Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 502637 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Одг: HID и LED светла
« Одговори #1395 на: 21 Октомври 2014, 20:20:35 pm »
Не можам никако да ги најдам овие најтбрејкер анлимитед, само плус ги глеам. Знае некој кај има?
прашај во елинг може да ги имаат :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #1396 на: 21 Октомври 2014, 21:42:47 pm »
Не можам никако да ги најдам овие најтбрејкер анлимитед, само плус ги глеам. Знае некој кај има?

H7 OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED

H7 OSRAM SILVERSTAR 2.0

Znae nekoj kade moze da gi najdam i slucajno nekoj cena da ne znae? :)

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #1397 на: 21 Октомври 2014, 21:54:28 pm »
Ај прочитај ги одново последните неколку мислења и пиши одново ако ти е нешто нејасно. :)
@Alexxander, цената беше за h7, мислам дека
 :)

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #1398 на: 05 Ноември 2014, 17:32:59 pm »
Од кога ставив други сијалички, двата фарови се потат од внатре. Претпоставувам е дека гумицата што треба да штити не лепи убаво како предходните. Има ли некое чаре или да земам други комплет сијалички, пошто страшно ме нервира.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1399 на: 05 Ноември 2014, 17:34:03 pm »
Сијаличките ти се криви што имаш вода во фарот!?

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #1400 на: 05 Ноември 2014, 17:38:45 pm »
Зборам за ксенон сијалица. Со неа иде друга гумица. Како година ипол со предходните не потеа сега од коа ги ставив овие и двата почнаа од прв ден од кога се ставени ??
И значи нема вода во фаровите, него се потат ( има разлика )

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1401 на: 05 Ноември 2014, 19:00:23 pm »
Дали може да кажеш за каква сијаличка и кој фар се работи? Обично се собира вода во фарот во мали количества, а потоа таа испарува и кондензира на стаклата околу. Притоа се создава „пот“. (Ако мислиш на таа замагленост која се јавува)

Ова настанува заради влегување на вода во фарот или за време на местењето додека бил отворен, или од лошо затворање кое од некаде прошушта вода. Макар и во монгу мали количини. Најчесто проблемот е во капакот на фарот од задната страна кој не е задихтуван.

Еве тука имам накратко објаснето како да се реши проблемот: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,879.0.html
Пред некој месец ми се замагли едниот фар. Всушност задниот поклопец се имал олабавено и кога ја миев колата на четки влегло малку вода. Значи круцијално е да се знае дека фарот не пропушта вода и е сосем исправен.
Се замагли скоро целиот и изгледаше грозно. Недела-две се возеше колата и кондензацијата на фарот беше иста. Сеуште таму и нема абер да се мрдне.
Ми текна да употребам силика гел.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Тоа всушност го користам за да се намали влажноста во торби со скапи работи. Па штом работи таму можеби ќе работи и тука.
Овој метод посебно е ефикасен на возила со повеќе отвори на фарот.
Фарот изгледа вака.
Значи вака изгледа фарот фабрички.
Јас го извадив капачето од долгите светла и ставив лепенка. Од задната страна на лепенката залепив силика гел, и ја залепив дупката.
Сега изгледа вака.
Трпение - спасение.
Во рок од недела дена се тргна 95% од кондензацијата, а за две недели фарот е како излезен од фабрика. Толку добро работи ова што нема ни да го тргнам силика гелот.
Секако колата е возена најнормално во текот на тие 2 недели, и сеуште се вози веќе месец дена откога е ставен силика гелот.

Идејата позади ова е што долгите фарови се користат многу ретко и кратко и не се загреваат колку средните. Тоа овозможи да го користам тој отвор за долги светла, кој всушност е постојано ладен. А кога се загрева не е ништо страшно, зошто со тоа се регенерира гелот. Win-Win ситуација.

Ни отворање фар, ни бутур. 10 минути работа, 20 денари и трпение.

Секако потоа мора да се осигураме дека капакот е правилно ставен и наместен за да не пушта вода. :)

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #1402 на: 07 Ноември 2014, 23:45:47 pm »
Tokmu ova go pravi i kaj mene vo dvata farovi od pred nekoe vreme od koga staviv drugi sijalicki potocno, jas se somnevam vo gumicite sto diktuvaat sto idat so samite sijalici, mi deluvaat labavo nekako. Ali da ne dolzam fala za informacijava za silika gelot koi seuste se obiduvam da go najdam, ali koga ke najdam ke stavam pa ke podelam iskustvo vo drugata tema.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #1403 на: 12 Ноември 2014, 10:30:20 am »
Zdravo, se mislam da zemam H7 LED za kratki svetla dali ima nekoj iskustvo so stavanje LED na farovi???
Potocno se raboti za ovie:
http://www.aliexpress.com/item/1set-40W-U-S-cree-H11-h7-led-headlights-car-H1-H3-H4-H7-H8-H9/2046761728.html
Znam deka porano nemase dovolno jaki LED sijalici koi kje gi zamenat Halogen/HID ali gledam deka ovie se nekoja nova generacija i vikaat deka imaat LUMENI 2x 2400 toa e skoro kako xenon(3000lm) ...

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #1404 на: 09 Декември 2014, 18:45:14 pm »

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #1405 на: 09 Декември 2014, 22:58:21 pm »
Zdravo, se mislam da zemam H7 LED za kratki svetla dali ima nekoj iskustvo so stavanje LED na farovi???
http://www.aliexpress.com/item/1set-40W-U-S-cree-H11-h7-led-headlights-car-H1-H3-H4-H7-H8-H9/2046761728.html
Znam deka porano nemase dovolno jaki LED sijalici koi kje gi zamenat Halogen/HID ali gledam deka ovie se nekoja nova generacija i vikaat deka imaat LUMENI 2x 2400 toa e skoro kako xenon(3000lm) ...
Овие од видеото мислам дека ке се поиздржливи бидејки имаат кулер за ладење.Кај толку мокни лед диоди најголем проблем е топлината која се создава.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #1406 на: 10 Декември 2014, 00:39:35 am »
http://www.ebay.com/itm/2x-H7r-4300k-Blanco-Base-De-Metal-Ceramico-Silicona-Wires-Hid-Bombillas-Alta-/261577222309?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item3ce737a8a5
Порачани, стигнати, наместени и одлични.

Нема проблем нема проблем.. За колку време ти стигнаа?

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #1407 на: 14 Декември 2014, 22:49:18 pm »
3 недели.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #1408 на: 09 Јануари 2015, 18:48:47 pm »
дали ако ставам леќи на ваков фар, нема да постигнам ништо освен губење време? (бидејќи не е прозирен)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1409 на: 09 Јануари 2015, 19:07:37 pm »
Леќи? Внатре? Снопот ќе го направат партал овие светла.