Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542216 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2040 на: 02 Јануари 2013, 16:32:19 pm »
@Симо, Џиџи, Игор фала на совет.
Го отворив вчера, адаптерчето беше подизвадено од жлебот. Едно чк и се среди работата :)

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #2041 на: 03 Јануари 2013, 05:07:06 am »
Што може да биде проблем што на Мозила не ми дава да го селектирам чек-боксот за зачувување пасворди ?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #2042 на: 03 Јануари 2013, 07:50:43 am »
Mi treba displej za dell latitude 2100 10' dajte nekoja ponuda ili broj kaj da baram

Ako ti e za odma se naoga kaj nas okolu 4.200, ako ti se ceka od net ti e okolu 3.000

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #2043 на: 03 Јануари 2013, 08:02:03 am »
@Симо, Џиџи, Игор фала на совет.
Го отворив вчера, адаптерчето беше подизвадено од жлебот. Едно чк и се среди работата :)

Добро си поминал, штом нема скршени пластики, држачи од екран итн... :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2044 на: 03 Јануари 2013, 11:12:17 am »
Пластики скршени секаде, држачите сосе рамката за екран веќе се мењати еднаш :D
За канта е тој, ама брка сеуште работа, бар додека пркнат децава :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2045 на: 07 Јануари 2013, 21:16:50 pm »
Дедо мраз ми се јави, културно се извини што задоцнил некој ден и ме замоли да му кажам:

Од која продавница утре да купи каков ssd за стотина евра?

Ја му кажав дека не се разбирам, дека има некои финти помал-ама-побрз или поголем-ама-поспор во ист ранг на цени, а башка и дека сум светска мрза за читање стари тредови низ форуми, али он ми вика „абе прашај на forum.carclub.mk сум видел таму има дечки што се разбираат, они ќе ти кажат“.

Идејата е новиот да биде системси, C: а постоечкиот класичен хард диск да си биде D: и да е користи како сториџ за филмови, слики итн...

Од име на дедо мраз, а и од мое лично име: благодарам на брзите и прецизни одговори.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2046 на: 07 Јануари 2013, 21:23:32 pm »
Kontaktiraj go gojdo ako ima ostanato 840ka ili 830ka ili Kuore po negova preporaka nekoj.

Vo prodavnici zali boze sto se nudi... Arhivi po gjaol ipol ceni. Patalec. :(

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2047 на: 07 Јануари 2013, 21:37:25 pm »
Kontaktiraj go gojdo ako ima ostanato 840ka ili 830ka ili Kuore po negova preporaka nekoj.

Vo prodavnici zali boze sto se nudi... Arhivi po gjaol ipol ceni. Patalec. :(

ping gojdo, ping cuore

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2048 на: 07 Јануари 2013, 21:40:06 pm »
@filipv

Ако имаш модерен компјутер со i5/i7 процесор и Intel-ов SATA3 контролер тогаш моја препорака е да одиш на 840 Pro. Тоа е најбрзо SSD на светот за цивилна употреба

Ако имаш позастарен компјутер или компјутер ограничен на SATA2 и немаш намера во блиска иднина да го надградиш тогаш оди на помалку брзо SSD, но во секој случај избегни го срањето од SSD-а кое се нуди на нашиов беден пазар. Под срање подразбирам се што е со SF контролер и/или асинхрони NAND ќелии. Од она кое може да се најде кај нас препорачувам:
(Samsung 840 Pro)
Samsung 830 - докажано најиздржливо SSD во светот до сега, задоволително е брзо и не губи перформанси после интензивни операции и преполнетост
Crucial M4 - баланс помеѓу перформансите и доверливоста, се на се одлично SSD
OCZ Vertex - многу брзо SSD, но губи дел од перформансите откако ќе го наполниш над 50% и му треба малку повеќе време да се рехабилитира(да ги врати перформансите во нормала) после интензивни операции

Во вториот случај јас би одел со Samsung 830, тоа е мазга која функционира одлично и без trim support на оперативниот систем.

Од гореспоменативе во моментов можам да ти набавам:
Samsung 840 Pro 128GB - 8900 денари, 5 години гаранција
Samsung 830 128GB - 6300 денари, 3 години гаранција
OCZ Vertex 4 128GB - околу 6300 (треба да прашам), 5 години гаранција

за недела дена од прилика треба да пристигне нова тура на 840 Pro меѓу кои и 840 Pro 256GB кое ќе чини 15300 денари. Тоа е маргинално побрзо од 128GB верзијата поради поголемите кешови. Од претходната тура од 256-ките од форумов купија Tommy и Falanga по едно парче, можеш да ги контактираш ако те интерсира повеќе инфо.
Јас имам две 256-ки врзани во RAID0 на жустра машина и од прилика еве шо прават:

А еве и што правеа 2xOCZ Vertex 4 128GB @RAID0 на истиот систем:

Од сите бројки најбитни за перформансите во реалниот свет се 4K, 32/64 threads 4K и латенциите.
За мала споредба, еве и (смешни) бројки од еден од хард-дисковите WD Caviar Black 2TB на истиот систем, кои се многу брзи дискови(мислам дека се најбрзи хард-дискови од 2TB)

* (Немој да се излажеш да купиш Samsung 840 без тоа Pro. Тешко срање од ССД е).
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2049 на: 07 Јануари 2013, 22:34:56 pm »
Amen bro.  Hail to the king 840 baby

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
« Одговори #2050 на: 08 Јануари 2013, 17:39:55 pm »
Моја препорака ти е да си земеш SSD со средно нормална цена, а тоа ти е Samsung 830 или Crucial M4. Ем ќе имаш добра брзина, ем еден од најстабилните драјвови додека со OCZ малку ќе си сомничав, а 840 Pro е со поголема цена.

Имам за продавање Crucial, друго немам.
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #2051 на: 08 Јануари 2013, 19:50:46 pm »
оверклокери ајде едно прашање
значи имам AMD Athlon 4800 +  stock 2500 Mhz , матична Foxconn A74ML-K AMD Socket AM2+
софтверски преку Fox One го клокнав на 2700 Мхз со зголемување на фсб  од вредност 200 мхз на вредност 216
рамот ми е ддр 2 на 800 мхз а рабореше на 714 , после оверклокот работи на 760 некаде
е сега прашањето што ме мачи што НТ линкот сега ми е 1090 мхз и колку што читав по форумиве треба да се држи до неговата основна вредност што кај мене е 1000 мхз или помала од таа
Совет од поискусните дали е стабилна ваква конфигурација на сетинзи и дали би можел да ги поставам вака вредностите во биос само со менување на фсб то
Сите шмркаат , никој не е настинат ?!

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #2052 на: 08 Јануари 2013, 20:37:33 pm »
Кој е клокерот тука, филипм ?

Отсутен phantommk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #2053 на: 08 Јануари 2013, 20:59:23 pm »
Јас не сум многу по клокирањата, но стариот комп што го имав асус плоча со целерон 2.4ghz го клокнав на магистрала преку биос и за 2месеца ми рокна плочата, а претходно го работев 2 години.Не сакам да те плашам само сакам да те информирам :)
Е сега ваљда овај е понов па може и да си го крепи клокот :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #2054 на: 08 Јануари 2013, 21:29:20 pm »
Едно време осцилатори се менуваа, па после џампери се редеа, па сеа више не е интересно :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.