Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 472902 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
vi stigna od ebay baranje za promena na password?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
Мене да...

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
Друштво, сакам да нарачам издувна грана за голвчето, граната е 180е + патни трошоци до Македонија ке излезе +50е  односно 230е
Но страв ми е да не ме изгорат и одерат на Царина а незнам ни кого да прашам колку би ми земале пари на царина........
Барам совет од вас ,дали знаете од прилика колку ќе ме одерат,или каде да прашам ?
Еве за што станува збор

http://www.racelandus.com/exhaust-headers/vw-exhaust-headers/volkswagen-golf-mk1-8v-exhaust-header.html

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
Ај поарно дојди до Велес кај Манче, ке ти направи тој. ;)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Исто али није исто.
@Dark, рачунај си 30-тина %, па ако не те оцаринат, арно. 18% ДДВ сигурно не ти бега. Еве баш ја гледам царинската декларација, за дистанцијалите, царина нема, 18% ддв само ми пресметале. Фер инаф.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен macedonmk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
како си платил царина 2000 денари за пратка од 40$?
царина ти е 5 %
ддв ти е 18 % (зависно што е)
да не си грешка нешто? по твоиве математики испаѓа дека си платил царина и повеќе од 100% (грубо нели ;D )
3 години нарачувам, од ebay, banggood, 4-5 hobbyshop prodavnici, sunsky-online, i mn.drugi ...imam iskustvo i vo uvoz na stoki preku firma, i privatno lice... ovaa pratka mi ja carinea i so se ddv okolu 2300-2400 den ...a vrednosta bese 43$ so se transport...NO .... nekogas nasive "pismeni" carinarnici ne veruvaat na fakturite (koj stojat vo paketot i + im prakam jas ) deka sum ja kupil primer robata 43$ i me carinea mnogu.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Што пишува во декларацијата? Колку за што ти земале?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен macedonmk

• Почетник
  • *
Гарант некоја лежарина или такви глупости му наплатиле. Или го царинат по некоја каталошка вредност па ќе мора шпедитер да ангажира...
ne se naplaka lezarina koga robata ti stasuva po posta ,pa odis istiot den si plakas vo posta carina i ddv i odma na salter ti ja davaat robata :) ...  imam naracano roba so vrednost od 280$ (najskap poedinecen paket na privatno lice sto sum go naracal ) i mi nemaat zemeno ni carina ni danok..... a imam plateno carina i danok na roba i od 20-30$ ....prethodno sto postirav bese za pratki od pred 1 nedela, vcera mi stasa pratka vo vrednost od 89$ i plativ samo danok 360den...carina ne. :) a vo pratkata imase i baterii ,  a minatata nedela za baterii me carinea.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
@macedonmk, Колку пати не те царинеле за поголеми работи?! Рачунај го тоа како trade-off... Некад ќе платиш, некад ќе поминеш со пратката донесена до дома, од поштар и предадена на рака - ни за бензнин до пошта нема да платиш.  Јас до сега, сумарно, многу малку имам платено давачки. Да, се дешава по некогаш да платам и затоа не се ни трудам пониски фалц фактури да праам или сл. Конкретен пример, имав нарачано глава за грамофон, преку 400$, ми стигна на рака дома. а можеше уште 150$ давачки да платам. Секако, свесен дека може да ги имам и овие трошоци, ја нарачав грамофонската глава.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен macedonmk

• Почетник
  • *
Што пишува во декларацијата? Колку за што ти земале?
nema deklaracija, u posta mi davaat veke popolneta uplatnica (osven moe ime i prezime, m.b. ) i uste edna bela-zolta uplatnica isto popolneta za carina...i toa e toa ...na niv pisuva ... ddv, i na drugata za carina.

Отсутен macedonmk

• Почетник
  • *
@macedonmk, Колку пати не те царинеле за поголеми работи?! Рачунај го тоа како trade-off... Некад ќе платиш, некад ќе поминеш со пратката донесена до дома, од поштар и предадена на рака - ни за бензнин до пошта нема да платиш.  Јас до сега, сумарно, многу малку имам платено давачки. Да, се дешава по некогаш да платам и затоа не се ни трудам пониски фалц фактури да праам или сл. Конкретен пример, имав нарачано глава за грамофон, преку 400$, ми стигна на рака дома. а можеше уште 150$ давачки да платам. Секако, свесен дека може да ги имам и овие трошоци, ја нарачав грамофонската глава.
ne ne, toa si e ok ... znaci nekogas i mene (kako sto napisav ) za golema suma ne mi zemaat, za mala da.... i ok si e toa..suma sumarum za 3 god da imam platenno max 150-200 $ davacki (a okolu 3000 $ roba ) ...no, si pravime muabet neli ...:) ...se na se mislam deka nasite carinarnici retko otvoraat takva roba....i od oko carinat :) ...ako e dobro spakuvano i e malecko (pr. mobilen ) i nema na kutijata slika od mob. i nema faktura od isprakacot ..nema da ti zemat carina  ( badzanak mi ne mu zemaa taka spakuvan mobilen ) ...jas plativ 1800 den za mob. lenovo ..koj bese vo originalna kutija i se gledase deka e mob.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Да де, и јас не ги правдам :) Затоа ти викам, не се нервирај, есапи го како trade off  и свиркај си :) Јебига - држава! :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интер&#
« Одговори #1227 на: 24 Мај 2014, 13:56:01 pm »
Би требало да можеш да побараш декларација, и не би смеело да се случи да не ти ја дадат истата ако инсистираш на неа. И идејата за trade-off колку и да е реалност, не е исправна сама по себе.
ЈБГ тоа е државата во која живееме.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
Симо, каде се приложува документација за вредност на пратка? И како ја приложуваш? Пред да ти стигне пратката им испрати?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Они ти праќаат барање да им доставиш фактура или доказ колку си платил. Им го доставуваш во пакетско одделение под железничка или позади, зависи каде ти пишува.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.