Автор Тема: Перач за кола  (Прочитано 134806 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
Одг: Перач за кола
« Одговори #480 на: 23 Ноември 2021, 17:21:57 pm »
Кај мене не работи.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #481 на: 23 Ноември 2021, 17:22:31 pm »
Еве исечок од упатството, токму за оваа работа.

Мислам дека успеав да го протумачам, само немам време да пробам.

Кофата ја ставив како пример. Би земал резервоар од 50-тина литри.

Што ќе направам - ќе го "наполнам" прво цревото со вода. Ќе го прикачам за машината, па ќе го пуштам пиштолот да го "истерам" воздухот од системот. Па тек после би го потопил во кофата / резервоарот / канта и сл.

Садот со вода би го ставил на повисоко од вапот, ради подобар и непречен проток.

Едино што ме збуни е дека треба црево со филтер. После сконтав дека тоа е потребно ако ризикуваш со вода од бунар, река, езерце, бара и сл., каде може да има нешто што може да ја оштети машината ако повлече (лист, кал, камче...). Јас би користел вода од чешма во кристално чист сад, така да, тоа ми е покриено.

Ќе пробам па ќе пишам.

@Zile

Ми се има десено притисокот од самата чешма да ми скине брза спојка од неа дур работам со него, односно да ми снема вода, фактички. Арно ама, ова е премногу лесно воочливо, пошто машината ДРАСТИЧНО менува звук при недостаток на вода, што значи дека можам одма да реагирам и да спречам хаварија, односно прегревање.

А плус, штом го пишува во упатството...

@riki_staff

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #482 на: 23 Ноември 2021, 17:49:39 pm »
Кај мене на Nilfisk кога ќе фали протисок на вода ја губи 90% од силата,исто како да не е вклучен во струја.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #483 на: 23 Ноември 2021, 18:34:03 pm »
Пред неколку години оомислив да купам вапче, и додека се мислев каков, скокнав до еден комшија да го видам неговиот на дело, и се разочарав, односно излезе дека ниските до средните (и по цена и по спецификации) се играчки кои единствено штедат вода, па така баталив.

Летово ангажиравме на работа едни мајстори кои требаше еден дел од работата да ја завршат со вапче.
Сигурно го позајмиле бидејки и они мислеа дека е доволно  малку да се отвори славината.
По некое време побараа да ја пуштам чешмата на максимум бидејки им беше слаб притисокот на излез од вапот, откако ја пуштив до крај им се појача притисокот.

Навистина нелогично, ама така беше.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #484 на: 23 Ноември 2021, 18:40:22 pm »
Protok i pritisok... dve razlicni raboti. Vapot za da se rani treba kolicina odnosno protok

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #485 на: 23 Ноември 2021, 18:48:04 pm »
Од црево имаш проток колку сакаш, што ќе ти вап :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #486 на: 23 Ноември 2021, 18:59:07 pm »
Ne e bash taka. Ponatamu ne navleguvam osnovni raboti se ova, citnete

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #487 на: 23 Ноември 2021, 19:13:03 pm »
Еднаш велиш треба проток, вторпат, не било така?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #488 на: 23 Ноември 2021, 20:33:47 pm »
Еве исечок од упатството, токму за оваа работа.

Мислам дека успеав да го протумачам, само немам време да пробам.

Кофата ја ставив како пример. Би земал резервоар од 50-тина литри.

Што ќе направам - ќе го "наполнам" прво цревото со вода. Ќе го прикачам за машината, па ќе го пуштам пиштолот да го "истерам" воздухот од системот. Па тек после би го потопил во кофата / резервоарот / канта и сл.

Садот со вода би го ставил на повисоко од вапот, ради подобар и непречен проток.

Едино што ме збуни е дека треба црево со филтер. После сконтав дека тоа е потребно ако ризикуваш со вода од бунар, река, езерце, бара и сл., каде може да има нешто што може да ја оштети машината ако повлече (лист, кал, камче...). Јас би користел вода од чешма во кристално чист сад, така да, тоа ми е покриено.

Ќе пробам па ќе пишам.

@Zile

Ми се има десено притисокот од самата чешма да ми скине брза спојка од неа дур работам со него, односно да ми снема вода, фактички. Арно ама, ова е премногу лесно воочливо, пошто машината ДРАСТИЧНО менува звук при недостаток на вода, што значи дека можам одма да реагирам и да спречам хаварија, односно прегревање.

А плус, штом го пишува во упатството...

@riki_staff

Така де, се разбираме!!

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Bucho

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #489 на: 08 Декември 2021, 23:00:54 pm »
Поздрав до сите,планирам да купам еден вап за домашна употреба па се уште неможам да се одлучам за кој да го земам.
За сега овој модел ми изгледа ко добар https://www.elipso.mk/kupi/anr-perac-pod-visok-pritisok-4k-twins-flow/
секое мислење и доколку некој имал искуство е добредојдено.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #490 на: 08 Декември 2021, 23:02:54 pm »
Зимај и не питај.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен icko_mk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #491 на: 11 Јануари 2022, 11:52:53 am »
Дечки, поздрав, веќе некое време се думам за перач под притисок, т.н ВАП, највеќе бев загреан за Карчер К5 компакт но цениве кај нас не се реални споредено со Србија и Бугарија. Па како втора алтернатива ги гледам
Villanger VHW 155 https://villager.mk/products/ured-za-mienje-vhw-155
AR https://www.annovireverberi.it/cleaning/ar-blue-clean/home-and-garden/idropulitrici-home-e-garden/serie5/twin-flow-cod-14793
Цените се 18,500 за вториот и 19,500 за првиот.
Дали некој имал искуство со нив за да пренесе или некој совет/сугестија за ВАП?
Барам да не послабо од 150 бара, а би се користело за перење на возила и комбиња.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 198
« Одговори #492 на: 22 Јануари 2022, 19:17:18 pm »
Каде може да се купи пеномат со подесување али да биде компатибилен со Бош вапови. Бош акватек марка

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #494 на: 22 Јануари 2022, 20:09:36 pm »
"Ама не ми се чека сеа од aли, нешто побрзо ако може..."

:P