Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 502624 пати)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
Одг: HID и LED светла
« Одговори #1425 на: 06 Февруари 2015, 19:56:48 pm »
НЕкинески, само Осрам, али пак ке се кинески, само ке платиш ЈАКО.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #1426 на: 06 Февруари 2015, 21:15:02 pm »
Незнам баш дали е за во темава али ајде..
Сакам да земам ксенон за клиото... Х7 е.. Најдов низ град 6000к 1400 денари.. евтино некако ми се виде.
Ваква е кутијата.

Некој да ми каже дали да го земам или ?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1427 на: 07 Февруари 2015, 07:56:02 am »
не

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Одг: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили
« Одговори #1429 на: 07 Февруари 2015, 18:56:56 pm »
Мање битно, никој не умрел од тоа. Башка ете си се продаваат фабрички гласни коли, ама не се продаваат фабрички коли со ксенон без лупа. Барем јас немам видено.
Рено лагуна 2 има фабрички ксенон без лупа, ама нема допирна точка со овие накнадно што ги местат. Линија права и чиста, ни трошка сноп не се крева над линијата. Според мене лошо е што сите ги креваат најгоре ксенонките, без да размислат дека сметат на тие од спротива, а па кога ќе се натоварат 2-3ца назад...

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1430 на: 07 Февруари 2015, 19:11:13 pm »
Да ставиш ксенон, па да ги спушташ фаровите ми е контра логика..

Ако се добро наштелувани фаровите, а катофф-от на ксенонот е добар, не би требало да смета, односно не би требало да спушташ. Намерно да си го намалуваш снопот ми е.. што знам, контра логика.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1431 на: 07 Февруари 2015, 19:16:33 pm »
Епа досега не ми текнува да имам видено афтер маркет ксенон кој не смета, не дека нема ама сигурно се многу ретки. Можеби ако се наштелуваат што викаш би било многу подобро, но секој е сам свој мајстор и само стави ксенонот и вози, гајле ти е за другите во сообраќајот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #1432 на: 07 Февруари 2015, 19:36:14 pm »
Да ставиш ксенон, па да ги спушташ фаровите ми е контра логика..

Ако се добро наштелувани фаровите, а катофф-от на ксенонот е добар, не би требало да смета, односно не би требало да спушташ. Намерно да си го намалуваш снопот ми е.. што знам, контра логика.
Кај мене се штелувани фаровите при нулта позиција нормално, и потоа проверени на 4 места (ПСС, Аутомакедонија, АМСМ и АСУЦ). Секаде при проверка искача дека снопот се фрла правилно и во зададените граници, арно ама пошто се силни светлата, на отворено најчесто возам со еден степен спуштени, а низ град со два степена спуштени светла.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1433 на: 07 Февруари 2015, 19:40:14 pm »
Хоризонталниот домет на светлата не е проблем ако се добро нивелирани и снопот е добар. Баш напротив - затоа се ставаат подобри сијалици (или ксенон). Повторно, не гледам потреба од спуштање.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1434 на: 07 Февруари 2015, 19:45:49 pm »
Мање битно, никој не умрел од тоа. Башка ете си се продаваат фабрички гласни коли, ама не се продаваат фабрички коли со ксенон без лупа. Барем јас немам видено.
Има, ама скрос различно е огледалото позади.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1435 на: 07 Февруари 2015, 19:48:49 pm »
Хоризонталниот домет на светлата не е проблем ако се добро нивелирани и снопот е добар. Баш напротив - затоа се ставаат подобри сијалици (или ксенон). Повторно, не гледам потреба од спуштање.
И за обични фарови важи на дупки да не блештат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #1436 на: 07 Февруари 2015, 19:52:25 pm »

Епа ја кажувам дека според 4 тестирања у различни установи наменети за технички преглед на возила, светлата се сосема во ред и наштелувани како што треба, а од друга страна, скоро при секое искачање на отворен пат, ми блендаат од спротивната страна, па затоа ги спуштам еден степен.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1437 на: 08 Февруари 2015, 00:16:52 am »
Исто и јас кога сум товарен позади.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #1438 на: 08 Февруари 2015, 00:43:31 am »
Можеби на Веле не удираат толку приметно како на други коли но сепак, ксенон не е за стандарден фар. Има зошто на Запад не е дозволено ова. Памтем, мене ужасно ми сметаат навечер кога возат, ме деконцентрираат и дефокусираат, најчесто тоа се коли со фар дизајниран од `95

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1439 на: 08 Февруари 2015, 11:09:57 am »

Епа ја кажувам дека според 4 тестирања у различни установи наменети за технички преглед на возила, светлата се сосема во ред и наштелувани како што треба, а од друга страна, скоро при секое искачање на отворен пат, ми блендаат од спротивната страна, па затоа ги спуштам еден степен.

А тоа значи дека и покрај 4-те различни мерења, снопот на светлината од ксенонот не е во рамките на она што е правилно. Можеби на растојанието (2-3 метри, или колку и да е) на кое се тестира снопот светлината си е во ред, односно онаа која „бега“ не се забележува, ама на поголемо растојание смета.

Како и да е, и јас размислував за ксенонче, али 4300к. Сега веќе.. Што знам.