Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365501 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4500 на: 30 Декември 2014, 15:35:15 pm »

дополнително BMW заден погон, затоа и неможеш да мрднеш од место. незнам како воопшто возиш кола со заден погон без зимски гуми колку и да е чистено по улици, многу малце мраз или снег може голема беља да ти направи

Јас никогаш не сум имал проблем со зимски гуми и заден погон со моите 2 бмв-а.

човекот зборува дека нема па затоа и јас му зборувам за кога немаш,  ;)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #4501 на: 30 Декември 2014, 16:50:21 pm »
Vooduseven od SAVA Eskimo s3+ iskinaa po snegov :)
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #4502 на: 30 Декември 2014, 17:17:22 pm »
^- Да надополнам само, позитивно искуство со истата гума, с3+.  За дожд ги ругав, ама за снег добиваат пофалби. :) Па дури и за мраз, јас мислев останав во место... ама без проблем искочив.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4503 на: 30 Декември 2014, 17:22:47 pm »
Aj I jas da se pofalam, napred gi montirav Sava-ta, a nazad Fulda-ta pa sega za sega sum zadovolen ako nesto osetam razlika mozi da gi rotiram.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #4504 на: 30 Декември 2014, 17:25:16 pm »
-било која зимска гума е подобра од летна, за на снег и мраз

Било која зимска гума е подобра од летна за каква било подлога чим температурата е ниска, не само за снег и мраз. И на сув и чист автопат - доколку е ладно - зимската гума е подобра од летната. Зимска гума се вика затоа што се става во зима. Не се вика ни снежна ни мразна гума. Еден од најраширените митови за зимските гуми е дека се потребни за снег и мраз. Не. Потребни се кога е времето ладно, без оглед дали има снег или мраз.

Така да, во горниот цитат треба само делот „на снег и мраз“ да се замени со „во зима“ и се ќе биде во ред.

Другото што го пиша така е и го потпишувам: си има кој модел у која димензија го бива а у која не. Еден ист модел на гума може во една димензија да е топ а во друга срање.

Па, не баш...

On wet, icy and snowy roads CWTs have a clear advantage. But tests by both BTMA and What Car? reveal they take longer to stop at 5°C on dry roads.

http://www.fleetnews.co.uk/fleet-management/tyres-cold-weather-or-standard-/41309/

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4505 на: 30 Декември 2014, 18:00:03 pm »
Па, не баш...

Па не баш. 5 степени е на граница на зима. А најди ти податок ајде во зима на -10 до -30 која гума подобро кочи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #4506 на: 30 Декември 2014, 19:12:48 pm »
Ова го пропушташ Миле: “We expect summer and winter tyres to be very similar below 7°C in dry conditions.”

Значи под 7, на суво, многу слични! Тоа е и моето лично искуство, со тоа што дури и на пониски температури, околу и нешто под 0, повеќе ја сакам тракцијата на летните.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #4507 на: 30 Декември 2014, 19:17:33 pm »
Vooduseven od SAVA Eskimo s3+ iskinaa po snegov :)
Исто... По улицата кај мене од 30 возила само јас и 10тина (од кои 2 лади ниви) искачивме а повеќето имаат зимски гуми..

Ме чуди Голф 5ка со нови нексен гуми 16ки, Опел Астра со bridgistone 14ки не можеа да претне на истото местото (ги туркавме) каде што јас искачив без проблем..

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4508 на: 30 Декември 2014, 19:30:02 pm »
Ова го пропушташ Миле: “We expect summer and winter tyres to be very similar below 7°C in dry conditions.”

Значи под 7, на суво, многу слични! Тоа е и моето лично искуство, со тоа што дури и на пониски температури, околу и нешто под 0, повеќе ја сакам тракцијата на летните.

Исто и на влажна подлога при слични температури летните даваат бољи перформанси.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #4509 на: 30 Декември 2014, 19:36:06 pm »
Па не баш...

“During the winter months, the road surface is very often damp or wet. Also it is not uncommon for the roads to change from dry to wet instantly due to a sudden downpour. In these conditions, the stopping performance of summer tyres may become reduced and unpredictable at precisely the time that you need grip, therefore, the safest and most predictable solution is fitting winter tyres.”

Потполно се согласувам за влажно и многу студено време.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4510 на: 30 Декември 2014, 19:40:04 pm »
Unsurprisingly the summer tyres won the dry and wet tests, but the winter tyre averaged just over 10% behind it's summer counter part.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #4511 на: 30 Декември 2014, 19:42:04 pm »
za sava eskimo se soglasuvam,odlicni. mozebi zatoa sto nema ni mesec otkako se zemeni, 4 komada.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17605
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4512 на: 30 Декември 2014, 20:28:18 pm »
Половните Michelin Alpin што ги набавив пред 1 месец се прекрасни!
Денес имав можност да ја возам колата во Гостивар на снеговите, нити еднаш не заглавив по вина на гумите, а доста снег и мраз има низ град.
Заглавив по вина на спиралите ;D Си легна колата на снег и мораше да се истурка ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4513 на: 30 Декември 2014, 20:52:33 pm »
Nema nesto so me nervira poveke od toa koga ke mi se 'obesi' kolata na sneg dodusa sega kombeto e povisoko od kola ali ako ima poveke sneg I so jego mozis da se obesis. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4514 на: 30 Декември 2014, 20:56:38 pm »
Па не баш...

“During the winter months, the road surface is very often damp or wet. Also it is not uncommon for the roads to change from dry to wet instantly due to a sudden downpour. In these conditions, the stopping performance of summer tyres may become reduced and unpredictable at precisely the time that you need grip, therefore, the safest and most predictable solution is fitting winter tyres.”

Потполно се согласувам за влажно и многу студено време.

Unsurprisingly the summer tyres won the dry and wet tests, but the winter tyre averaged just over 10% behind it's summer counter part.

Хаха, еве ги Симо и Куоре: Fans of summer tyres ;D