Автор Тема: CARclub Тест: Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Прочитано 33432 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: CARclub Тест: Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Одговори #60 на: 25 Март 2019, 19:57:25 pm »
Не ви се мешам во надмудрувањето, стварно ме интересираше кои модерни бензинци се толку штедливи :)

Не се. Под 5.0 само низбрдо по Водњанска надоле. Реално 6.5-7.0 низ град

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1131
« Одговори #61 на: 25 Март 2019, 22:29:21 pm »
Хм, немој да мислиш и дизеливе низ ск се штедливи, toyota Corrola 90ks, под 7 скопје неможе а 5 и е декларирана :P.  Кога ќе зркнеш од сабајле низ центар.
Остај ги ти овие недокваканиве петлиња со VW, шо кажуваат, кола од компакт сегмент низ скопје каква и да е под 7 не троши.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #62 на: 25 Март 2019, 22:36:33 pm »
Не ви се мешам во надмудрувањето, стварно ме интересираше кои модерни бензинци се толку штедливи :)

Не се. Под 5.0 само низбрдо по Водњанска надоле. Реално 6.5-7.0 низ град
Од вечерва, релација Капиштец-НЛ будало. Тоа што градот не е закрчен, непрооден, нема протест пред влада, собрание и суд, не значи дека вожњата не е градска.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #63 на: 25 Март 2019, 22:44:47 pm »
Пред неколку недели наполнив горивона МП кај Лептокарија, ресетирав и тргнав накај дома (к.вода)
Немаше гужва и ми се погодија на зелено семафорите, дали два на црвено.
3,7 ми покажа, требаше да сликнам ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #64 на: 25 Март 2019, 22:46:34 pm »
Таа ти е реалната потрошувачка :)

Јас цело време сум бил во заблуда дека Акордот ми троши 11 во град, он уствари 5-6 трошел, само во грешно време од денот го возам ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #65 на: 25 Март 2019, 22:58:48 pm »
Хм, немој да мислиш и дизеливе низ ск се штедливи, toyota Corrola 90ks, под 7 скопје неможе а 5 и е декларирана :P.  Кога ќе зркнеш од сабајле низ центар.
Остај ги ти овие недокваканиве петлиња со VW, шо кажуваат, кола од компакт сегмент низ скопје каква и да е под 7 не троши.

Може. Рено Меган 1.5 ДЦИ класика 5.5 литра дизел во град каде 1.0 турбо е 7.5. Истата релација, истиот возач, истата тежина на возило. Ама едниот е Еуро 4 а другиот Еуро 6.2

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #66 на: 25 Март 2019, 23:09:25 pm »

Може. Рено Меган 1.5 ДЦИ класика 5.5 литра дизел во град каде 1.0 турбо е 7.5. Истата релација, истиот возач, истата тежина на возило. Ама едниот е Еуро 4 а другиот Еуро 6.2
Земи го Хибридот од темава на неколку недели и на истите релации (ист возач) за  да добиеме целосна споредбена слика :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #67 на: 25 Март 2019, 23:10:09 pm »

Јас цело време сум бил во заблуда дека Акордот ми троши 11 во град, он уствари 5-6 трошел, само во грешно време од денот го возам ;D
А зошто твојата градска вожња/потрошувачка ја земаш за меродавна, а не мојата на во 20 часот?
Под градска вожа се подразбира возење до 50-60км, со повремено тргни застани поради семафори/пешачки.
А ти ако цело време ја возиш ладна (2км рута центарска), тргни застани, барајќи паркинг, онкда ок. Тоа по ниеден стандард не се смета за градска вожња, туку за уништен град кој нема функционален сообраќај.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #68 на: 25 Март 2019, 23:19:14 pm »

Земи го Хибридот од темава на неколку недели и на истите релации (ист возач) за  да добиеме целосна споредбена слика :)
И се изнавозев јас на Тојотата не се секирај, додуша претходната генерација. Ќе беше како и што добивав резултат околу 4.5 литри бензин во град. Само ме одврати фактот дека не е баш ефтина, 24.000 евра а од старата генерација не беше погодно да се нарачува. После тоа, колава има гаранција на електрониката (као) од 10 години, а тоа е онолку време колку што би возел нова кола. Кога ќе се наближи 10 години при крај на гаранција или па ако истече, електрониката е веќе 10 години стара, возилото ќе изгуби драстично на вредност. Затоа колава е лош, дил моментално, најверојатно.

Да направт Тојота некоја програма за замена на батерија и репарирање на електроника пред околу 10 години, и да се продолжи гаранција/векот на траење, за таа цена има некаква смисла. Се додека не воведат таква некоја варијанта или заштита на вредноста, колава ќе биде само за подлабоките џебови.

None the less, прекрасна е за возење. Има некои чудни квиркови и фејлови ама генерално е одлично возило. Да имав поприлично пари и сигурна иднина немаше да се мислам во општо, одма ќе ја лапав.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #69 на: 25 Март 2019, 23:28:01 pm »

А зошто твојата градска вожња/потрошувачка ја земаш за меродавна, а не мојата на во 20 часот?
Под градска вожа се подразбира возење до 50-60км, со повремено тргни застани поради семафори/пешачки.
А ти ако цело време ја возиш ладна (2км рута центарска), тргни застани, барајќи паркинг, онкда ок. Тоа по ниеден стандард не се смета за градска вожња, туку за уништен град кој нема функционален сообраќај.

Еве сега извозев права градска рута во соодветно време. Искача џабе толку муабет за модерниве турбо бензинци кога потешка кола со праисториски атмосферски мотор троши само литро повеќе :(

За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #70 на: 26 Март 2019, 07:23:02 am »
Трета смена на работа а :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #71 на: 26 Март 2019, 08:09:15 am »
Еве сега извозев права градска рута во соодветно време. Искача џабе толку муабет за модерниве турбо бензинци кога потешка кола со праисториски атмосферски мотор троши само литро повеќе :(

Чекај чекаааајјјј....
Сега ке бидеш нападнат дека не е само до литро повеќе. Прво твојата праисториска кола со милион кила и атмо најлош мотор на кој му излагаат оловни гаврани од ауспух, не само што загадува, туку и предизвикува канцер на коските, распад на внатрешните органи во најголеми болки и цунами на обалата во Индонезија.

Кај ти е еко свеста? Твојата Акорд Хонда е произведена во Јапан каде што имаше експлозија на нуклеарка, па е веројатно и озрачена. Значи направена ти е со метали кои содржат и ослабен ураниум во поголема количина.

Страшно...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #72 на: 26 Март 2019, 09:24:34 am »
Банза, пак не ја капираш поентата. Моето мерење/"тест" е најблиску до резултат кој може секој да го повтори во истите услови.
Tвоето мерење/"тест" е варијабла од 1000 работи, па поради тоа не е меродавна. Денес да мериш ќе излезе 9л, друг ден може да измериш 15л ако ја повозиш во 16.30 на релација градска болница - малага слаткара. Тоа не значи дека колата во град ти троши 12л.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #73 на: 26 Март 2019, 09:34:46 am »
Затоа се мери просек на резервоар, не на едно возење од овде до онде во вакви или онакви услови. Инцидентни бројки а-ла 2.7 во 1 сабајле се апсолутно небитни, overall.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #74 на: 26 Март 2019, 09:37:44 am »
Резервоарот на човек што живее во Карпош и работи кај Холидеј Ин, ќе е со двојно поголема потрошувачка од резервоарот на тој што живее во Дебар Маало и работи во Влае. На истото возило. :)