Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1742119 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1680 на: 22 Август 2013, 00:40:23 am »
decki nekoj so iskustvo i sovet za drveni prozorci ???, kade sto kolku sto ne i sl  ;)
Drveni prozorci ne preporacuvam za Makedonija.
Golemite razliki vo temperaturi denje- nokje i golemata razlika vo vlaznost za kratko vreme ke napravi da dojde do deformacija
na drvoto, i potoa nema nazad.

Фала богу тој едниот дрвен што ни е еве 18 години нема гајле :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1681 на: 22 Август 2013, 01:45:26 am »
Да си прашам нешто- Дали е ОК да се става изолација наместо на фасадата,внатрешно по ѕидовите?

Поголем ефект ќе има изолацијата ако е поставена надворешно. Бонус е тоа што го штити ѕидот од нагли температурни промени.

Еве малку поопширно: http://www.superhomes.org.uk/resources/insulating-a-solid-wall/

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1682 на: 22 Август 2013, 07:48:09 am »
Знам дека е изводливо,ама колку е тоа добро?
 Каде би одела цела влага од воздухот внатре,дали би се јавила кондензација измеѓу,дали постои опасност од замирисување.... Такви работи
Apsolutno vozmozno I PREPORACLIVO na delovi koi se betonski kako stolbovi vo nadvoresnite dzidovi. Vlagata ke si odi vo vnatresnite dzidovi kako i vo crevceto od klimata.

Podobro e od nadvor, no sosema vo red e i od vnatre so ogled na uslovite. A betonskite pregradi kon nadvor ubavi e i od vnatre i od nadvor.
Podobro od vnatre otkolku ic. Na poveke mesta sum Videl takva rabota i e apsolutno podobra otkolku da nema.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1683 на: 22 Август 2013, 07:58:59 am »
Јас би почекал @osmica да се изјасни по ова прашање...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #1684 на: 22 Август 2013, 09:44:36 am »
 Каде би одела цела влага од воздухот внатре,дали би се јавила кондензација измеѓу,дали постои опасност од замирисување.... Такви работи
Apsolutno vozmozno I PREPORACLIVO na delovi koi se betonski kako stolbovi vo nadvoresnite dzidovi. Vlagata ke si odi vo vnatresnite dzidovi kako i vo crevceto od klimata.

Podobro e od nadvor, no sosema vo red e i od vnatre so ogled na uslovite. A betonskite pregradi kon nadvor ubavi e i od vnatre i od nadvor.
Podobro od vnatre otkolku ic. Na poveke mesta sum Videl takva rabota i e apsolutno podobra otkolku da nema.

;D ;D ;D ;D ;D  :D :D :D :D :D :D

Чекај пак да прочитам....

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

btw За дрвени прозори.

Еве ви лидер во македонија. Скоро се што имаат е за извоз во англија.
Ние соработуваме со овие и се врв во квалитет и изработка.

http://www.mebel.com.mk/

Мене ако ме прашувате за прозори јас дома ова би си го ставил...

Дрво од внатре, алуминиум од надвор. Секако од програмата на alumil.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #1685 на: 22 Август 2013, 09:48:01 am »
@Filip_90
Фала богу тој едниот дрвен што ни е еве 18 години нема гајле.

Stavi raka gore na horizontalniot del od prozorot na zima, i vidi kolu duva

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1686 на: 22 Август 2013, 09:57:09 am »

;D ;D ;D ;D ;D  :D :D :D :D :D :D

Чекај пак да прочитам....

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

btw За дрвени прозори.

Еве ви лидер во македонија. Скоро се што имаат е за извоз во англија.
Ние соработуваме со овие и се врв во квалитет и изработка.

http://www.mebel.com.mk/

Мене ако ме прашувате за прозори јас дома ова би си го ставил...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дрво од внатре, алуминиум од надвор. Секако од програмата на alumil.
Koga sme vekje kaj prozorite, Aluminumskite prozori, makar i so drvo od vnatre, vo Mk retko koj gi lepi na sostavite, site rabotat
na sistem so udaranje na presa ili so imbus strafovi, a voedno Aluminiumot ako ne e termoizoliran, mnogu lesno prenesuva toplina, a
bogami i so cena e duplo poskap.
Jas sum za varianta na PVC prozori, od dobar proizvoditel, REHAU, SALAMANDER, SCHUCCO,  a i ostanatite proizvoditeli pominuvaat so
kvalitet na plastikata.
Najbiten faktor e okovot, koj sto treba da obezbedi dihtuvanje, i isto tolku biten faktor e stakloto dali e Low-e, staklo, polneto so Argon,
ili 4 sezoni staklo, a najdobar izbor e 3 sloen termopan so Low-e staklo, polneto so Argon.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1687 на: 22 Август 2013, 10:30:48 am »
Alfista разгледај го каталогото на Алумил.
Па после ако сакаш ќе те однесам во фабриката на алумил, да ги видиш сите прозори.

Какво ПВЦ какви пи*ке материне.
Не за џабе е доста поскапо.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1688 на: 22 Август 2013, 10:36:15 am »
Alfista разгледај го каталогото на Алумил.
Па после ако сакаш ќе те однесам во фабриката на алумил, да ги видиш сите прозори.

Какво ПВЦ какви пи*ке материне.
Не за џабе е доста поскапо.

Kazi mi koj vo Mk gi izrabotuva po propis, i kazi mi kolku e dolzen metar na ovoj proizvod.
Se slagam za Alumil izraboten vo Grcija, kade procesot na izrabotka e po propis, a i montazata e po propis so site nadvoresni i vnatresni izolacii, a ne samo PU pena, drveni kajli i slicni gluposti.
Licno imam sorabotka so TORAX i PROTOTIP od Skopje, i odma kje ti kazam deka ne rabotat po propis.
Vtora rabota e cenata na prozorot, toa e kako da pravime muabet za Mercedes i Corsa.
Mislam deka kje se slozis,  od tamu preporaka e PVC prozor.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1689 на: 22 Август 2013, 10:45:56 am »
Ако сакаш во Битола имам монтери како шо треба.
А прототип се најкопетентни во Скопје.

Само треба да ги пазиш нормално монтерите.

Алумил кај нас се носи генерално од Грција и доста квалитетен.
Незнам колку кошта метар должен.

Ако некој сака квалитет јас му препорачувам алумил, за разлика од пвц.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #1690 на: 22 Август 2013, 11:05:18 am »
Баш ме интересира како изгледа нешто монтирано по пропис. Дека кај нас сите ко што гледам уштрафи бутни пената и терај. Што уствари и како треба да се монтира?

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1691 на: 22 Август 2013, 11:18:00 am »
http://www.tkk.si/sr/filelib/scg/tekatrak/132_3mont_trak_in_and_out_srb.pdf

Del od sistemot za montaza na prozori,
Montiranjeto po Germanski normi ja pokacuva cenata na prozorot po metar dolzen za 5-6 Evra, a vekje imas PVC prozori od Bugarski ili Turski profil
so cena od 6 Evra po metar dolzen.
Retko koj plakja kaj nas montaza po RAL sistemi, mada e dobro da se znae deka postojat ???

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1692 на: 22 Август 2013, 11:28:19 am »
...
Retko koj plakja kaj nas montaza po RAL sistemi, mada e dobro da se znae deka postojat ???

Ретко кој нуди кај нас монтажа по ваков стандард, дури и за ретките кои сакаат да платат.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1693 на: 22 Август 2013, 11:57:26 am »
Баш ме интересира како изгледа нешто монтирано по пропис. Дека кај нас сите ко што гледам уштрафи бутни пената и терај. Што уствари и како треба да се монтира?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1694 на: 22 Август 2013, 14:58:22 pm »
Najbiten faktor e okovot, koj sto treba da obezbedi dihtuvanje, i isto tolku biten faktor e stakloto dali e Low-e, staklo, polneto so Argon,
ili 4 sezoni staklo, a najdobar izbor e 3 sloen termopan so Low-e staklo, polneto so Argon.

1. Се слагам за оковот, но ако не е монтиран како што треба и најквалитетен да е, се паѓа во вода...
2. Стаклото? Да, али минимална разлика...Во пракса и на хартија не е баш исто...
3. Аргон....на ова ке се изнасмеам....Тоа е нај јак маркетинг на кој паѓаат оние што имаат многу пари а малку памет... Аргонот е гас кој после првата година повеќе ке го нема помеѓу стаклата...

И ке се надоврзам на погорните муабети...
Конкретно, дома имаВ дрвени прозори стари точно 50 години!!! Прозорите беа во одлична состојба...Словенски, вградени во бараките после земјотресот...
Мораа да се менуваат заради тоа што се правеше фасада, механизмите беа излижани од користење, а и доста им беше...Ставив нови ПВЦ, саламандер, бругман програма...Човекот што ги демонтираше рече дека одамна нема видено толку квалитетно направен прозор...Овие новиве нема ни половина од овие да ти траат, беше неговиот коментар...

Најголемата тајна е во квалитетот на дрвото и тоа колку е дрвото суво...После нормално доаѓа и заштитата, односно премазите со кои ке биде заштитено...Без овие фактори, дрвениот прозор за кратко ке се деформира...
Ако е се како што преба, поубава работа од природни материјали нема, во случајов дрво...
ПВЦ е најефтина и најисплатлива варијанта...Инаку немој да мислите дека е нешто вечно и трајно...Ни ние не сме, а камо ли останатите работи...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.