Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 519263 пати)

Отсутен marjanot

 • Следен од Hammond на Инстаграм.
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 10702
 • 430i
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4185 на: Септември 19, 2022, 12:33:23 pm »
баш Светле во саботата правеше резервни клучеви од катанците за чуварите, вика види може ќе дојде некој да праша за некоја кола


https://faktor.mk/faktor-analiza-koi-se-najgolemite-100-kompanii-vo-makedonija

Отсутен Skywalker

 • Сениор
 • ****
 • Пораки: 3171
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4186 на: Септември 19, 2022, 12:37:06 pm »
МакАутоСтар солидни 8% профит марџин, другиве слабо.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен BraneMKD

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 783
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4187 на: Септември 19, 2022, 13:19:07 pm »
А ова може да имаат приход 100м и плата на директорот да е 99м и профитот да е 1% ? :D

Отсутен Deni

 • Photo & Light
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 53196
 • Махер
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4188 на: Септември 19, 2022, 13:24:30 pm »
Ако е твоја фирмата. Ете Зегин провери така е. Ама на другиве не е нивна фирмата.

Отсутен ialeks

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 194
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4189 на: Септември 20, 2022, 09:45:54 am »
Не ги бранам воопшто салоните за коли. За никаде се и според мое видување врска немаат од работа повеќето.

Но, сте виделе ли колкави се давачките за увоз на возила? На пример во Србија имаaат царина (која што не ја плаќате доколку имате Еуро 1) на сето тоа ДДВ си плаќате и толку. Кај нас има акциза која што зависи од цената на возилото и може да е до 14% како и еколошка такса, има царина и на сето тоа се пресметува ДДВ. Таа е математиката за увоз кај нас, било дали се работи за ново или половно возило. Така да и старо возило да купувате пак ќе ви испадне поскапи за минимум 5/10% него ли во Србија (која што е пример во моментов).
Прашајте било кој што има увезено возило со нето вредност од над 20к еур во МКД во последниве 2-3 години за да ви каже колку колку се давачки за државата.

Така да пред било што да се тврди треба да се видат сите факти и информации.
Види, јас затоа пишав споредбено базични цени од србија за Македонија +2 до 3%.
Покрај шкода карок +3%, споредував за бмв х2. Кога тука за модел sdrive 18d беше објавено 36.600,
во србија беше и уште е 35.880 т.е. +2%, иако после ги избришаа цените тука и ги напумпаа за +10 до 20%.

Ако не им се допаѓа на увозниците, нека бараат намалувања на давачки од државата или нека си намалат
од профитот.

Отсутен ialeks

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 194
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4190 на: Септември 20, 2022, 09:49:41 am »
Еве во Хрватска како за споредба.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ова е со класичната финта за пумпање цени - повеќе опрема за базични модели
т.е. тоа што претходно било со доплата сега е вклучено во цената, за да не се
мачиш да се мислиш дали да нарачаш, тие веќе решиле за тебе.
Ти продава тоа што не ти треба ниту го бараш.

Тука и србија основните бандаши се 16-ки ниту има од другиве глупости.
Не велам дека некој не би ги сакале и нарачале, ама повеќето не би.

Отсутен ialeks

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 194
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4191 на: Септември 20, 2022, 09:54:46 am »
Не ги бранам воопшто салоните за коли. За никаде се и според мое видување врска немаат од работа повеќето.

Но, сте виделе ли колкави се давачките за увоз на возила? На пример во Србија имаaат царина (која што не ја плаќате доколку имате Еуро 1) на сето тоа ДДВ си плаќате и толку. Кај нас има акциза која што зависи од цената на возилото и може да е до 14% како и еколошка такса, има царина и на сето тоа се пресметува ДДВ. Таа е математиката за увоз кај нас, било дали се работи за ново или половно возило. Така да и старо возило да купувате пак ќе ви испадне поскапи за минимум 5/10% него ли во Србија (која што е пример во моментов).
Прашајте било кој што има увезено возило со нето вредност од над 20к еур во МКД во последниве 2-3 години за да ви каже колку колку се давачки за државата.

Така да пред било што да се тврди треба да се видат сите факти и информации.

Огромни се давачките, не само за коли општо за се, и пак буџетот празен. Не поврзано со коли ама поврзано со давачки, гледам да увезам тренажер и било што од спортска опрема, треба да платам 200 евра за тренажер, 40 евра за транспорт, 25% од двете заедно царина, 18% ддв и трошоци на пошта за услугата. Затоа и се скапи кај нас и коли и многу други производи.
Е па, нека се намалат давачките, ама и маржите за профит на трговците.
Која логика да имаш поголеми давачки за 100 коли кога можи помали и со тоа за 200?
Исто и за бројот на продажба.
Или нека направат ддв да е само на основната увозна цена, без основицата зголемена
за царината. Еко такси исто надолу. Повеќе загадување ќе има од половно отколку
од ново.

Отсутен ialeks

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 194
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4192 на: Септември 20, 2022, 09:56:22 am »
Постојат фиксни и оперативни трошоци, кои потоа се пресметуваат во трошокот на добиени и продадени модели. МК дистрибутерите не добиваат ни приближно блиски бројки како другите балкански и ЕУ земји. Чиста математика, не мора одма да се хејта...
Види, не велам дека МК и СРБ се на исто ниво на продажба, ниту мислам дека се нешто
давачките многу помали таму. А и согласен сум дека транспорт и осигурување а богами
и поклони во плик за чичко цариник плус провизии за политичарите качуваат цена.

Само што правејќи пресметки, испаѓа цените МК се плус 2-3% од комшиите.
А кога за пад на продажба одговор е качување цени, то е веќе претерување.
Ако фабриката аминува попуст таму, зошто не и ваму?

Ако, нека... нека се спремаат за катанец и затворање фирма.
Тука нашиве со една кола во месецот покриваат трошоци, ти за катанец зборуваш. Рекордни профити во цела индустрија, а они да затвараат!?
Во ред, само што се заситува пазарот, тој што купува нова нема да купува пак нова на секои 2-3 години.

Отсутен t0m1cA

 • Редовен
 • ***
 • Пораки: 2838
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4193 на: Септември 20, 2022, 10:57:50 am »
За ново возило не треба да постојат никакви дополнителни давачки, освен ДДВ на основната цена + транспорт!

Отсутен Deni

 • Photo & Light
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 53196
 • Махер
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4194 на: Септември 20, 2022, 11:50:32 am »
Постојат фиксни и оперативни трошоци, кои потоа се пресметуваат во трошокот на добиени и продадени модели. МК дистрибутерите не добиваат ни приближно блиски бројки како другите балкански и ЕУ земји. Чиста математика, не мора одма да се хејта...
Види, не велам дека МК и СРБ се на исто ниво на продажба, ниту мислам дека се нешто
давачките многу помали таму. А и согласен сум дека транспорт и осигурување а богами
и поклони во плик за чичко цариник плус провизии за политичарите качуваат цена.

Само што правејќи пресметки, испаѓа цените МК се плус 2-3% од комшиите.
А кога за пад на продажба одговор е качување цени, то е веќе претерување.
Ако фабриката аминува попуст таму, зошто не и ваму?

Ако, нека... нека се спремаат за катанец и затворање фирма.
Тука нашиве со една кола во месецот покриваат трошоци, ти за катанец зборуваш. Рекордни профити во цела индустрија, а они да затвараат!?
Во ред, само што се заситува пазарот, тој што купува нова нема да купува пак нова на секои 2-3 години.
Како тоа? Со 2000 коли месечно се заситувало пазар од 1.000.000 луѓе?
Само што полагаат нови и што се кршат во годината се каде каде повеќе од тоа.

Отсутен ialeks

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 194
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4195 на: Септември 21, 2022, 10:50:28 am »
Постојат фиксни и оперативни трошоци, кои потоа се пресметуваат во трошокот на добиени и продадени модели. МК дистрибутерите не добиваат ни приближно блиски бројки како другите балкански и ЕУ земји. Чиста математика, не мора одма да се хејта...
Види, не велам дека МК и СРБ се на исто ниво на продажба, ниту мислам дека се нешто
давачките многу помали таму. А и согласен сум дека транспорт и осигурување а богами
и поклони во плик за чичко цариник плус провизии за политичарите качуваат цена.

Само што правејќи пресметки, испаѓа цените МК се плус 2-3% од комшиите.
А кога за пад на продажба одговор е качување цени, то е веќе претерување.
Ако фабриката аминува попуст таму, зошто не и ваму?

Ако, нека... нека се спремаат за катанец и затворање фирма.
Тука нашиве со една кола во месецот покриваат трошоци, ти за катанец зборуваш. Рекордни профити во цела индустрија, а они да затвараат!?
Во ред, само што се заситува пазарот, тој што купува нова нема да купува пак нова на секои 2-3 години.
Како тоа? Со 2000 коли месечно се заситувало пазар од 1.000.000 луѓе?
Само што полагаат нови и што се кршат во годината се каде каде повеќе од тоа.
Не, се заситува пазарот бидејќи сега ако купиш нова кола, нема да купиш и догодина
пак нова.
Логиката ми е со помали давачки за НОВИ возила ќе се продаваат повеќе нови отколку
половни.
Со тоа ќе има поголем обрт и поголеми давачки со кои ќе се полни буџетот.

Иначе ќе вртиме огласи за домашни половни возила. За такви нема баш давачки.

Отсутен Deni

 • Photo & Light
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 53196
 • Махер
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4196 на: Септември 21, 2022, 11:35:33 am »
Скапи се нови возила, 16000 ти е некој минимум. Порано имаше и30 за 11990еур.
Половни како што гледаш се купуваат од странство за 1500- 4000 евра и тука се продаваат за 3-7000. А тоа е многу помалку од 16000.

Отсутен R2D2

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 339
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4197 на: Септември 23, 2022, 15:25:55 pm »
Имам комшија што пред некој ден ми понуди да ми ја купи Октавијата за 22000 евра. Толку и ја платив. Вика во салон 26000 ми бараат со иста опрема.
Башка јас имам уште 3 години гаранција.

Кола што си ја купил ти кога биле најскапи, прва тура донесени кај нас од новиот модел.....
Ама со поскапени сите автомобили, и нови и стари, не се исплаќа продажбата :) Освен ќејф да се направи за нешто друго.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Deni

 • Photo & Light
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 53196
 • Махер
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4198 на: Октомври 06, 2022, 18:25:44 pm »

А3 лимузинче 150кс С лајн Строник, 38000еур, со СтепОн за мотор и менувач и металик 39000 еве нека е.

Отсутен DarthJe5us

 • Авиону, сломићу ти крила..
 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 19875
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4199 на: Октомври 06, 2022, 18:39:01 pm »
Нема мапи за 1.5.