Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3413887 пати)

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240
Ептен ти благодарам за советот, доколку имаш (или било кој што има) можете ли да ми дадете контакт од Банзаи? Инаку за Сава истото ми го посочи и човекот од влечната служба, ќе си знам за во иднина ама маката ми е што не знам сега што треба да правам понатаму, дали треба да пријавувам штета во осигурителната компанија или едноставно да стегнам заби и да си ја поправам сам?

Отвори лични пораки на форумов, ти пишав контакт 10 минути откако го пиша постот.
Морам да изнесам јавна благодарност до @MartinAlfista и до сите тука, за мене ова беше показна вежба за изреката Carclub не е заебанција :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Банзаи работи за Винер...мада може ќе добиеш некој совет.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Од каде ова, нели приватна кацеларија имаше?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Незнам дали ова тема е соодветно место за подолу пишаното па ако не е замолувам да ја префрлите.

Денес околку 16:00ч. возејќи околу 110-120 км/ч во десна лента по обиколница кај надвозникот после клучата за Качанички пат ми истрча куче скитник кое не можев да го избегнам и го удрив. Возилото е оштетено прилично, вака лаички од око ќе треба нови ладилници (за мотор, за клима, за масло, интеркулер), преден браник, десна магленка и сл. Повикав полиција која направи увид и со влечна служба си ја донесов. Полицаецот ми посочи дека откако ќе излезе записникот ќе треба да покренам приватна тужба за оштета кон Македонија пат (констатираа и сликаа скината мрежа/ограда која треба да спречи вакви појави) но да не се надевам дека ќе добијам бил што. Ве замолувам за помош/совет кои се следни чекори кои треба да ги покренам со оглед дека немам никакво искуство со вакви ствари? На пример дали треба утре да одам во осигурителната куќа за да пријавам штета па тие би ми ја покриле поправката или пак јас сам треба да си го поправам возилото а потоа со фактурите да тргнам по долгиот, мачен и неизвесен пат на тужење пред македонски судови? 

Инфо за возилото: Фиат Крома 2.4 јтд 2006г. (знам, грда е, јбг :D )
Полиса издадена од Евроинс (од рекла казала муабети, наводно најлоши се на пазар за вакви ствари, ама сам сум си крив што не проверив кога ми ги увалија во Здружение на возачи).

За вакви случки си треба мини каско од Сава, покрива до 1500еур и за постаро возило е идеално а не е прескапо. Мене со М-таг не ми се крена рампата и ја скршив и си ја изгребав колата, ме фати инает викнав полиција и сликаа потполнуваа таму записници и требаше по одреден период да одам да земам готов записник некаде од некоја полициска станица во лисиче. Знам дека никогаш нема да земам пари и ниту отидов ниту се замарав со тоа. види со Банзаи, може ќе ти помогне некако.
Како иде ова со савата, по детално малце? :)

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Мислам дека покрива штета до 1500еур со стакла се комплет. Жена ми го има на нејзината кола, не знам точно во детали како е но знам дека исплаќаат реално и за поевтино возило се исплати да се има. Ваљда имаат некој инфо број да се јавиш за детално. 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
Банзаи работи за Винер...мада може ќе добиеш некој совет.

Од каде ова, нели приватна кацеларија имаше?
Може сум грешка,така ми останало во сеќавање 😊.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Како му влезе еден Делчеец со Passat B5.5 сабајле на едно BMW F10 (на Авто Був помладиот) на пешачкиот после Лукоил на влез во Автокоманда, пепел го напраи од позади, среќа не настрада пешакот.
Интересното беше од позади кога гледаш пасатот шантраше од лента у лента кого да мавне, дали тој десно или тој лево, и на крај му влезе на бмв-то, не разбирам зошто леташ тука 80-90кмч, влез во град, мокар коловоз, не си свесен за околината затоа што си од друг град, не ги знаеш ризичните места и пак гас до патос, па да муеам.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Заради такви (претпоставувам) го направија ограничувањето прво на 70 па на 50 за да не се залетуваат, ама џабе. На автопат се влечат со 100ка, на ограничувањето од 50 веќе ме претекнуваат пак со 100ка :D Најверојатно најмалку им троши, ко од К-15 југцето на 90.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Само камери се спас за шупаков....џабе знаци лежечи....камерче да фаќа на прекорачување брзина и на црвено, честитка стига без можност за ,,повикај пријател'' и строги санкции....ќе се препороди сообраќајов мислам дека.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
Како му влезе еден Делчеец со Passat B5.5 сабајле на едно BMW F10 (на Авто Був помладиот) на пешачкиот после Лукоил на влез во Автокоманда, пепел го напраи од позади, среќа не настрада пешакот.
Интересното беше од позади кога гледаш пасатот шантраше од лента у лента кого да мавне, дали тој десно или тој лево, и на крај му влезе на бмв-то, не разбирам зошто леташ тука 80-90кмч, влез во град, мокар коловоз, не си свесен за околината затоа што си од друг град, не ги знаеш ризичните места и пак гас до патос, па да муеам.
Секој ден го проаѓам патот на враќање од работа, ако застанувам на тој пешачки 97% од времето пуштам четири пошто до сега 3 пати пред мои очи имам видено како им влагаат со пуна од позади. Воедно ги жалам и луѓето што секој ден го проаѓаат тој пешачки, опасни стресови се тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...исто, и често гледам во десна лента да го поминам пешачкиот пошто од залетаните обично го јадат тие во лева.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
На тие семафори и на коце пешачкиот кога ке пропуштаат пешаци е нај стискање заби да не улета некоја камиказа

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Треба тука надземен/подземен пешачки премин, се работи за една од главните артерии на сообраќај во/од градот.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Треба начин да се успори сообраќајот

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7217
  • French diamond
Фиксен радар/блицер штелован на дозволената брзина и над тоа одма да слика. Да видиш како сите ќе возат колку што е дозволено.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Треба начин да се успори сообраќајот

Да стават лежечи полицаец, како на пластичарска? Генијално.  Само нека се успорува, само повеќе гужви да се прават. Со тоа повеќе луѓе ќе глават и ќе каснат, и ќе брзаат.. и пак ќе напраат глупост. :)