Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3576853 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #11925 на: 22 Октомври 2015, 14:41:15 pm »
Продавјте култура куолку ви се сака, али кога веќе не се трга тој пред вас , со лепење до браник правите само полошо...уствари тек тогаш плачете за ќотек. ;D

Ако се лепиш за браник, изгурај го. Не се лепи за џабе, само ќе ти прска кал на шофершајбна...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
« Одговори #11926 на: 22 Октомври 2015, 14:44:48 pm »
...и одма обезбеди си гробно место во Бутел после. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11927 на: 22 Октомври 2015, 14:46:26 pm »
Ако си сивоња, до крај биди :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #11928 на: 22 Октомври 2015, 14:46:41 pm »
Имаше. Во средната лента.

Tи неможеше да го поминеш од средна?
Јас кога брзам така правам..никогаш не очекувам некој да ми се тргне, поготово по времево, во количе со замаглени стакла.
ova ne e prekrsok?preteknuvanje od desna strana

ова не е автопат, низ град возиш, третата лента не е за претекнување за возење е исто како и средната
ne vazi ova za urbani sredini?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #11929 на: 22 Октомври 2015, 14:56:34 pm »
Не е само култура во прашање дали има потреба да се тргне.

Според ЗБСП, Член 31, став 3 вели "По исклучок од одредбата на ставот (2) на овој член, на јавен пат во населено место, со коловоз на кој за сообраќај на возила во иста насока постојат најмалку две обележани сообраќајни ленти за движење на возилото, возачот може да ја користи и сообраќајната лента што не се наоѓа покрај десниот раб на коловозот, ако со тоа не ги попречува другите возила што се движат зад неговото возило."

Во врска со истата работа, Член 34, став 1 вика "На коловоз на кој постојат најмалку две сообраќајни ленти наменети за движење на возила во иста насока и на кои има колони на возила, возачот не смее со возилото да преминува од една сообраќајна лента во друга сообраќајна лента (цик-цак движење)"
Па понатака, став 2 - "Возачот може да ја напушти сообраќајната лента на која се наоѓа само заради свртување налево или надесно или заради запирање, односно паркирање на возилото."

Не знам од кај тој муабет дека има право да дреме на 3-та лента?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11930 на: 22 Октомври 2015, 15:12:25 pm »
Па чоеков реално не го попречувал движењето на другите возила што се движат зад него, си возел во граници на дозволената брзина.  Зеро сакал нешо побрзо да се движи.  Така да ова малтене не важи. Важи култура на понашање.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #11931 на: 22 Октомври 2015, 15:12:50 pm »
"Возачот може да ја напушти сообраќајната лента на која се наоѓа само заради свртување налево или надесно или заради запирање, односно паркирање на возилото."

Значи чим е во трета не може да ја напушти пошто нит врти лево нит врти десно, а сигурно нема да се паркира таму. :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #11932 на: 22 Октомври 2015, 15:20:15 pm »
У ситуацијава, не е муабетот дали е законски или не, туку дали си douchebag или не.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #11933 на: 22 Октомври 2015, 15:25:42 pm »
"Возачот може да ја напушти сообраќајната лента на која се наоѓа само заради свртување налево или надесно или заради запирање, односно паркирање на возилото."

Значи чим е во трета не може да ја напушти пошто нит врти лево нит врти десно, а сигурно нема да се паркира таму. :D

Плус, на тој што е позади дозовлено му е да го помине  спориот "душбег" од десна страна.

Член 60 став (3)

Како престигнување не се смета ниту поминувањето со возило од
десната страна на возилото кое, согласно со одредбата од членот 31 став
(3) на овој закон, за своето движење не ја користи сообраќајната лента
покрај деснот раб на коловозот.

Убаво реков, кому се брза, нека се снаоѓа.

На душбегот не му е дозволено да менува лента освен ако не врти лево, десно или ако не застанува ( член 34 став 1).
На брзиот му е дозволено да го помине од десно (член 60 став 3).

« Последно менување: 22 Октомври 2015, 15:32:23 pm Stratro »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30817
    • CARclub.mk
« Одговори #11934 на: 22 Октомври 2015, 15:26:19 pm »
Па чоеков реално не го попречувал движењето на другите возила што се движат зад него, си возел во граници на дозволената брзина.  Зеро сакал нешо побрзо да се движи.  Така да ова малтене не важи. Важи култура на понашање.

У ситуацијава, не е муабетот дали е законски или не, туку дали си douchebag или не.

I'm glad we understand each other.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #11935 на: 22 Октомври 2015, 15:39:19 pm »
Пријатељи...

Правилото дека левата лента е за престигнување и под дифолт треба да е резервирана за брзите и бесните не ви важи за низ Скопје.

"Побрзото возење на една колона возила од друга колона на патот кој има најмалку две
сообраќајни ленти за возење во иста насока, не се смета за престигнувањe."

Култура на возење фали кај оние кои се лепат на браник во истата таа лева лента и бараат другите да им се тргнат за да не испаднат душбези.
1000 пути сум возел зад скапани дизели кои црно фрлаат позади ....
жмигавец, десна лента, од 5 та у 4 та и решен проблем...не боли.

Deal with it.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #11936 на: 22 Октомври 2015, 15:52:39 pm »
Па чоеков реално не го попречувал движењето на другите возила што се движат зад него, си возел во граници на дозволената брзина.  Зеро сакал нешо побрзо да се движи.  Така да ова малтене не важи. Важи култура на понашање.

Сериозен си? :) А што подразбираш под попречување на движење, шилци да му фрла во возење?

[/quote]

Не, возачот треба да ја користи десната лента и може да ја напушти заради тие работи кои што ги наведе.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #11937 на: 22 Октомври 2015, 15:55:10 pm »
А како се врти лево од десна лента? Ако е така за што се средната и левата лента?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #11938 на: 22 Октомври 2015, 15:59:32 pm »
Да споделам дека ме нервираат дегенерици што ми свират и/или светкаат кога чекам пешаци да си поминат на пешачки.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #11939 на: 22 Октомври 2015, 16:02:31 pm »
Да споделам дека ме нервираат дегенерици што ми свират и/или светкаат кога чекам пешаци да си поминат на пешачки.

Али ако истите ти свират и светкаат да им се тргнеш бидејќи возиш со 50 кмч (можда и со замаглени стакла ко мене)  низ Партизанска бидејќи си претпазлив по дождливо време да не ти изрипа некој од некоја жардињера...е тогаш си душбег ако не се тргнеш.  ;D