Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552517 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #19515 на: 20 Февруари 2018, 09:27:02 am »
Стави картон на хладњакот, или провери да не ти врти перката пред да загрее.

Некои производители ставаат и ваква ствар:
Прекрасно и за бензин и за дизел кога температурата на водата е под 60Ц.
Ја увиделе мааната, па смислуваат workaround. Инаку, штом се одлепи стрелката од 50-ка на скала, си грее солидно во кабина, и како на снимката од @Cuore Sportivo си качува брзо до 80 степени. Ако ја возиш на околу 2000-рпм константно, брзо ќе качи и до 90, ама во град е невозможно. Ретко кога надминувам 2000рпм. Инаку, веројатно голема улога има и дали ти е дисејблд егр (како кај мене), бидејќи има топлински изменувач помеѓу издувни гасови и вода, кој помага побрзо да се загрее моторот кога е егр вентилот отворен. Кај мене е затворен егр.

Значи не е до дизелот, туку до „тој“ дизел.

Верувам затоа и се волку негативните мислења за дизел по темиве, не само за овие муабети туку за сите.
Па не е само „тој“. :) Многу ги има :D Повеќето нови, електронски картон стаиле на хладњакот напред :D
Е сеа повеќето. Дај боже да беа повеќето, ама не се.

Новион 1.4 D4D 90кс на тојота како саат работи, да го повозиш нема да знаеш дека е дизел или 1.2puretech 110ks.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #19516 на: 20 Февруари 2018, 09:36:35 am »
И стариот не се осеќа/слуша дека е дизел секоја чест за тојота...ок троши уље али јбг...за рафинираноста браво.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #19517 на: 20 Февруари 2018, 09:40:17 am »
И стариот не се осеќа/слуша дека е дизел секоја чест за тојота...ок троши уље али јбг...за рафинираноста браво.
Од каде информацијава дека троши уље?Јас ја имам од 2009 год. прв газда сум досега не ми троши уље.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #19518 на: 20 Февруари 2018, 10:56:01 am »
Од каде информацијава дека троши уље?Јас ја имам од 2009 год. прв газда сум досега не ми троши уље.
Од искуство на пријател и апла признание на Toyota:

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #19519 на: 20 Февруари 2018, 11:35:08 am »
Богами свака им част на Тојота за дизелот, чудо технологија ...

@Simo - Carrier159 мењај термостат ...

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #19520 на: 20 Февруари 2018, 11:45:06 am »
Јас мислев имам проблем со термостатот што не ми загрева колата до работа, ама испадна дополнителното греење почна да зафркава не се вклучува.

Дестинација од 15 километри отворен пат беше доволна за да крене работни 80 степени дизелот, сега едвај 70 степени преку сила, на потопло време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #19521 на: 20 Февруари 2018, 11:59:46 am »
Од таму потекнува ефикасноста на дизелот. 70% од горивото кај бензин оди во топлина, а кај дизел околу 60%. Само многу подобро кажано би било: „За секои 100кс на бензинецот, тој исфрла 233кс (печка од 173KW под хауба) греење. Додека кај дизелот за секои 100кс исфрла 150кс (печка од 111KW под хауба) греење“.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #19522 на: 20 Февруари 2018, 12:11:05 pm »
Од искуство на пријател и апла признание на Toyota:
Го изгледа клипчето? Овде нема никакво признание. Ова е check sheet проверка на карики, егр, дпф, интерккулер итн.

Каков теромстат бре, колата му грее нормално на таква температура и возење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #19523 на: 20 Февруари 2018, 12:12:23 pm »

Чинам сменет е пред некоја година, треба да го проверам... во секој случај, тапа е во однос на бензинец. Одамна не си ја провозел 155 да видиш што е уживанција у зима :P
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #19524 на: 20 Февруари 2018, 12:30:22 pm »
Го изгледа клипчето? Овде нема никакво признание. Ова е check sheet проверка на карики, егр, дпф, интерккулер итн.
0:37 "Customers might since then complain about two issues. AN INCREASED ENGINE OIL CONSUMPTION THAT REQUIRES TOPPING UP IN BETWEEN SERVICES..."

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #19525 на: 20 Февруари 2018, 12:33:18 pm »
Конечно на работа после 40-тина минути и 15км, колата е спремна за возење :)

Кај мене бмв дизел дува топол воздух внатре после 3км, неполни 5мин што се вика. Има некој екстра греач најверојатно. Мерач за температура на разладна течност/уље немам, така да не знам како се движат тие температури. Ама 40мин.... многу е. ;D :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #19526 на: 20 Февруари 2018, 12:45:14 pm »
0:37 "Customers might since then complain about two issues. AN INCREASED ENGINE OIL CONSUMPTION THAT REQUIRES TOPPING UP IN BETWEEN SERVICES..."
Каде е тука признанието дека ова е поради нивна грешка? Дај изгледај го целото видео жити се. Моторот нема некаква фабричка мана па овие сега во клипот да земаат одговорност и да кажуваат кое е чарето.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #19527 на: 20 Февруари 2018, 12:45:31 pm »

Чинам сменет е пред некоја година, треба да го проверам... во секој случај, тапа е во однос на бензинец. Одамна не си ја провозел 155 да видиш што е уживанција у зима :P

Злато количе, до Браќа Рибар веќе дува топло, ни километар нема ...

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #19528 на: 20 Февруари 2018, 12:53:18 pm »
Каде е тука признанието дека ова е поради нивна грешка? Дај изгледај го целото видео жити се. Моторот нема некаква фабричка мана па овие сега во клипот да земаат одговорност и да кажуваат кое е чарето.
А чива грешка е? Јас да не сум го правел моторот на Toyota? Видеото е упатство издадено од Toyota до сите официјални сервиси на Toyota...што да прават ако се жалат купци дека им троши уље или им се пали сијаличка за сервисирање. http://prntscr.com/ihagnl

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #19529 на: 20 Февруари 2018, 13:01:50 pm »
Не знам како ги земате толку битни километрите кога за загревање на моторот повеќе влијае начинот на возење, бројот на вртежи и потрошувачката на гориво, а кај мене и дали е парното пуштено. Да земам да „нагазам“ на отворено и мојот дизел ќе загрее слично како на cuore, за некоја минута.

Ама кога бегам од Молика до дома колата ми загрева дури кога ќе стигнам, после ~18км или половина час. Ама интересно, се осеќа и на стрелка и на моторно кочење како загрева.

И трет случај, под -5 на 3-ка парно, на отворено при нормално возење на рамно ми паѓа температурата, радијаторот од парното ми го лади моторот.  :)