Автор Тема: Свирење на кочници  (Прочитано 6356 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Одг: Свирење на кочници
« Одговори #15 на: 13 Декември 2012, 23:13:44 pm »
ма било што за глатко да си лизга дискот,битно нема да квичи ;D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #16 на: 13 Декември 2012, 23:15:31 pm »
Абе не се зафркавајте какво масло ќе загинете некаде. Нема да застанеш па што сака нека е. ДејВокер земи малце ужежи ги дисковите многу ја галиш колата затоа квичат :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 13 Декември 2012, 23:16:43 pm »
Јас капнувам уље на дисковите, ако почне да чкрипи.

И еднаш годишно убаво ги накиснуваш во уље плочките,  за да „примат“ :D :D :D
Очекував коментар. :)
Нормално :) Јас не знам што уопште се мучат, тоа фабричката мрс од дисковите да ја симнат со брејк клинер пред монтажа :) Нека ги остаат така намастени нема а чкрипат, а и добро мирисаат кога ќе се загреат ;)

Ок, сеа малку озбилно на темава. Прва работа што може да се проба, е баш да се исчистат со брејк клинер дисковите и да се нашприца убаво меѓу дискот и плочките.  
Друга работа, да се сменат позициите на плочките од внатрешната на надворешната страна и обратно, со тоа што треба пак период на „bead in“ - јас ова не би го правел, би ги оставил да шкрипат.
Трета работа, на рамна површина (работна маса) да се стави шмиргла 400-ка, и да се поминат плочките врз шмирглата, да се израмнат, па потоа пак да се „легнат“.

Quick fix, оди на обиколница, 2-3 пати процедура нагло кочење (без активирање на АБС-от) од поголеми брзини (120-130). Да се загреат убаво. Внимавај да не ти е залепен некој од позади.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #18 на: 13 Декември 2012, 23:17:31 pm »
абе дени се зафкаваше,ама бојан ј некако озбилен беше

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #19 на: 13 Декември 2012, 23:38:45 pm »
Јас стварно сум чул таква работа, а бидејќи сум неук во врска со тоа, сум поверувал, ама не сум направил :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #20 на: 13 Декември 2012, 23:39:45 pm »
Јас имам направено на дискови кои свиреле и прекинало.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #21 на: 13 Декември 2012, 23:42:18 pm »
сега пеат дисковите :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #22 на: 13 Декември 2012, 23:44:32 pm »
Дени, дали би пробал некогаш тест на кочење со „пред и после подмачквње на дискови и добоши“ и да ги  видиме резултатите? Можеби следниот пат кога ќе ти цвилнат дисковите? (може ќе се изненадам од резултатот, што му знаеш...)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #23 на: 13 Декември 2012, 23:47:22 pm »
Апсолутно никаква разлика нема. Сум пробал.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #24 на: 13 Декември 2012, 23:52:23 pm »
Иако сум немал директно искуство со масло врз дискови, моето искуство со масло на потисна плоча и ламела, вели дека треба максимално да се избегнува „подмачкување“ на фрикциони делови.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #25 на: 14 Декември 2012, 00:16:42 am »
Моето искуство со глицерин на диск (ненамерно при вадење воздух од системот на моторчето) вели дека е непожелно истото да се пробува бидејќи постои можност за настанување на штетни последици.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 14 Декември 2012, 00:22:28 am »
WD 40 на дисковите од точакот.. не добро - исто така :) Ова сум спремен и да го демонстрирам на точакот мој.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #27 на: 14 Декември 2012, 00:24:44 am »
Иако сум немал директно искуство со масло врз дискови, моето искуство со масло на потисна плоча и ламела, вели дека треба максимално да се избегнува „подмачкување“ на фрикциони делови.

Точно Симо поентата на фрикционите површини е да има триење меѓу тие површини, со самото подмачкување на површините се намалува триењето и со тоа се намалува и нивната ефективност :). како што имаше пишано ракунче да пробаш со спрејот од бурт плочката да ја испрскаш од задната страна обично тоа доста помага за чкрипење и свирење при кочење. Свирењето најчесто се јавува поради осцилирање на плочките со голема фреквенција при кочењето. Колку што имам читано по пропис кога се монтираат плочки на задната страна (страната која се потпира на шепата) треба да се подмачка со бакарна маст, исто така се подмачкуваат и сите делови што се движат од шепите.
Доколку дојде глицерин во контакт со фрикционата површина од плочките може да дојде до нивно оштетување (мене ми се има случено на гуртни од добош да почнат да се распаѓаат како да се исушиле)
http://www.youtube.com/watch?v=FlR3OhFZMes&noredirect=1

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #28 на: 14 Декември 2012, 01:01:20 am »
Мојата реакција на моментот...

Масло на кочници

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216