Автор Тема: Камери за во кола (dash cam)  (Прочитано 54999 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17441
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Камери за во кола (dash cam)
« Одговори #136 на: 27 Март 2016, 17:39:44 pm »
Одлична е камерата само проблемот е што нема мени на англиски, се е на кинески.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17441
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #137 на: 27 Март 2016, 17:59:35 pm »
Има и апликација за iOS и Android која е на англиски, ама те разбирам, проблем е.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
Одг:
« Одговори #138 на: 27 Март 2016, 18:09:18 pm »
А не ли е опција и да се закачи андроид или iPhone и да се користи само како камера во кола?  Би требало да се најде добар телефон за до кај 100 еур.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #139 на: 27 Март 2016, 18:10:17 pm »
Јас колку што видов и апликацијата е на кинески. Може има и на англиски а да не сум приметил али во секој случај чим не е камерата на англиски иде на живци.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #140 на: 28 Март 2016, 03:32:44 am »
Ќе се користат истовремено само кога сум на пат некаде, каде имам потреба од гарминот. Тоа со фиоката е исти к.рац пошто од шофершајбна до фиоката пак ќе висат кабли и плус вратичката од фиоката треба да е отворена што е проблем за совозачот. Ова со упаљачов ми е попрактично пошто каблите ќе идат меѓу мењачот и совозачкото седиште и нема да ми сметаат. Планирам камерата и гарминот да бидат поставени еден врз друг и каблите ќе бидат во линија па дали бил еден кабел или два не ми пречи многу.

јас си го вградив полначот под шалтабла уште од поодамна... уствари уште од пред 4-5 возила, кога прв пат почнав да користам навигација, полначот го вградувам под шалтабла, секогаш се наоѓа место за да го прикопчаш, на било која кола, и кабелчето ми излегува во долниот лев ќош, кај што и го турам гарминот, (сега е гармин, претходните не ми беа, али принципот е ист) и каблето излегува точно онолку колку што треба за да се приклучи на уредот, додека е он на држач... у меѓувреме, кога не го користам, гарминот со се држач дома а каблето (цирка 10-тина сантими) си стои закачено на тоа пластичето што иде фабрички за сокументи чување (по западов таму ја истакнуваат регистрацијата и осигурањето)... ти можеш да го легнеш надоле, поред стубот и вратата и да не смета.. кога ке ти треба амо прикопчај и шибај...

камерата пак, си доаѓа со релативно по долг а прав кабел.. го имам напикано позади кедерот од шофершајбната, па позади тапацирот и повторно под шалтабла, само сега на другиот ќош од десно... така да упаљачот ми е слободен секогаш... а и задниот упаљач (има 2 упаљачи колата, еден напред еден од зади) и ако ми е баш зорт за телефонот, тогаш го користам полначот од кола и тоа пак на заден упаљач, за предниот ете, ако не ми запали зипото, да си запалам цигара... :)

инаку втора опција ти е, да си набавиш усб кабел за гарминот.. тоа е мини усб, и се користеше за телефони полнење некои до пред извесно време... тогаш на полначот слободно вклучи ги и гарминот и камерата, ке тера без проблем и нема да ти прегрева... ама ова првото мене ми е по елегантно решено...

ако сакаш да ги вградиш, лесно е, нема ништо комплицирано...

значи ако бараш кабел да купиш, ќе бараш УСБ на МИНИ УСБ. не верувам дека се нешто скапи, во логинг во скопје ги има сигурно, а и по мобилариве било кои, да им појдеш сигурно имаат по некој заостанат некаде... а ако не најдеш, пиши ми, ке копам по моиве кабли низ дома ваљда ке најдам... имам 2 огромни кутии со секакви кабли внатре... ваљда има еден таков.. знам дека имам еден таков со позлатени пињони и конектори.. на времето во уса го зедов некои си 45 долари, да го видиш каков е ден денес е џичка нов...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #141 на: 28 Март 2016, 09:42:20 am »
Кога ќе земам камера ќе видам што кабелче ќе има со неа, по она што гледав има во пакетот. Ако затреба ќе ти кажам. Фала во секој случај.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #142 на: 29 Март 2016, 07:26:10 am »
Другарице и другови, ајде троа помош.

Сакам да земам камера за во кола. Моментално се мислам помеѓу овие две камери. Првата има предност.

1. http://www.amazon.com/gp/product/B013YSTT06?psc=1&redirect=true&ref_=ox_sc_act_title_1&smid=A3DAMGWAMM71A

2. http://www.aliexpress.com/store/product/2014-LS700W-Novatek-96655-Dual-Lens-Car-Dvr-Dual-Camera-Recorder-DVR-1080P-170-Degree-IR/904639_32240031914.html?spm=2114.12010108.100007.8.GgvIPR

Освен камера за во кола често користам и навигациски уред Гармин. Кога едниот уред ќе се користи само тогаш полначот ќе иде директно во запалката за цигари. Кога камерата и гарминот ќе се користат во исто време тогаш напојувањето со струја ќе им биде преку УСБ или друг полнач приклучен на запалката.

Ова е полначот за гарминот. Пошто во струја не се разбирам многу, скоро па ич, онака лаички колку можам да видам гарминот си бара струја од 1А. Ако грешам исправете ме.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е УСБ полначот што моментално го имам. Максимален излез му е 2.1А.

Е сега, доколку и камерата што ќе ја купам бара струја од 1А тогаш не би било проблем да ги користам двата уреда истовремено. Двата уреда би се напојувале преку УСБ кабли. Поправете ме ако грешам. Доколку камерата бара повеќе од 1А тогаш ќе морам да земам друг полнач. За да бидам сигурен дека не грешам морам да поставам две глупи прашања, а тоа се:

Прашање број 1: Дали полначов на сликава подолу ќе може да ги задоволи двата уреда заедно? По спецификациите аутпутот му е 5А. Или предложете друг.

Прашање број 2: Дали користењето на двата уреда истовремено ќе прави проблем на акумулаторот? По она што го прочитав во упатството за колата пишува дека запалката за цигари има осигурач од 20А, значи не би требало ама да си спијам мирно.

a da napravis hardwire na kamerata? da ides od retrovizor,pa levo pa dole pa vo fuse box i da svrzes na nekoj osigurac dali celo vreme on ili on samo posle kontakt? taka nema da imas nikakvi zici. ako ides na always on, kje treba da napravis nesto za zastita na akumulatorot. ako ides na osigurac so e on samo posle palenje,nemas gajle. ako go vklucuvas garminot posle palenje,nema da imas problem so akumulatorot.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #143 на: 29 Март 2016, 12:24:45 pm »
Се повеќе размислувам на ваква изведба. Изгледа ќе ме натерате да направам нешто вакво, само не јас лично, пошто јас и струја сме два различни поими а плус ако јас почнам да чепкам по шалтабла и по енетериер ќе ја унакажам колата ;D. Ќе мора човек да барам за таа работа.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #144 на: 18 Април 2016, 01:57:05 am »
Искуство некој?

http://s.aliexpress.com/fEz6fUjU
JOOY Universal Hidden Car Digital Video Recorder Novatek 96658 IMX 322 Wide Angle 1080P DVR WiFi APP Manipulation Free Shipping

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #145 на: 18 Април 2016, 09:04:48 am »
Вака по видеото слаба е сликата пошто таблици не се читаат.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13837
« Одговори #146 на: 06 Јуни 2016, 14:22:34 pm »
Дечки, имате искуство со parking mode на dash cam ? Која е добра за ноќно време по пристојна цена?

Се изнагледав на нет. Имаат дури и со xenon/LED осветлувања , што е мислам too much.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #147 на: 12 Јули 2016, 15:39:13 pm »
Препорака за камера и продавница за камери во Скопје?

Отсутен Nedevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
« Одговори #148 на: 12 Јули 2016, 16:53:12 pm »
http://www.miniinthebox.com/k6000-hd-1080p-vehicle-blackbox-dvr-camcorder-car-camera-with-2-4-tft-lcd-screen-for-car_p2333861.html

Јас ја нарачав оваа пред една година. Супер си е,само батеријата рикна за 2 недели мора на полнач цело време :)
VW Golf 5 TDI & Yamaha FZ6 - My 2 black babies!

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #149 на: 12 Јули 2016, 17:24:11 pm »
мислев директно овде од продавница да купам, каде би можел да најдам, во кои продавници низ Скопје се продаваат вакви камери, време за чекање се нема :)