Автор Тема: CARclub дечиња!  (Прочитано 308795 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #2130 на: 07 Јануари 2019, 10:42:17 am »
Има специјални во форма на луле, да го најдам ќе ти го сликнам.
На брзинка најдов на јутјуб.
Rhino horn :)

« Последно менување: 07 Јануари 2019, 10:48:28 am Mikius »

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
« Одговори #2131 на: 07 Јануари 2019, 10:50:07 am »
А се продава ли некаде специјален шприц за ова?

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Ние користиме обичен шприц.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #2132 на: 07 Јануари 2019, 10:56:51 am »
Ние вакво користиме, само што треба да си психички подготвен зошто има многу плачење. Тоа мрсулите се собираат во тоа кутијата, ја чистиш и користиш пак по потреба.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #2133 на: 07 Јануари 2019, 11:01:07 am »
Тоа лулето, за поголемо дете. Мојов имаше 5-6 кога го купивме.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6740
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2134 на: 07 Јануари 2019, 11:06:21 am »
Ние вакво користиме, само што треба да си психички подготвен зошто има многу плачење. Тоа мрсулите се собираат во тоа кутијата, ја чистиш и користиш пак по потреба.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Го имаме тоа ама не може да извлече секрет што е горе или назад, влече само нешто што тргнало да излегува, површински да речам. На правосмукалка го монтираме. Со физиолошки и со шприц излегува многу секрет и се чисти се што е внатре.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #2135 на: 07 Јануари 2019, 13:19:34 pm »
Марјан, мојов имаше воспален трет крајник, исто имаше мака со секрет и лошо спиеше, му пишаа терапија со спрејчиња за нос и антибиотик. Едно од спрејчињата е она подоле на сликата и доста му помогна. Солен раствор е, му ставав по 2 пати во двете ноздри 3 пати во ден. Во секој случај побарај совет од матичен.

Испратено по поштар

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #2136 на: 07 Јануари 2019, 13:25:10 pm »

Го имаме тоа ама не може да извлече секрет што е горе или назад, влече само нешто што тргнало да излегува, површински да речам. На правосмукалка го монтираме. Со физиолошки и со шприц излегува многу секрет и се чисти се што е внатре.

Jas so maliot imav epten maka so zatnat nos I nespienje, go odzatnuvavme so septanazal, I inhalacii so atrovent. Ednas go odnesovme kaj dr.Cekich I so eden aparat mu vadeshe sekret, ama epten gust, go oslobidi malku za da zaspie.
Inaku bidi vnimatelen so toa za vadenje mrsuli so pravosmukalka, malo dete e da ne napravish pogolema glupost, mislam deka ona shto e za usta da vlechesh e podobra opcija, barem kje imash oset kolku tolku.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2137 на: 07 Јануари 2019, 13:47:02 pm »

Jas so maliot imav epten maka so zatnat nos I nespienje, go odzatnuvavme so septanazal, I inhalacii so atrovent. Ednas go odnesovme kaj dr.Cekich I so eden aparat mu vadeshe sekret, ama epten gust, go oslobidi malku za da zaspie.
Inaku bidi vnimatelen so toa za vadenje mrsuli so pravosmukalka, malo dete e da ne napravish pogolema glupost, mislam deka ona shto e za usta da vlechesh e podobra opcija, barem kje imash oset kolku tolku.
Од кога ни е цекич матична на двете деца, мене и жена ми помирно спиеме.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2138 на: 07 Јануари 2019, 13:48:48 pm »

Може и со уста и со правосмукалка. Направено е така да неможе да направи повреда и колку и да е поддесено влечењето на јако да биде со иста сила. Носфрида мислам се вика.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #2139 на: 07 Јануари 2019, 14:09:58 pm »

https://www.nosefrida.com/

Ете го. Ние такво користиме за малата веќе 3 години, ако не и јаче.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3905
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2140 на: 07 Јануари 2019, 20:24:26 pm »
Истово го имаме и ние. Си брка работа.

Sent from my Redmi Note 5

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #2141 на: 07 Јануари 2019, 21:55:48 pm »
Неколку дена детево има затнат нос, имаше температура едно друго, и на лекар ја водеа како реинфект затоа што пред НГ. беше болна. Плачеше со саати 2 пати бевме во болница, влечеме секрет со носко за на правосмукалка ама џабе. Дадоа капки, спрејови лекови итн. Носот никако да се отне. Детево не може да спие, се дави. Вчера ми дојде многу жал, а сум гледал на нет ваква метода. Земав шприц, го потсеков врвчето да не направи повреда, најдов гумичка од слушалки од мобилен и ја напасував за да направи вакум. Наполнив со физиолошки собрав храброст и пробав. Излегоа триста зелени гадови, малку плачеше ама нормално е од страв. Ја повторив процедурата во другата ноздра. Детето конечно заспа после 3 дена. Моабетот ми е колку пати смеам да го повторам тоа во текот на еден ден. @InSides ќе треба да знае, а исто и @NeVeNR.

https://youtu.be/SiKrmWx2FiE

Ја шприцаме малата вака одамна веќе.

Со обичен шприц и со морска вода наполнета од длабочите на јонско море.
До сега поголеми проблеми сме немале. А малку е затната одма ја шприцаме.
Обично навечер после капење, пред спиење.
Сум гледал по интернет дека има посебен шприц со затка напред, ама не сум нарачал. Кај нас не сум прашал дали има.
Ако најдиш, 2 за мене земај.

Многу добро функцинира.

Исто така и со Носе Фрида кога беше помала. И тоа помага.
Таму имаше повеќе плачење.
Со шприц и со морска вода не е толку страшно. Не боли ништо. Пробај на тебе.

Исто така за да спие поубаво ако има затнат нос, кренето го душечето во делот под главата. Ставете една перница под душекот кај главата и ќе се крени.
Чиста физика. Секое тело потопено во вода, губи привидно од својата тежина.
Водата истекува надолу.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #2142 на: 07 Јануари 2019, 22:04:51 pm »
Ako mu treba na nekoj imam polneto od jadran litro morska voda

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2143 на: 07 Јануари 2019, 22:22:45 pm »
Неколку дена детево има затнат нос, имаше температура едно друго, и на лекар ја водеа како реинфект затоа што пред НГ. беше болна. Плачеше со саати 2 пати бевме во болница, влечеме секрет со носко за на правосмукалка ама џабе. Дадоа капки, спрејови лекови итн. Носот никако да се отне. Детево не може да спие, се дави. Вчера ми дојде многу жал, а сум гледал на нет ваква метода. Земав шприц, го потсеков врвчето да не направи повреда, најдов гумичка од слушалки од мобилен и ја напасував за да направи вакум. Наполнив со физиолошки собрав храброст и пробав. Излегоа триста зелени гадови, малку плачеше ама нормално е од страв. Ја повторив процедурата во другата ноздра. Детето конечно заспа после 3 дена. Моабетот ми е колку пати смеам да го повторам тоа во текот на еден ден. @InSides ќе треба да знае, а исто и @NeVeNR.

Ја шприцаме малата вака одамна веќе.

Со обичен шприц и со морска вода наполнета од длабочите на јонско море.
До сега поголеми проблеми сме немале. А малку е затната одма ја шприцаме.
Обично навечер после капење, пред спиење.
Сум гледал по интернет дека има посебен шприц со затка напред, ама не сум нарачал. Кај нас не сум прашал дали има.
Ако најдиш, 2 за мене земај.

Многу добро функцинира.

Исто така и со Носе Фрида кога беше помала. И тоа помага.
Таму имаше повеќе плачење.
Со шприц и со морска вода не е толку страшно. Не боли ништо. Пробај на тебе.

Исто така за да спие поубаво ако има затнат нос, кренето го душечето во делот под главата. Ставете една перница под душекот кај главата и ќе се крени.
Чиста физика. Секое тело потопено во вода, губи привидно од својата тежина.
Водата истекува надолу.
Веќе втора вечер спие мирно. На неколку часа испираме. Нема температура и се враќа животот во нормала. Требаше порано да го пробам ова, можеби немаше да дојдеме до втор антибиотик у рок од еден месец.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #2144 на: 07 Јануари 2019, 22:49:40 pm »

Веќе една година не сум матичен во МК и оттгоаш не сум лечел бебиња, ама затоа баш денеска имав еден 99 годишен пациент и една 100 годишна пациентка :D

Физиолошкиот раствор можеш 3-4 пати на ден да го користиш. Дали тоа ќе го правиш со шприц домашен или со некакви си направи со влечење со уста или пумпици исто ти е. Акотвојот изум го трпи детето, тогаш не се замарај и продолжи со него. Исто не ти е битно дали ќе користиш физиолошки раствор спакуван во капки или спрејеви или ќе го купуваш тој во аптека што е за инфузија и ратворање на ампули, битно ти е да е физиолошки. Се друго е џабе фрлање на пари. Исто немој да заборавиш, детето мора да биде во седешка позиција за да не аспирира.

Како второ што имам приметено во мојот 4 годишен стаж на матичен-квази педијатар е ако се грееш на клима или термо, посебно овие направи ако работат во просторијата каде што спие дететото, знаат да го сушат воздухот преку ноќ и да има детето хронични проблеми со затнат нос. Затоа ако се грееш на шпорет или термо, ставај тенџере со чај од камилица да испарува навечер. Ако се грееш на клима, редовно проветрување во просторија и никако оставање навечер да работи каде што спие детето.

Обично има приватни ОРЛ лекари кои што работат со упати и каде што можеш да го однесеш детето на чистење, битно е детето да е постаро од 6 месеци. Јас сигурно сум пратил преку илјада дечиња и можам да кажам дека имало секогаш подобрување. Трет крајник народски кажано нема логика да се испитува во првите неколку години.

Ако не сте направиле брис од грло и нос, тогаш направете, чисто за евиденција, не дека бактерија во нос или грло е нешто страшно кај неколкугодишно дете или дете под една година кое се што стигне става во нос или кое оди во градинка.

Има ОРЛ лекари кои прават микс со капки за нос. Додаваат и пола ампула гарамицин во Оперил П или капки со физиолошки раствор. Сум го практикувал и јас тоа на времето да го препишувам, ама нема никаква научна потврда дека лек што се дава интравенски или интрамускулно ќе делува и интраназално.

Мој совет е терај како што си почнал, пред повторно давање на антибиотик обавезно крвна слика, брис од грло и нос ако не е направен направите за евиденција, ако почне детето повторно многу да ''крчи'' одете кај ОРЛ на чистење. Oд антихистаминици можеш да користиш сируп Авил под една година, сируп Аериус на една година (со Аериус имам најдобро искуство). Овие сирупи ќе го намалат отокот во слузницата и ќе ја намалат дополнително секрецијата.

Други идеи немам

« Последно менување: 07 Јануари 2019, 22:59:45 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.