Автор Тема: Ваши забелешки, проблеми, предлози  (Прочитано 817100 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Ваши забелешки, проблеми, предлози
« Одговори #4185 на: 16 Октомври 2015, 15:45:25 pm »
Дечки, од кога се префрлив на Дебиан 8.1, имам пар проблеми со форумов:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тоа „Покажи ги новите одговори на моите пораки“ е до пола покриено како на сликата. Работам на 1366х768 резолуција.

Втор проблем:

Вака ми покажува на сите видеа од youtube кои се embedded на форумов, и кога ќе отидам со маусот изнад видеото, вика, This plugin is not supported.

Ја користам оваа верзија на Chrome (chromium):

Сите други страници и форуми кои до сега сум ги отворил, било се во ред. Некое решение за карклабов ? ;D

И јас ги имав истите проблеми користејќи хром само на овој форум. По препорака на еден од членовите тука симнав делфин браузер и немам веќе такви проблеми.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #4186 на: 16 Октомври 2015, 15:48:35 pm »
Да се овозможи подршка за gifv и webm. :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #4187 на: 16 Октомври 2015, 15:49:04 pm »
И јас ги имав истите проблеми користејќи хром само на овој форум. По препорака на еден од членовите тука симнав делфин браузер и немам веќе такви проблеми.

Колку што знам, Dolphin е за на мобилни уреди, Vlatzki има проблем со (претпоставувам, пошто ја наведе резолуцијата) лаптопот на кој има Дебиан Линукс .

Да се овозможи подршка за gifv и webm. :D

И јас сум за ова :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #4188 на: 16 Октомври 2015, 16:27:46 pm »
Плус значително е поскапо и покомплицирано да се печатат милион различни лепенки.

Нема да бидат бесплатни де. Ќе си платиме не е проблем.

Еден vector, секој нека се напише во список и нека си плати за лепенка.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4189 на: 16 Октомври 2015, 20:20:40 pm »

Тоа „Покажи ги новите одговори на моите пораки“ е до пола покриено како на сликата. Работам на 1366х768 резолуција.

Различни се подесувањата за DPI во линукс.

Јас си го решив проблемот со подесување на layout.css.devPixelsPerPx = 96 0.96 во about:config, ама јас користам Firefox. Не знам дали може да се направи таква работа за Chrome/Chromium.

Втор проблем:

Вака ми покажува на сите видеа од youtube кои се embedded на форумов, и кога ќе отидам со маусот изнад видеото, вика, This plugin is not supported.

Сите други страници и форуми кои до сега сум ги отворил, било се во ред. Некое решение за карклабов ? ;D

"sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree" би требало да го реши вториов проблем.

Да ја искористам оваа прилика и јас да се пожалам за нешто. Во Firefox, не работи копчето "Прегледај" во убавиот едитор на одговори. За брз одговор си работи најнормално.
« Последно менување: 17 Октомври 2015, 21:01:05 pm Vasil »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #4190 на: 16 Октомври 2015, 20:36:13 pm »

Да ја искористам оваа прилика и јас да се пожалам за нешто. Во Firefox, не работи копчето "Прегледај" во убавиот едитор на одговори. За брз одговор си работи најнормално.

Ctrl+Прегледај би требало да работи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4191 на: 16 Октомври 2015, 20:42:42 pm »
Ај да видиме.

Ctrl+Прегледај

Yup, работи. Фала. ;D

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #4192 на: 16 Октомври 2015, 21:02:56 pm »
Инсталирај Windows бе!! Како и секој нормален ;D

Ма јок. Имам дуал бут со 7цата, ама 7цата ретко ја користам, т.е. само кога имам потреба од некои програми, како на пример Solidworks, некоја игрица да се исфурам и слично. Иначе дебијанов го фурам.
Него првично го инсталирав за да можам полесно да ја оставам WoW, пошто бев апла забеган..., ама и поради меракот да смениш нешто што си го користел 10+ години, нели е досадно. ;D
Не дека не можам и тука да инсталирам windows игри и слично... Него замарање е да се напраи тоа, а мене не ми се замара баш...

Втор проблем:

Го прочачкав овој прелистувач по гуглов, најдов само за андроид... Мада мене хромов не ми се мења, некако ми е у срце... Али ете го средив проблемот. :)

Јас си го решив проблемот со подесување на layout.css.devPixelsPerPx = 96 во about:config, ама јас користам Firefox. Не знам дали може да се направи таква работа за Chrome/Chromium.

Звучи доста логично дека dpi-то е решение на проблемов. И сигурен сум дека ќе се среди со негово сетирање на вредноста. Но со него ќе се позанимавам деновиве, не е нешто критично, искрено не ми ни смета до толку да е линкот на пола пресечен. :)

Втор проблем:

"sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree" би требало да го реши вториов проблем.

Чоече, не да си ѕвер, ме спаси од сечење вени! ;D ;D ;D

Го средив проблемот со pepperflashplugin-nonfree. Имав малце проблеми дур го инсталирам, пошто го немаше во repositories во sources.list. Па додавав во листата repositories од страната на дебиан џеси, за 64 бит, ама сепак неќеше да го најде пакетот. Пакетот го симнав преку веб од нивната страна, и го инсталирав преку терминал. Сега си работи топ...

Пред пар дена пробував да го средам ова, пробував со инсталација на flashplugin-nonfree но некако не ми идеше, па баталив...

Фала многу ! :)))

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4193 на: 16 Октомври 2015, 21:22:20 pm »
Welcome to the Linux community Dark Side. ;D

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Одг:
« Одговори #4194 на: 16 Октомври 2015, 22:43:10 pm »
Ќе го скратам текстчето во линкот, нема да сече. :)

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4195 на: 17 Октомври 2015, 20:59:23 pm »

Јас си го решив проблемот со подесување на layout.css.devPixelsPerPx = 96 во about:config, ама јас користам Firefox.

Немој некој да ме послушал за ова. ;D

layout.css.devPixelsPerPx = 0.96 треба да биде подесувањето.

Ако некој случајно се заебал, ќе треба пешки да го едитира фајлот каде се зачувани подесувањата (~/.mozilla/firefox/zigubigule.default/prefs.js) и да ја врати старата вредност, затоа што броузерот ќе стане неупотреблив на се освен на дисплеј со околу 9600ppi.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #4196 на: 17 Октомври 2015, 21:04:49 pm »
Многу тензија има во последен период на форум, само на инает да се одело. Иам предлог, ставете ме модератор, па да поделам банани, сега бербата во Прилеп е, убаа цена имаат ;D

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #4197 на: 17 Октомври 2015, 21:32:16 pm »
Кими штипјанецот сега ќе ви среди ..

На работа претежно работам backend али понекогаш чепкам и ова. Во принцип проблемот најверојатно е што мозила и хром за некои фонтови зафаќаат различно пиксели сум се сретнал со тој проблем  порано. Има повеќе начини да се среди најлесно е преку css за саканата класа покрај дефиниција за фонт да се додаде и колку пиксели да биде текстот и така сигурно ќе биде исто на сите пребарувачи па нема текстот да излева од граници.
А и она за директно да идеш на страна не е нешто комплицирано да се направи. Имам порано некаде закачено скрипта за копчиња прва..претходна..следна и последна  (незнам зошто зеро никогаш не ја стави на продукција) може да се доработи таа скрипта и да има и инпут па да се внесе страна

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4198 на: 20 Октомври 2015, 00:09:44 am »
зашто ми е избришана темата за сексот која беше отворена во присуство на зеро?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #4199 на: 20 Октомври 2015, 00:11:50 am »
Јас ја избришав, ми немаше поента :) Ако сака класниот нека ја врати.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.