Автор Тема: Носење половно возило од Германија  (Прочитано 13507 пати)

Отсутен karpalak

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Носење половно возило од Германија
« на: 15 Јули 2020, 20:02:04 pm »
Здраво, доколку некој може да ми ја објасни детално процедурата за носење возило од Германија. Планирам да земам BMW 118d 2007+, ама знам дека пред скоро време се смена законот за царинење и не знам како да ги пресметам трошоците отприлика...

Исто така разбрав дека некои документи треба да ги извадам уште таму..
Значи доколку има некој расположен за објаснување нека повели :D
Што треба да направам Германија, а што откако ќе стигнам кај нас?

Фала однапред!

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
Одг: Носење половно возило од Германија
« Одговори #1 на: 15 Јули 2020, 20:09:26 pm »
Рачунај 1100 1200 евра имаш давачки

Од таму ти треба
Оригинален договор со продавачот
Извозна декларација
Еур1 ако ти дадат за да платиш царина 1%, наместо 5.
Цол табли осигурување зелен картон за 1 месец

На последната Европска граница на царина да ти удрат печат дека излегуваш од европа.

Во Македонија на влез ќе им кажеш дека увезуваш кола и знаат тие, ќе те упатат на вага и царина, ќе ти треба еден шпедитер да ти ги среди документите тука на граница( има тука 100 шпедитери, гледај да не те заколат цената е од 100-1500ден)

Утредента пак шпедитер во Скопје или кај живееш ќе бараш да ти ја царини. Ќе платиш царина и после одиш на хомологација во технички преглед псс.

Од прилика вака

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 15 Јули 2020, 20:11:39 pm »
Здраво, доколку некој може да ми ја објасни детално процедурата за носење возило од Германија. Планирам да земам BMW 118d 2007+, ама знам дека пред скоро време се смена законот за царинење и не знам како да ги пресметам трошоците отприлика...

Исто така разбрав дека некои документи треба да ги извадам уште таму..
Значи доколку има некој расположен за објаснување нека повели :D
Што треба да направам Германија, а што откако ќе стигнам кај нас?

Фала однапред!

Мене @Luki Junior ептен ми помогна со совети, на два-три пати го испозамарав, и поминав како што ми кажа. Од тогаш поминаа 5 години, пивото што му го дужам со камата 2 гајби станаа, не знам дали моето искуство е сеуште валидно после 5 години, но генерално е:
- одиш во Германија, купуваш кола, со газдата одите во локалниот „АМСМ“, таму ја поништувате неговата регистрација, вадиш цол табли и земаш осигурање по желба, 7дена, месец дена, 3 месеци... на твое име.
Со документите си возиш до МК, тука доаѓаш на граница, одиш у „трафиките“ што се за шпедиција, ти прават документи за царинење, ја носиш колата на царински терминал на граница. Таму кажуваш дека ќе ја цариниш во Скопје (или твое место по желба), и ти даваат туце документи, со кои во рок од 24 часа треба да се јавиш во царински терминал во местото кај што си кажал.
Потоа следи процедура на одредување на тарифи и давачки, кои ќе си ги платиш, и потоа те упатуваат на технички преглед.
Откако ќе отидеш на технички, те прашуваат дали имаш C.O.C. документ за сообразност, доколку имаш, брзо ќе ја поминеш онаа процедура што ја викаат „хомологација“. Доколку немаш, техничкиот (во мојот случај ПСС), ќе ти објасни, или ќе се погрижи за соодветна надокнада да го добиеш.
Откако ќе помине хомологацијата, и си платил 30-тина%+ од вредноста на возилото, веќе си спремен за таблици...
Накратко тоа е...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 15 Јули 2020, 22:11:00 pm »
Samo so sega vo vreme na Korona nemozis da izvadis zoll tabli na normalen nacin ke mora da cekas nekolku dena za termin.
Ima i druga opcija,no toa vazi ako kupuvas kola vo blizina na Holandija.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #4 на: 15 Јули 2020, 23:03:37 pm »
Накратко моите давачки за BMW 318d 2007 во Мај 2018 кога другар ми ја пазари од Келн: 5-600 евра за еднократни трошкови/цол месец дена/Еур1 и доле (преку Богородица) на царина 1850евра дека е 2007. Ако беше ~2006 ќе беше околу 600 евра поевтина. Ќе излезеше поскапо за 150 евра оти имам адаптивни ксенонки (Angel Eyes) и шибер (овие ги сметале во луксузна опрема), ама другар ми што ја донесе од горе ме поштеди, со негови врски.

За Еур1 особено за BMW горе треба да си многу упорен низ BMW дилерските куќи, оти не го даваат лесно.

Отсутен karpalak

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #5 на: 16 Јули 2020, 15:23:22 pm »
Фала на сите, доста корисни информации.. Само ме интересира  каде се вади таа извозна декларација и тој CoC документот...

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #6 на: 16 Јули 2020, 15:24:50 pm »
Фала на сите, доста корисни информации.. Само ме интересира  каде се вади таа извозна декларација и тој CoC документот...
Vo Zoll zentrum или така некако пандан на нашите технички прегледи. Мене све ми извади продавачот.
Во секое поголемо место ги има

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 16 Јули 2020, 15:26:40 pm »
C.O.C документот го издава производителот на возилото, и при купување на нова кола на запад, ти следува таков документ. Кај нас некои импортери даваат, некои не ....
Другото е документација која ја вадиш кога вадиш извозни цол табли.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8 на: 16 Јули 2020, 18:33:49 pm »
I se razbira deka voziloto mora da ima validen TÜV poso vo sprotivno ne ke mozi da izvadi zoll tabli.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #9 на: 17 Јули 2020, 14:41:54 pm »
Позз друштво дали некој може да каже ориентационо колку би биле давачките за овие возиле во мкд. И дали сеа со промена на законот и рачунањето според CO2 е поефтино, ја гледав табелата новата за царинење на возила и излегува поефтино од претходно, но вака на разговор нардото вели сеа биле повисоки давачките. Или можда тоа за постарите возила па за поновите со понизок ц02 да е поефтино или грешам. Ве молам за совет.
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=301414077&utm_source=com.apple.UIKit.activity.CopyToPasteboard&utm_medium=ios&fbclid=IwAR2qsi8ssqzvgOvuHIm2tl9xCAZV4u8YAII-CgoVjw7YgPaDNK973Yfolog

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=294366137&utm_source=com.apple.UIKit.activity.CopyToPasteboard&utm_medium=ios&fbclid=IwAR0R42wHR_NSfdlxvcJQPDYPbz4hyQWw4oSnWa58NmjpxRl2DhaWwCXLn8I

А за авант вс седан ќе прашам на друга соодветна тема. Благодарам.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 17 Јули 2020, 14:52:10 pm »
Не е битно дали со новите давачки е поефтино или поскапо, туку колку е толку е. Ќе мора да си ги платиш сегашните давачки.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #11 на: 17 Јули 2020, 14:57:45 pm »
Не верувам да е поевтино бидејќи сега покрај данокот, се плаќа и тоа давачката за ЦО2 која ја немаше досега. Поевтино можеби е во изјавите на властиве за кампања и сл. Најдобро види која е вредноста на возилата што ги гледаш на dat.de . После на таа цена додади превоз на возилото (гориво, патарини, цол табли), 18% данок, 1% или 5% акциза (зависи дали имаш еур1 документ), ЦО2 данок, хомологација, шпедиција. И плус некој непланиран трошок ќе ти излези :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4019
« Одговори #12 на: 17 Јули 2020, 15:03:43 pm »
Давачката за ЦО2 е замена на претходната акциза. Скоро исто би требало да биди, а само некои возила со многу низок ЦО2 испаѓаат поефтини.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #13 на: 17 Јули 2020, 15:04:44 pm »
Ако однесеш фактура од 18 470 во царина кај нас прво ќе проверат дали на шваке ја дава истата цена, АКО е помала на шваке ќе ѕи ја царинат на твојата фактура.
Еве предпоставка дека на 18470 ќе те царинат.

18470
Данок на моторни возила 1478
Цо2 данок            141
Царина 5%       

Вкупно 21093  + 18% ддв= 24890

24890-18470= 6420евра давачки

Ако е помала твојата фактура од шваке цената ќе те царинат на швакето.

Гледај германија што помала фактура да направиш

Првиот линк ти е од ауди гебрауваген плус програмата за половни возила. Според мене тука немаш утка.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #14 на: 17 Јули 2020, 15:16:20 pm »
COkOPARYE E GERMANIJA??!!!1 18? BACE JA TI JA NOSAM OVAA ZA 5 BONA ISTA VAKVA!!!211! IMA NA MOBILEDE UPOLA CENI OD OVAA, GLUP SI TI AKO JA ZEMES ZA 25.000