Ќе се користат истовремено само кога сум на пат некаде, каде имам потреба од гарминот. Тоа со фиоката е исти к.рац пошто од шофершајбна до фиоката пак ќе висат кабли и плус вратичката од фиоката треба да е отворена што е проблем за совозачот. Ова со упаљачов ми е попрактично пошто каблите ќе идат меѓу мењачот и совозачкото седиште и нема да ми сметаат. Планирам камерата и гарминот да бидат поставени еден врз друг и каблите ќе бидат во линија па дали бил еден кабел или два не ми пречи многу.
јас си го вградив полначот под шалтабла уште од поодамна... уствари уште од пред 4-5 возила, кога прв пат почнав да користам навигација, полначот го вградувам под шалтабла, секогаш се наоѓа место за да го прикопчаш, на било која кола, и кабелчето ми излегува во долниот лев ќош, кај што и го турам гарминот, (сега е гармин, претходните не ми беа, али принципот е ист) и каблето излегува точно онолку колку што треба за да се приклучи на уредот, додека е он на држач... у меѓувреме, кога не го користам, гарминот со се држач дома а каблето (цирка 10-тина сантими) си стои закачено на тоа пластичето што иде фабрички за сокументи чување (по западов таму ја истакнуваат регистрацијата и осигурањето)... ти можеш да го легнеш надоле, поред стубот и вратата и да не смета.. кога ке ти треба амо прикопчај и шибај...
камерата пак, си доаѓа со релативно по долг а прав кабел.. го имам напикано позади кедерот од шофершајбната, па позади тапацирот и повторно под шалтабла, само сега на другиот ќош од десно... така да упаљачот ми е слободен секогаш... а и задниот упаљач (има 2 упаљачи колата, еден напред еден од зади) и ако ми е баш зорт за телефонот, тогаш го користам полначот од кола и тоа пак на заден упаљач, за предниот ете, ако не ми запали зипото, да си запалам цигара...
инаку втора опција ти е, да си набавиш усб кабел за гарминот.. тоа е мини усб, и се користеше за телефони полнење некои до пред извесно време... тогаш на полначот слободно вклучи ги и гарминот и камерата, ке тера без проблем и нема да ти прегрева... ама ова првото мене ми е по елегантно решено...
ако сакаш да ги вградиш, лесно е, нема ништо комплицирано...
значи ако бараш кабел да купиш, ќе бараш УСБ на МИНИ УСБ. не верувам дека се нешто скапи, во логинг во скопје ги има сигурно, а и по мобилариве било кои, да им појдеш сигурно имаат по некој заостанат некаде... а ако не најдеш, пиши ми, ке копам по моиве кабли низ дома ваљда ке најдам... имам 2 огромни кутии со секакви кабли внатре... ваљда има еден таков.. знам дека имам еден таков со позлатени пињони и конектори.. на времето во уса го зедов некои си 45 долари, да го видиш каков е ден денес е џичка нов...