@vlatko.klp тебе те снемува секогаш кога ќе треба да прочиташ докази во посочена научна студија, но повремено се појавуваш (од под мостот ваљда) со паушални цитати.
Толку ли не разбираш дека за ум што размислува критички и научно, не проаѓа необразложено објаснување: „
Абе, ние со години испитувавме, и ние велиме дека тоа е безбедно„. Такви паушали проаѓаат кај тебе, затоа што не размислуваш критички. За тебе доволно е нешто да доаѓа од некој деклариран авторитет.
Тој (деклариран) авторитет декларира декларации - а без студии и докази тоа навистина СЕ само декларации. Било каков обид за критичко третирање на тие декларации, кај тебе буди когнитивна дисонанца и чувство на немир кое го решаваш со затварање на очите за се што покажува дека твојот авторитет не е во право.
Јас на тоа „
ние со години испитувавме, и ние велиме дека тоа е безбедно„ - јас прашувам: „Како се вршеа испитувањата,
дали се испитуваа долгорочните последици - или долго се испитуваа краткорочните последци (или нутритивните состојки).„
Немаш никакви научни докази ниту една ревидирана дека бардовската зелка е здрава. Никакви докази дека зелката не е штетна.
Ти кажуваш дека ја користеле со генерации без последици. Рекла - казала муабет, што не можеш да го поткрепиш со ниедна peer reviewed стдуија. Зошто да ти верувам?
Ова е таа демагогија, ала филипв. Ве заразил со bullshit пракса.
Доказите се пред тебе, ама никој со сила не може да те натера да ги признаеш. Цели генрации Бардовчани (и купци од целиот регион) детално со генерации вршеле врз самите себе научна студија, и процениле дека бардовската зелка иде одлично и со ракија (домашно варена, од грозје собрано од блиските лозја), и иде добро и со свинско и со говедско месо во купус. Неброени генерации правеле peer review, и прделе со задоволство после кркање купус од бардовската зелка. Try that for safety studies.
Пробуваш да релативизираш некои битни работи со некои други небитни работи. Нејсе, твој проблем. Јас имав што да кажам и покажам, и го напварвив тоа.
Нема јас што понатаму да дискутирам, мое беше само да ги покажам јавно достапните научни публикации кои се занимавале со ГМО. Кој сака да се информира, има ресурси.
Toчно, кој сака да се информира - има ресурси. Ти секако не спаѓаш во тие. Господине „Симо-арското-ѓубриво-е-штетно„...

Имаш право само дека навистина потреба понатаму да дискутираш, со вакви елементарни непознавања на основни работи. Ти ништо конкретно не покажа, освен приказни како „
еве овде велат дека тие седнале и прочитале, и заклучиле дека се во ред„.
Да не бев во право јас кога велам дека долгорочните последици од исхрана со ГМО не се истражуваат, ти многу лесно ќе покажеше барем една е*ана научна студија. И не само ти, ова важи за многумина други што овде истото го верглате но не можете ниту една научна студија да посочите, за долгорочните последици од исхрана со ГМО.
Ниту. Една. Студија.
...
...
Нејсе. Повели и не дискутрај повеќе како што упорно најавуваш. Или повели и дисктирај, ама покажи конечно и докази за твојов муабет што е основан на надежните теории на индустријата.
Од мене еве уште еднаш peer reviewed научна студија, поточно само заклучокот:
The main goal of the present paper has been to review critically the published scientific literature concerning potential toxic effects/health risks of GM plants. It has been noted that experimental data are very scarce. As shown throughout the paper, most investigations correspond to short-term studies, mainly nutritional studies, with very limited toxicological information (Filip et al., 2004). Where are long-term toxicological studies that should guarantee the safety of the transgenic plants for animal and human consumption? (Patel et al., 2005). Because of the importance that the consumption of GMfoods has acquired, as well as its enormous potential in the near future, the performance of a complete case-by-case study seems would be advisable (Weil, 2005). Long-term studies are clearly necessary. This review can be concluded raising the following question: where is the scientific evidence showing that GM plants/food are toxicologically safe, as assumed by the biotechnology companies involved in commercial GM foods?
Доминго, 2011та.