Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1178192 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11250 на: 16 Октомври 2020, 17:20:34 pm »
mh, mh... GPT партициите немаат актив/инактив  :) Значи уште се шуња бутлоудерот некаде по некоја партиција од стариот диск :)

Ги проба овие:

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

?

Треба да бутираш во рекавери мод од ССД-то...

https://www.easeus.com/partition-master/delete-efi-system-partition.html

Пробај вака.

Веќе ја има избришано од стариот диск ЕФИ партицијата, бутлоудерот е веројатно на ГПТ партицијата, на D: или E:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1623
« Одговори #11251 на: 16 Октомври 2020, 17:41:41 pm »
mh, mh... GPT партициите немаат актив/инактив  :) Значи уште се шуња бутлоудерот некаде по некоја партиција од стариот диск :)

Ги проба овие:

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

?

Треба да бутираш во рекавери мод од ССД-то...

https://www.easeus.com/partition-master/delete-efi-system-partition.html

Пробај вака.

Веќе ја има избришано од стариот диск ЕФИ партицијата, бутлоудерот е веројатно на ГПТ партицијата, на D: или E:
Ух, не ги разбирам овие команди и не знам каде да ги внесам :)

Јас пак ќе прашам за инсталација на ново дали ќе го реши проблемот, затоа што сѐ ми се измеша кога го вратив стариот хдд во системот, а тогаш сеуште стоеја старите мали партиции пред првата партиција на хдд-то. Инаку партицијата каде што ми беше претходно windows, ја избришав заедно со малите и ја преформатирав во 600Мб поголема :)

D-r Ordevski

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11252 на: 16 Октомври 2020, 17:42:50 pm »
Бувни му инсталација на ново, со двата диска во компјутер, слободно. Само внимавај да го селектираш ССД-то за дестинација на вин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11253 на: 16 Октомври 2020, 23:23:26 pm »
Ајде, ќе биде пак Format C:

D-r Ordevski

Присутен Ordevski

• Редовен

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11255 на: 17 Октомври 2020, 00:33:05 am »
Изгледа сепак постои решение :)

Се надевам последен совет ќе барам за овој проблем, како да ги конвертирам дисковите во MBR најбезбедно (без да треба да губам податоци од ХДД-ТО затоа што нема каде да сместам некои 600ГБ)?
 Едит: Изгледа нема да се чита сликата.
Треба и двата диска да се направат во МБР и некои подесувања во биосот за да биде работата.

D-r Ordevski

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11256 на: 17 Октомври 2020, 00:42:26 am »
Брат, следен пат купи Самсунг
оти готово - ќе почнат да ти наплаќаат овде :)))))
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11257 на: 17 Октомври 2020, 00:45:15 am »
Типот што го нашол решението има Ево 860, не е до брендот :)

D-r Ordevski

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11258 на: 17 Октомври 2020, 01:15:50 am »
Типот што го нашол решението има Ево 860, не е до брендот :)

D-r Ordevski

Море маани ги и тие, корејци ебени :D

А лажат со тој Magician...
Епа, ДЕКА е маѓиата даае? :D
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #11259 на: 17 Октомври 2020, 04:57:06 am »
SSD е препорачливо да е со ГПТ. Уклучуваш CSM во биос, местиш UEFI only и инсталираш win10.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11260 на: 17 Октомври 2020, 08:22:04 am »
^ Ова што го рече Дартџизс е најточно.

Често и кога инсталираш, ако не е дискот во GPT, ти бара да го смениш бидејќи нема да те пушти да продолжиш.

Типот на партиционирање се менува од командна линија (command prompt), најчесто MBR -> GPT, кога немаш инсталирано никаков оперативен систем.

Можеш да го погледниш линков, но вклучува загуба на податоците, бидејќи треба да се избрише партицијата, па да се конвертира во соодветниот тип. Затоа неколку постови погоре ти спомнав да си направиш бекап.

https://www.google.com/amp/s/www.easeus.com/amp/partition-master/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.html

Чисто од љубопитност - како ти се поставени физички дисковите? Кој е на стандардното место, а кој е во caddy-то? Не дека има некоја посебна врска, ама да ми помине мислата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11261 на: 17 Октомври 2020, 08:32:15 am »
Кој е на стандардното место, а кој е во caddy-то? Не дека има некоја посебна врска, ама да ми помине мислата.

Ух, да. Може да има врска, на првите генерации лаптопи со UEFI boot, знае да напраи проблеми со бутирање.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11262 на: 17 Октомври 2020, 08:36:31 am »
Го спомнав бидејќи магистралата и влезот за оптичкиот диск не е дизајниран за да искористи целосен потенцијал на новиот диск, па може да трипа при бутирање. Нема да бидам изненаден.

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11263 на: 17 Октомври 2020, 09:12:50 am »
SSD е препорачливо да е со ГПТ. Уклучуваш CSM во биос, местиш UEFI only и инсталираш win10.
Да, читав дека е препорачливо, само ме изненади дечкото од форумот на Tom's hardware каде се мачи со истиот тип на лаптоп со комплетно ист проблем, однос бутлуп кога е и стариот хдд во кеди. Кога е само ссд работи супер, исто како и кај мене. Проблемот го решил само кога ги направил двата диска МБР.
^ Ова што го рече Дартџизс е најточно.

Често и кога инсталираш, ако не е дискот во GPT, ти бара да го смениш бидејќи нема да те пушти да продолжиш.

Типот на партиционирање се менува од командна линија (command prompt), најчесто MBR -> GPT, кога немаш инсталирано никаков оперативен систем.

Можеш да го погледниш линков, но вклучува загуба на податоците, бидејќи треба да се избрише партицијата, па да се конвертира во соодветниот тип. Затоа неколку постови погоре ти спомнав да си направиш бекап.

https://www.google.com/amp/s/www.easeus.com/amp/partition-master/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.html

Чисто од љубопитност - како ти се поставени физички дисковите? Кој е на стандардното место, а кој е во caddy-то? Не дека има некоја посебна врска, ама да ми помине мислата.
Кој е на стандардното место, а кој е во caddy-то? Не дека има некоја посебна врска, ама да ми помине мислата.

Ух, да. Може да има врска, на првите генерации лаптопи со UEFI boot, знае да напраи проблеми со бутирање.
Ссд е на местото од ХДД, ХДД во кеди.
Го спомнав бидејќи магистралата и влезот за оптичкиот диск не е дизајниран за да искористи целосен потенцијал на новиот диск, па може да трипа при бутирање. Нема да бидам изненаден.
Не дека е нов лаптопот (2014 крајот i7 4th gen 4710MQ), ама мислам дека не е ни толку стар за да имам проблем со ссд.

D-r Ordevski

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 3997
  • MadaFunker
« Одговори #11264 на: 17 Октомври 2020, 10:52:01 am »
Спасиба другари

E сеа кој сака 2х4гб :D :D :D пошто they aint' payin' me enough for this shit :D

@loopz  Една штрафилка, еднo јаренце/јагненце или хемсико за количето ...fk it  :D :D :D

@Deni  Јебеш нов, ќе го цедам овај дур не даде душа :D
Имаш ли ССД?

Да, пишав и погоре. Толку ќе му биде од појачување на лаптопов :)
Не дека сега нешто кочи ама реков дали може биде поарно , али неисплатлива инвестиција ми глеа уште 8гб рам :)
New blood of old school