Автор Тема: Камери за во кола (dash cam)  (Прочитано 54992 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Камери за во кола (dash cam)
« Одговори #120 на: 10 Октомври 2015, 20:04:26 pm »
Ни таблиците на паркираните возила не се читаат.

Пушти ноќна вожња може ќе биде подобро.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #121 на: 10 Октомври 2015, 20:05:31 pm »
Нема да ми пречи ако ми поклониш GoPro

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
Одг:
« Одговори #122 на: 10 Октомври 2015, 20:22:34 pm »
Иначе јас работам во GoPro...  Најсериозно :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #123 на: 13 Октомври 2015, 12:01:46 pm »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #124 на: 04 Март 2016, 19:21:44 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5276
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #126 на: 05 Март 2016, 11:12:11 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

http://www.anhoch.com/product/37753/camera-in-car-dash-cam-omega-hd-night-vision-wmicrophone

Некој да знае, ја бива ли?

Омега се обично неквалитетни ствари. Тастатура Омега ми се распадна во раце буквално, маусот не работеше out of the box. Тешка евтина кинезарија. Немам искуство со камерата.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #127 на: 26 Март 2016, 19:13:16 pm »
Другарице и другови, ајде троа помош.

Сакам да земам камера за во кола. Моментално се мислам помеѓу овие две камери. Првата има предност.

1. http://www.amazon.com/gp/product/B013YSTT06?psc=1&redirect=true&ref_=ox_sc_act_title_1&smid=A3DAMGWAMM71A

2. http://www.aliexpress.com/store/product/2014-LS700W-Novatek-96655-Dual-Lens-Car-Dvr-Dual-Camera-Recorder-DVR-1080P-170-Degree-IR/904639_32240031914.html?spm=2114.12010108.100007.8.GgvIPR

Освен камера за во кола често користам и навигациски уред Гармин. Кога едниот уред ќе се користи само тогаш полначот ќе иде директно во запалката за цигари. Кога камерата и гарминот ќе се користат во исто време тогаш напојувањето со струја ќе им биде преку УСБ или друг полнач приклучен на запалката.

Ова е полначот за гарминот. Пошто во струја не се разбирам многу, скоро па ич, онака лаички колку можам да видам гарминот си бара струја од 1А. Ако грешам исправете ме.

Ова е УСБ полначот што моментално го имам. Максимален излез му е 2.1А.

Е сега, доколку и камерата што ќе ја купам бара струја од 1А тогаш не би било проблем да ги користам двата уреда истовремено. Двата уреда би се напојувале преку УСБ кабли. Поправете ме ако грешам. Доколку камерата бара повеќе од 1А тогаш ќе морам да земам друг полнач. За да бидам сигурен дека не грешам морам да поставам две глупи прашања, а тоа се:

Прашање број 1: Дали полначов на сликава подолу ќе може да ги задоволи двата уреда заедно? По спецификациите аутпутот му е 5А. Или предложете друг.

Прашање број 2: Дали користењето на двата уреда истовремено ќе прави проблем на акумулаторот? По она што го прочитав во упатството за колата пишува дека запалката за цигари има осигурач од 20А, значи не би требало ама да си спијам мирно.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #128 на: 26 Март 2016, 19:28:44 pm »
Никаков проблем нема да прави на акумулаторот ако не се постојано врзани. А ти сакаш за на пат да ги врзуваш ваљда само. А да отидеш да ти извадат уште еден упаљач во касетата да ти го стават? Или два таму да ти стават, или ова со 3 што си го нашол? Ќе си туриш ем гармин, ем камера, ем телефон да ти се полни и све од фиоката да не ти се мандалаат кабли околу мењач. Ако веќе е решено зборувам да се прави. Од истиот вод од упаљачот д ати извадат едно тројче за во фиока.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #129 на: 26 Март 2016, 19:37:00 pm »
Ќе се користат истовремено само кога сум на пат некаде, каде имам потреба од гарминот. Тоа со фиоката е исти к.рац пошто од шофершајбна до фиоката пак ќе висат кабли и плус вратичката од фиоката треба да е отворена што е проблем за совозачот. Ова со упаљачов ми е попрактично пошто каблите ќе идат меѓу мењачот и совозачкото седиште и нема да ми сметаат. Планирам камерата и гарминот да бидат поставени еден врз друг и каблите ќе бидат во линија па дали бил еден кабел или два не ми пречи многу.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #130 на: 26 Март 2016, 19:45:24 pm »
Нема да е отворена касетата па ти, ти мислиш толку дихтува тоа па нема место кабелче да пројде. :) Како сакаш. А крај краева ако веќе сакаш камера, да ти пуштат ако не некој вод до горе скриен? Таа ќе ја вадиш?

Значи со струјата нема да имаш гајле. Малку ме чуди што толку малку влече гарминот искрено, ама може да е така. 100W може да извади секој упаљач без проблем. рачунај имаш често 100-120W конверотри за да ти извадат штекер од упаљачот, таман работа за вакви играчиња од 5-10W да има проблем. :) Уживај.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #131 на: 26 Март 2016, 20:32:04 pm »

Ова е полначот за гарминот. Пошто во струја не се разбирам многу, скоро па ич, онака лаички колку можам да видам гарминот си бара струја од 1А. Ако грешам исправете ме.

Прашање број 2: Дали користењето на двата уреда истовремено ќе прави проблем на акумулаторот? По она што го прочитав во упатството за колата пишува дека запалката за цигари има осигурач од 20А, значи не би требало ама да си спијам мирно.

Сум читал по форуми дека на одредени камери често имаат проблеми (коруптирани видео записи) кога се на ист конвертор со мобилни телефони, и слични уреди. Конверторите често имаат напумпани спецификации, поточно - лажат.

Втората опција изгледа дека е обичен физички сплитер на три излеза по 12 волти - тоа е добро за твоите намени. Ако се работи за конвертор на 5 волти, не би му верувал да спојувам два потрошувачи.
Ако ја оставаш камерата постојано во возило, најдобро е да ја поврзеш директно. Има упатства на нет. Треба да го донесеш кабелот покрај шофершајбна внатре под шал табла и најди некаде да го споиш директно на 12в (кај осигурачите можеби?)

Инаку акумулаторот нема гајле од такви мали потрошувачи. Требаат недели/месеци за да го начнат капацитетот.
Не ми се познати тие камери од линковите, ама ти си знаеш ваљда пошто сакаш да ги купуваш. Имаш неколку поста погоре линк до дашкамток, добро место за ревјуа на камери за во кола. За тие пари има одлични камери.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #132 на: 26 Март 2016, 21:02:43 pm »
Добро, значи за акумулаторот нема проблем. Тоа го решивме. Ајде сега дајте предлог за упаљач. Дали тој сплитерот погоре на сликата или има и други варијанти. Не сакам да бушам низ кола, дополнително да вадам упаљачи и слично. Не ми сметаат каблите низ кола, камерата нема да е постојано врзана, значи ќе ја вадам пошто понекогаш знам колата 3 дена да не ја пипнам па зашто да ми стои камерата во кола на тополо летоска или ладно зимно време. Давајте предлози бите.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #133 на: 26 Март 2016, 21:36:10 pm »
Тој сплитерот ако на излез дава 12 волти - тогаш е прост разделник и треба да врши работа. Види во спецификации што вика.

А за да немаш проблеми со оставање на камерата во кола, постојат камери кои наместо батерии (тие страдаат од топло ладно) - имаат кондензатори. Кондензаторите не држат многу време, таман колку што треба за да се затвори видео записот (да не се коруптира) после исклучување на напонот (гасење на колата). Инаку кондензаторите, и другата електроника не де ништо поосетливи на топло или ладно, од електрониката во радиото и слично.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #134 на: 27 Март 2016, 00:24:32 am »
Јас кај мене пошто ми прегоре полначот од камерата.. го поврзав на полнач за телефон (со усб)..
Едниот излез му е 2.1 а другиот 1.0..
Кога е приклучена на 2.1, а на другиот се полни телефон, нема никаков проблем си работат одлично.. А па обратно, телефонот си полни многу брзо, ама камерата работи 30тина минути и потоа кажува слаба батерија и гаси..

Усб полначот ми е поврзан на + и - од запалката... А на таа имам поврзано мп3 трансмитер.. ;D