@TheForce ... oд каде да почнам?

Ај од цитатот:
Вака сега: генетски модифицираните организми се добиваат преку генетскиот инженеринг кој се основа на техниките на рекомбинантната ДНА технологија. Таа вклучува knock-out & knock-down техники, користење плазмиди како вектори, поттиснување на генската експресија постранскрипциски и постранслациски и уште неколку се сигурно. But no such thing as gene splicing!
...
Врз основа на процесот трансформација кај бактерии е базирана и сета оваа технологија која не се одвива преку сплајсирање, туку рекомбинација на гени со плазмидни вектори, тоа се генски секвенци, а не ДНА хеликси.
Ех, а каде одат тие секвенци потоа... можеби во спиралата/хеликсот?

Туку ај на страна тоа. Порелевантен момент е таму каде ти инсистираш дека техниките на генетска модификација (на организмите) се само
тие и тие,
а генетскиот сплајсинг не е метода која се користи за добивање на ГМО (поточен назив е ГИО и веќе напомнав дека него треба да го употребуваме, зошто ГМО е премногу генерички поим).
Да не ја тупам сега со цитирање на обемни текстови, би го посочил овој концизен текст:
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcpdf.nsf/ByPDF/Genetically_modified_foods_techniques/$File/Genetically_modified_foods_techniques.pdfTechniques of genetic modification
The GM techniques currently used to transfer foreign cells into animals and plants include:
• Bacterial carriers
• Biolistics
• Electroporation
• Gene silencing
• Gene splicing
• Microinjection
• Viral carriers.
Сосема слична листа на техники (вклучително и сплајсингот) за генетска модификација на организмите се наоѓа на многу различни места. Еве уште една таква референца има на овој линк (нема да цитирам пак):
http://www.geneticallymodifiedfoods.co.uk/types-techniques-used-genetically-modify-food.htmlИли, ако ова не се доволно добри референци да понудам други? (реков дека сакам да ги држам работиве поедноставни, како би биле разбирливи за поширока популација)
Ќе помине ли референца од ѓаволот лично?

Еве што вели МОНСАНТО за генетскиот сплајсинг (како техника за добивање ГИО(гмо)):
http://www.monsanto.com/newsviews/pages/glossary.aspx#geneticmodification
Genetic modification (genetic engineering) - The technique of removing, modifying or adding genes to a living organism via genetic engineering or other more traditional methods. Also referred to as gene splicing, recombinant DNA (rDNA) technology or genetic engineering.
Зошто воопшто би разговарале дали гентскиот сплајсинг е техника која се користи за генетско модифицирање на органзимите??
Навистина не знам ни што ти е всушност поентата на постот. Освен што ги импресионира момциве, но се некако се мислам дека можеби аватарот ти носи лавовски дел од заслугата за тоа.

Се шегувам се разбира. Ама навистина е смешно како се испотепаа со овации и паѓајќи во несвест, а всушност ретко кој од нив суштински разбира повеќе од два збора од тоа што си го напишала.

Гледај, идејата е да ги едуцираме луѓево. Не да ги збуниме. Од тој аспект „рекомбинантната ДНА технологија„ ја спомнував повеќе пати поназад на темава, но генетскиот сплајсинг мислам дека е полесен за разбирање и објаснување (покрај тоа што е валидна и употребувана техника за создавање ГИО/гмо). Е сега, што да правам кога немам аватар со ѕиски па ниеднаш немаше овации...

Ова е од Март, ланската година:
Но, моментот каде авторот го вади од контекст Ричард Докинс, е моментот кога контекстот на генетска селекција го изедначува со директна рекомбинација на DNK секвенцата во гените на еден организам.
Ова се разбира е целосно неточно.
Инаку пак ќе повторам, сметам дека ГМО е намерно избран како официјален термин за да биде збунувачки. Пошто ГМО е целата храна што човекот ја произведува, но големи се разликите во техниките на модификацирање на организмите. Техниките на генетскиот инжинеринг, се суштинси различни со старата историски користена техника на генетска селекција.
Еве пример за тоа намерно правење конфузија што го зборувам,
директно од Монсанто:
„
Genetically engineered organism (GEO) - See genetically modified organism (GMO).„
Но тоа е злонамерно симплифицирање, пошто
ГИО=/=ГМО!
Speaking of information sources кога те прашав од каде се едуцираш, дефиницијава на гугл некако ептен copy-paste ми изгледа со таа ти што ја пиша погоре (ептен ми беше тоа генско сплајсирање нејасно па викам ај да прочепкам). 
http://m.imgur.com/EQxYILH
Е ај сега пак кажи дека ова не е претенциозно?

П.С. Шегите се (воглавно) на сметка на хормонално предизвиканиве форумски колеги, и затоа те молам не ги разбирај како навреда... и ајде да ја насочиме дискусијата ОНТОПИК.
Да ја оставиме семантиката на страна, кажи што ти суштински мислиш за безбедноста од исхрана со ГИО. И по можност, врз основа на што го изгради својот став.