Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Mojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata. Arno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.So eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.
Цитат: ford ST на 02 Јули 2011, 13:10:37 pmNema da navleguvam dali ti se tocno presmetani podatocite na sredna potrosuvacka.Bidejki i da se poinakvi soodnosot ke ostane ist.Во истиот пост во кој велиш дека нема да навлегуваш во точноста на пресметките, неколку реченици подолу напињаш за смешни и банални работи кои од техничка гледна точка се во маргина на прифатлива грешка и како такви се занемрауваат. Да имаше завршено некој технички факултет ќе знаеше што е фази логика и ќе ти беше банално да дадеш забелешка на грешка која на резултатот има уддел помал од 1% и кога квалитетот на плинот може да влијае и со 30% во потрошувачката, како што беше случај минатиот месец со една катастрофална пратка на плин во земјава. ЦитатNe znam sto si po profesija ama vo nekoi tvoi postovi "barats" so formuli,ravenki,fizicki zakoni,expertizi od mehanika,expertizi od aerodinamika i sl.По професија сум м-р дипл. ел. инж на институтот на Преносни електро-енергетски системи на ЕТФ - Скопје. Кога веќе праша, ред е и самиот да се произнесеш на тоа прашање. ЦитатI normalno ne gi pisuvas formulite bidejki "nie" kako obicni laici i nepoznavaci na metematikata nema da gi razbereme.Кога се изразувам, без оглед дали е усно или писмено, се трудам да го прилагодам нивото согласно аудиториумот. Во твојот случај можеби сум проценил дека е банално да спомнувам математички модели кои не ги знаеш, а за да ги разбереш ќе треба здраво да седнеш и да ја загрееш столицата. Но, ако си прашал сигурно сум ти одоговорил аргументирано, со валидни факти и докази кои единствено се прифатливи за вистината. ЦитатVo edna prepirka so mene mi pobara fakti ako te negiram za nesto. Pokraj sto ima za mnogu postovi fakti ima na toni eve da pocnam od tuka.Можеш фактите да ги произнесеш во предметната тема, па таму да продолжиме со дискусија на таа тема. Што се однесува до фактите тие не се мерат во тони туку едноставно се мерат бинарно како валидни и невалидни. ЦитатMojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata.Тогаш треба да ти е хоби математика штом се дрзнуваш да подучуваш, а според она што го прочитав, си останал на нивото од основно. Јас на твое место не би се правел паметен на тоа поле, ама ти си знаеш, голем си. ЦитатArno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.Хахахаха, одамна некој на форумов не ме изнасмеал вака слатко..."Господ здравје да ти даде" што би рекла циганка која проси на семафори. Сочувство до твојата почината ѓупка, а цитатот е за во легендарни мисли и постови. ЦитатSo eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.Секоја чест на твоите корени блиски на баба Ванѓа. Таа беше последниот смртник кој умееше некогаш да каже дали некоја пресметка е точна без да пресметува. ЦитатZnaci zemame deka si izvozil 1082km so plin 136 litri (izvini i tuka imas greska vo presmetkata 40+42+54=136l ne 137 ama ajde da receme deka tuka greskata e od priroda na nevnimanie ili poradi toa sto si posakal da stavis uste eden litar plus poradi zapirkite).Благодарам на забелешката. Се работи за грешка при куцање, при што бројката 137 подоцна сум ја употребил при пресметка на просекот. Ете четири очи и еден мозок се поточни од две очи и еден мозок.ЦитатAko go pomozime plinot koj go imas potroseno 136*40=5440 denari imas plateno za da izvozis 1082km.Плинот во Скопје има различна цена од 35.5 до 40 денари, значи од 4828 до 5440. Значи веќе од тука ја губиш поентата која би требало да ти помогне да ме дискредитираш, но да речеме дека тоа не е битно. ЦитатVelis deka ako kolata se vozi na benzin potrosuvackata bi se namalila za 15%Абсолутно не! Велам дека колата на плин троши 15% повеќе гориво. Тоа значи дека ако на бензин троши 10 литри, на плин троши 11.5 литри. Цитатtaka sto soodvetno na toa potrosuvackata na plin e 15% pogolema od taa na benzin.„Киша око Крагујевца“. Реков „од прилика 15%“! Значи не точно 15%! Па така и тоа од прилика не ти оди во прилог за да направиш поента. ЦитатRazlikata od 15% se smeta vaka 15* 136/100=20.4l plus potrosen plin. Ako na 136 se odzemat tie 20.4l benzin se dobiva deka koga istata kilometraza bi ja izvozil na benzin bi potrosil 115.6lit.Разлика се смета така, но така не се мултиплицира. Ме чуди како некој може да учествува на натпревар по математика во основно а да поистоветува множење со одземање...па уште и награди...па па па....Патем, ако те интересира колку би потрошил бензин во конкретниот случај, тогаш...136l / 1.15 = 118.26lАј за да не речеш дека ти е нејасно и дека не сум ги изнел форумулите, ќе одиме постапно: Потрошувачката на бензин ќе ја означиме со x, а потрошувачката на плин со y. y = 136y = x * 115% x = y / 115% = 136 / 115% = 136 / 1.15 = 118.26Цитат sto pomnozeno so cenata na 95 oktanski benzin od 73 den za litar se dobiva cena od 8438 denari potroseni za istata kilometraza.Никогаш не полнам 95 октански бензин во Македонија. Секогаш полнам 98 од Лукоил, па така и споредбите на потрошувачка ги правам исклучиво во однос на 98-ца. Да пресметаме, за истите километри со бензин ќе ми беа потребни 118.26 * 75 = 8870 денари. ЦитатSega koga bi napravile edna presmetka na nivo od kilometar kolku denari ke bidat potroseni vo dvata slucai na plin i na benzin dobivame 8438/1082=7.798 ili priblizno da zaokruzime ~7,8 denari za izvozen 1km za benzin.Od druga strana potrosuvackata na plin iznesuva 5440/1082=4.658 ili priblizno ~4.7 denari po izvozen kilometar.Razlikata pomedju izvozen kilometar od benzin i plin e 7,8-4,7=3.1 . Zasteduvanje na 1 km (procentot na zasteda se smeta taka sto razlikata medju cenata na benzinot i plinot 3.1 se deli so 7.8 i se mnozi so 100 ) 3.1/7.8 * 100=39,74 % sto e daleku od tvojata matematika za zasteda od 60%Ти овде не си направил една, туку катаљарда пресметки...А убаво почна кога би направиле една пресметка, колку е потребно за да се пресмета. А таа пресметка e цената на чинење на воезење на тие 1082 километри со бензин поделена со цената на чиненење на возење на тие 1082 километри со плин: 1) 8870 / 4828 = 1.8372 или 183.72% т.е. 83.72% повеќе километри доколку се смета со најевтиниот плин2) 8870 / 5440 = 1.6305 или 163.05% т.е. 63.05% повеќе километри доколку се смета со најскапиот плинАко земеме просек ќе излезе околу 70%, но кога ќе го земеш во обзир уљето од капалката и бензинот кој го трошам дополнително на крај ќе излезе околу 60%. Тоа околу остава простор за неквалитетен плин, поскап бензин, стил на возење, потрошено уље за вентили и други фактори кои можат да влијаат на таа бројка. Но горе-долу просекот се движи некаде околу 60%. Кога веќе го спомна одржувањето, на таа бројка од 60% во прилог оди и поефтиното одржување со плин. Филтерот за бензин кој треба да го менувам на 60000km со работна рака е 12 пати поскап од филтерот за плин кој треба да го менувам на 20000km. ЦитатIskren da bidam ne me interesira tvojata mazda i nemam razgledano dali imas staveno "kapalki" (koi se preporacuvaat za toj motor za da ne dojde do ostetuvanje na ventilite) koi na izvozeni 1082km bi ja podignale cenata za uste 200 denari za maslo na podmackuvanje i zamenata na plinskiot filter i servisiranjeto na plinskiot ured koj dopolnitelno bi go spustil procentot na zastetadata na plinot. Zalam Gojdo i pokraj toa sto si expert po "sestologija" t.e. za sekoja problematika +matemaika i fizika i ostali stvari ne si vo pravo so detalnata analiza kako i mnogupati do sega,pozdrav.Да бидеш уште поискрен, целта на постот ти беше да ме дискредитираш, но поради твоите интелектуални неспособности, како и баналниот повод кој го избра не само што не успеа во тоа, туку успеа да се посрамотиш и избламираш. Се надевам дека после ова имаш уште поголема фрустрација и дека ќе демнеш на форумов за да изнајдеш закачка и да ми вратиш. Тоа си е твое право и јас ќе ги прифатам сите твои закачки се додека се на ниво и не се сведени на лични навреди.На крај, далеку сме од тоа "пријателе", но доколку дојдеш и има инцијатива и од твоја страна на некој нареден собир можеме да ги расчистиме работите на маса и навистина да бидеме пријатели како што сме мнозинството на форумов. Секое добро.
Nema da navleguvam dali ti se tocno presmetani podatocite na sredna potrosuvacka.Bidejki i da se poinakvi soodnosot ke ostane ist.
Ne znam sto si po profesija ama vo nekoi tvoi postovi "barats" so formuli,ravenki,fizicki zakoni,expertizi od mehanika,expertizi od aerodinamika i sl.
I normalno ne gi pisuvas formulite bidejki "nie" kako obicni laici i nepoznavaci na metematikata nema da gi razbereme.
Vo edna prepirka so mene mi pobara fakti ako te negiram za nesto. Pokraj sto ima za mnogu postovi fakti ima na toni eve da pocnam od tuka.
Mojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata.
Arno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.
So eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.
Znaci zemame deka si izvozil 1082km so plin 136 litri (izvini i tuka imas greska vo presmetkata 40+42+54=136l ne 137 ama ajde da receme deka tuka greskata e od priroda na nevnimanie ili poradi toa sto si posakal da stavis uste eden litar plus poradi zapirkite).
Ako go pomozime plinot koj go imas potroseno 136*40=5440 denari imas plateno za da izvozis 1082km.
Velis deka ako kolata se vozi na benzin potrosuvackata bi se namalila za 15%
taka sto soodvetno na toa potrosuvackata na plin e 15% pogolema od taa na benzin.
Razlikata od 15% se smeta vaka 15* 136/100=20.4l plus potrosen plin. Ako na 136 se odzemat tie 20.4l benzin se dobiva deka koga istata kilometraza bi ja izvozil na benzin bi potrosil 115.6lit.
sto pomnozeno so cenata na 95 oktanski benzin od 73 den za litar se dobiva cena od 8438 denari potroseni za istata kilometraza.
Sega koga bi napravile edna presmetka na nivo od kilometar kolku denari ke bidat potroseni vo dvata slucai na plin i na benzin dobivame 8438/1082=7.798 ili priblizno da zaokruzime ~7,8 denari za izvozen 1km za benzin.Od druga strana potrosuvackata na plin iznesuva 5440/1082=4.658 ili priblizno ~4.7 denari po izvozen kilometar.Razlikata pomedju izvozen kilometar od benzin i plin e 7,8-4,7=3.1 . Zasteduvanje na 1 km (procentot na zasteda se smeta taka sto razlikata medju cenata na benzinot i plinot 3.1 se deli so 7.8 i se mnozi so 100 ) 3.1/7.8 * 100=39,74 % sto e daleku od tvojata matematika za zasteda od 60%
Iskren da bidam ne me interesira tvojata mazda i nemam razgledano dali imas staveno "kapalki" (koi se preporacuvaat za toj motor za da ne dojde do ostetuvanje na ventilite) koi na izvozeni 1082km bi ja podignale cenata za uste 200 denari za maslo na podmackuvanje i zamenata na plinskiot filter i servisiranjeto na plinskiot ured koj dopolnitelno bi go spustil procentot na zastetadata na plinot. Zalam Gojdo i pokraj toa sto si expert po "sestologija" t.e. za sekoja problematika +matemaika i fizika i ostali stvari ne si vo pravo so detalnata analiza kako i mnogupati do sega,pozdrav.
а мерење на машки полов орган со магаре не е умно.
Тогаш бев набилдан, па кога затеравме со кафански живот бев запуштено набилдан, а сега сум само запуштено.
Цитат: Cuore Sportivo на 05 Јули 2011, 17:16:37 pmЕволуциски гледано твојата мазда е копија на 155 ако земем у предвид дека 156 е нејзин наследник Абе ти шо сакаш прај си бајрам со умот. Једини автомобил на кој личи твојата коцка е Lada Riva од 1980-та година.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)Кога ќе видиш дека коцката е излезена 15 години подоцна јасно е од каде потекнува нејзиниот дизајн. Всушност приказната за настанокот на твојата коцка е следна:Двајца незадоволни аргати под дејство на афект и алкохол решиле да му се одмаздат на својот газда, па тргнале да му го демулираат автомобилот. Така ги зеле теслите в рака, но бидејќи биле многу пијани наместо мерцедесот на газдата оскрнавеле некоја Lada Riva. Удри мавни, удри мавни ја скоцкале цакум-пакум. Во меѓувреме студент на пракса во фабрика на Алфа поминал и ја сликал оскрнавената Lada Riva. Ја покажал на работа и како концепт му се допаднала на главниот дизајнер на Алфа. Потоа тој дизајн беше наречен Алфа 155 според бројот на удари со тесла во шасијата од Ладата.
Еволуциски гледано твојата мазда е копија на 155 ако земем у предвид дека 156 е нејзин наследник
Blaze, sto imas pod hauba ti?Умрена мачка...!
Многу материјал ке им отиде за gOJDO .. :P:P