Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1813679 пати)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
Од државно здравство, за недајбоже ако треба, одете во 8-ми септември, разликата е огромна во однос на Клиника.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
како не бе и мене така ме излажаа
2 дена изгубив и не завршив работа
почнувајќи од мој термин, кој уствари бил наш термин пошто во исто време имаше 6 пациенти, се до „ако може докторе да ми објасните“ и одговор „тоа што чу“ па бркање наваму натаму од шалтер кај доктор, па не кај тој доктор кај другиот доктор итн..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
И после им влагале со пиштоли ги пукале.
Јас би со моторни пили да им влагаат.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Значи сите се согласуваме дека здравствениот систем во државата воопшто не работи, а ние како обични граѓани што може да превземеме? Само без политички(особено не сдсмовци) кои итекако си гледаат да дојдат на фотелјата и пак иста песна, иако веќе се е на база на политика, вмровска книшка и гласови. Но, доколку ништо не се превземе(најверојатно и нема), се повеќе и повеќе ќе тонеме во аспект на здравството. Боље сам се лечи, отколку да те убијат незналици во државни болници. We need a hero(not zaev and sdsm)

Оффтопик
На крај ке речам, паметно оддиграно од страна на грујо, џабе го напаѓа опозицијата и го сметаат за глуп, тие се глупи што пробуваат со евтини финти да го бутнат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Боље сам се лечи, отколку да те убијат незналици во државни болници.

Епа шознам дали е боље, да не претеруваме. Колку и да е субстандарден лекарот, сепак од тебе и мене знае стопути поише, не?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Немогаш боље да не чепка, само нека не направи поголема беља.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?

апсолутно, но и таа оценка (дали е подобро да се чепка или не) ја би ја препуштил на некој со завршен медицински факултет отколку со електро, право или машински. Или средно + гледање конспираси видеа на јутјуб.

Може шо се вика и најлошиот лекар на светов да е, во споредба со тебе и мене е доктор, и буквално и фигуративно.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Па затоа и реков боље сам, нормално дека знаат повеќе од мене и тебе, али се крајно непрофесионални во секој аспект(со исклучоци). Пак ке кажам, мора нешто да се смене и тоа драстично. Недај боже човек да се разболе, верувам доста голем процент од граѓаните се плашат да одат на лекар баш поради тоа(цитираното)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Може шо се вика и најлошиот лекар на светов да е, во споредба со тебе и мене е доктор, и буквално и фигуративно.

Да споделам еден пример. Сопругата на мојот тренер и близок пријател од детството на татко ми имаше два сина. Помладиот ми беше спаринг партнер и почина од некое заболување на црниот дроб млад на 17 години возраст поради докторска грешка и целосно погрешена терапија. Од тогаш до сега скоро 20 години поминаа а процесот сеуште нема завршница бидејќи одговорниот доктор е син (таков со медицински факултет али сепак приучен) на еден од големите доктори-апаши од времето. Почина другарчево нејсе. Пред 3 години на неговата сопруга (на тренеров) и се појави чирче на палецот на ногата кое преишло во гангрена. па повторно пинг понг дали на кожно, дали на инфективно, дали на хирургија, на крај во систина и ја ампутираа ногата од колкот надоле.
Зборувам за ова со една баба од едно село близу Гостивар и она вели дека со векови таквите проблеми они ги лечат природно со прополис, млеч и тегавец. Малце повеќе бев скептик, пошто баба од село како би можела да знае подобро од лекар додека не запознав друг селанец кој ми го кажа истото што ми го кажа бабата ама ми го покаѓа и неговото сталапо без прсти, тоест има прсти ама му штрчат коски без месо. Човекот имал шеќерна болест и плус замрзнал во сообраќајката што ја имал и едвај преживеал. Штом излегол од КАРИЛ почнало да ми скапува месото и го излечил на природен начин со домашен прополис, млеч и тегавец. Тоа е истата болест и истите симптоми, целосно излечени без ампутација.

Така да, пичка му материна, цел живот да плаќам придоенси за да влезам во билница како на бинго лотарија? Па овој копиљов неспособен што се нарекува министер, како и сите други пред него нек земат нек се убијат. Нек ги нема боље чим јас треба да спремам мито и да влегувам во клиника на лотарија.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Најдобро е човек да не се разболи во МК. Ако тргне по патот со државното здравство, ќе го дозакатанат со погрешни дијагнози, третмани и додатни болести од нечиста болница. Единственото нешто што функционира ИМО е кардиологијата, дечките спасуваат животи со бајпас.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
луге докторски грешки има секаде, многу е лесно да коментираш и да си посматрач. оди застани на нивно место да видиш како е.

Има и на државна многу добри доктори а има и тешки говеда. Рачунај и нив им е смачено во кои услови работат. Исто како на вас на работа што ви скурчува така и нив само шо они работат со луге и една грешка премногу значи.

насекаде по светот имаат грешни дијагнози, чекање и слично само што нивото е сосема други и има правила и прописи кои се почитуваат. кај нас ги нема и тоа е тоа.

За снимање ако не ти се чека а имаш пари плати си ке те снимат ама како што кажа некој и најновите апарати да ги има ако незнае кој да ги ракува и ако нема кој добро да ги прочита, а верувајте се повеке и повеке ке нема џабе е се. За министерот незнам што воопшто праите муабет.

шо викаше мојата класна "тој нема чувство за осет"

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
   Знам дека здравството ни е шит, и јас како лекар плаќам здравствено скоро 3 години за да лечам Косовари, германски азиланти кои со години не ни биле присутни во МК а земале социјално цело време, ''социјалци '' кои работат на црно по принцип пари на рака, гастрбајтери кои со години не се одјавени во МК и за да кога ќе се разболам ќе чекам во ист ред со нив, затоа што осигуреник си е осигуреник нели, пред законот исти права имаме, без разлика што некој не платил денар во фондот за здравство, а некој редовно плаќа како мене. Моментот е кога тие особи ќе почнат да се бунат у смисла да ти е..м државата, горе у Њемачка/ Швиц е много боље, таму како бубрег те чуваат во болница. Они да ти биле незадоволни. :D  Ама се знае гласачка машина мора да се одржува со евтин популизам, 500 денари на ден на гласање, без пари лекување, пари за трето дете, и да ќе заборавев, битно лебот да не поскапе ... уствари тоа е најбитно дека сите сме на леб и вода само освен кога ќе частат сендвич и сокче ...   абе мераци :D . Втор проблем е слабото вреднување на услугите и трудот на здравствените работници. 55 денари бод, 100-тина денари комплет испитувања на крвта, 80 денари партиципација за преглед било каде сакаш, ако сакаш и на клиника академик некој ќе те прегледа, само треба да бидеш упорен. Абе кај тишлер да отидеш да ти исече некоја даска ќе ти земе 150 денари, ковач да ти исчука парче железо за да го исправи е 150-200 денари, само кај матичен лекар можеш за 55 денари (кои најчесто не ги ни даваш, нели ;) ) да му отидеш 10 пати или колку сакаш во месец и да го масираш со свои проблеми. Затоа ќе ве молам не барајте квалитет, барајте квантитет. Мојот совет е за по 80 денари може сите здравствени институции да ги свртите, па некој сигурно ќе успее да погоди дијагноза и терапија. За Систина и Ремедика, нема простор за грешки, затоа што они за се нели си наплаќаат дебело и поштено . И двопекот што ти го даваат за јадење после операција ти го наплаќаат.
Зини да ти кажу.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Убаво размислуваш како доктор. Демек оправдано е што даваат грешни дијагнози од ракав, пошто ефтина е дневницата....  како за кондури да збориме, квалитет и квантитет, човечки животи се во прашање.   

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Здравје, медицински установи, опрема и &
« Одговори #2204 на: 26 Октомври 2016, 08:32:09 am »
Јас целосно се согласувам со NeVeNR.

Докторите/лекарите/сестри/браќа треба убаво да се платени, да има на што да се радува кога ќе си оди дома, или да се преиспита во умот кога ќе направи нешто погрешно.

Хуманост, човечност едно друго заборавете на тоа, кога мнозинството од пациентите се:
- ѓупци (не практикуваат никаква хигиена и грижа за здравјето)
- стари луѓе на кои треба 5 пати да има објасниш или нејќат да сватат (болни во главата не организмот)
- неписмен/прост народ кој не знае 1 ливче на огласна или пред врата да прочита

и потоа одам јас искулиран на болница, си терам по пропис, а пред мене си тераат кој со врски, кој на удрено се прај, кој се брза, или да прашал, стари луѓе се туркаат како небаре камион задржуваш на удолница а „болни“ се, и на крај јас доаѓам на ред... крајно исфрустриран. Одма негативна енергија внесувам во ординацијата. Имам заприметено, не дека сум некој мис македонија, ама ете му олеснува кога некој нормален ќе влези кај лекарот, малку и ќе се испразни, ќе речи бравос се средено со документација, да знајш само какви ми идат...

Епа од такви им е дојдено преку глава на докторите, исто и на оние во внатрешни за вадење државјанство, извод и сл. Проста маса само прашува а пола од тоа е залепено на ѕид.

Истото е и на форумот, шо масло да земам ГМ арно е, кола за 3000 евра?
А дефолт реплај:
Абе отвори по назад прочитај сега дискутиравме за истото.

ЕДИТ: Не дека ги бранам докторите, има и кај нив нелуѓе, само ќе те шуткаат, оди ваму оди таму, јас не сум за то итн...