Автор Тема: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara  (Прочитано 116946 пати)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Одг: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara
« Одговори #285 на: 07 Декември 2018, 15:04:20 pm »
Ај сега...

...логично е да сакаш пониски оперативни трошоци. Ама не во овој сегмент. За жал, еден од негативните ефекти на популаризацијата на овој сегмент, особено со цените кај нас, е "ниската" почетна цена. Форсирање да се купи кола на метар. Наеднаш, "голем џип" е "ефтин".

Ама не бил ефтин. Сега е скапо горивото. Па утре ќе биде сервисот, па задутре гумите, па понатаму нешто сосема незамисливо.

Еве размислуваш да дадеш 1,000Е дополнително за плински уред, кој ќе ти ги намали трошоците на гориво (да речеме) ама ќе ти ги зголеми трошоците за оддржување (сигурно) и ќе ти ја намали гаранцијата (што е една од клучните предности на токму овој модел, не?). Се зборува за купување на ново возило. Алтернативна опција е турбополнет мотор на бензин, или дизел.

Нема и јаре и паре.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #286 на: 07 Декември 2018, 15:05:03 pm »
Друже ти изгледа ептен си на буџет со броени пари. Сакаш џип, сакаш попуст, сакаш најевтино, сакаш плин а сакаш да не троши. Епа не постои такви нешто. Евентуално бмв на водород од 2020.

Овој мотор ако ништо друго можеш да добиеш добри бројки со потрошувачка ако го пазиш, не е класичен 1.6 мпи.

Има на водород од други производители, немора да чека од БМВ...
Мала шала во контектст на муабетите што changetheoil си ги тропа на дневна база.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #287 на: 07 Декември 2018, 15:11:07 pm »
Od KIA , za ovoj model Sportage 1.6gdi benzin so 132 konja,  nudat i plin opcija.
Toa e okolu  850 evra , no neso se namaluva garancija ili ne vazela.

Dali nekoj ima iskustvo so Sportage na plin.  Dali se isplaka i kolku bi trosel plin?
VO slucaj  10 litra benzin da trosi,  kolku litra ke mu dojde plin?  I me interesira dali e stetno za motorot?

Земи си Ceed. Гумите се поефтини скоро 50%. Ќе троши 1Л на 100км помалку и поефтино е за купување. Плус овај мотор кај Ceed трпи плин

https://www.carclub.mk/2018/12/07/test-kia-ceed-1-4-mpi-100-advance-najevropskiot-avtomobil-od-koreja/
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #288 на: 07 Декември 2018, 20:07:35 pm »
Земи си спортаж мака да немаш у следните 10 години со гаранција, братучед ми го има предходниот модел во дубаи само 2.0 моторот и му има направено 400,000 со регуларни сервиси... за квалитет докажани се киа тука нема збор. Јас возам 2018та спортаж 1.6 гди моторот е доволен со оглед на тоа дека возиш сув а не лимузина или спортско ауто... на планински превои си бара понизок пренос на брзина а и боже мој :) а јас искрено сум презадоволен и од потрошња за толкаво тешко возило.. еве слика подоле скопје-приштина-скопје .
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my iPhone using Tapatalk

6 Litra na 100 km  na avtopat ,  A kolku ti iskaca  gradska ?? Bidejki i jas go gledam toj motor  1.6gdi benzin 132 konja.

P.S.  dali imas ili mozda bi staval plin preku kia, mislam deka e 850 evra ?

Gradska 7.5-8l sto e super :) plin ne se isplati da stavash...  isto neodamna mu napraviv prv servis na 14,000 i cinese 5800 denari.. cisto za informacija..

E sega jas imam fabrickite 16 inchni gumi so hankook all season gumi.. planiram zdravje na prolet da zemam leten setup na gumi valjda 17 ili 18ki..
so tie dva setapa si raat barem vo slednite 5 godini za gumi

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #289 на: 08 Декември 2018, 00:54:28 am »
Dajte luge do koga ovakvi muabeti deka benzinec 1.6 pa uste vo SUV od 1.5 tona trosi 7.5 vo grad...

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #290 на: 08 Декември 2018, 09:59:19 am »
inaku, koj ima iskustvo so kasko ? kade  e najpovolno ?

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #291 на: 08 Декември 2018, 10:05:14 am »
inaku, koj ima iskustvo so kasko ? kade  e najpovolno ?

За мене кога барав летоска, Триглав ми даде најдобра понуда, додека Винер беа најскапи.

Другите беа горе доле слични.

Мислам имаше по темиве мислења од Банзаи или некој друг, кои Осигурителни компании важат за подобри.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #292 на: 08 Декември 2018, 11:08:16 am »
Dajte luge do koga ovakvi muabeti deka benzinec 1.6 pa uste vo SUV od 1.5 tona trosi 7.5 vo grad...
Строго град.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #293 на: 08 Декември 2018, 11:22:25 am »
Ако ја возиш до работа и назад, во стандардното работно време во прва смена, ова е одлична бројка. Ни дизелот мој не вади ваква

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #294 на: 08 Декември 2018, 11:44:15 am »
a Hyundai Tucson го ѕирна ? Ти дадоа некоја понуда од таму ?
Малце е поскап по ценовник ама у салон може ке ти дадат подобра понуда.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #295 на: 08 Декември 2018, 12:03:23 pm »
Строго град.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Toa e toa.  mislam deka nema sansi grad da bide nad 10 litri. so normalna ubava voznja...

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #296 на: 08 Декември 2018, 12:35:14 pm »
Grad e sirok pojam. Vo sabota/nedela koga nema guzva moze da trosi okolu 8L. Toa ne go ni racunam za gradska voznja.
Ama vo spic trgni zastani nikad nema da ti bide ispod 9.

Pri toa zboram za realna potrosuvacka merena so sipanje gorivo do pretecuvanje od kapace do kapace, a ne po bord.
Site koli to sum gi testiral na bord trosat poveke prosecno 0.5 litro gorivo, i toa site koli pokacuzaat pomalce.
Toa sto go gledate za prosecna potrosuvacka voziloto ne meri fizicka kolicina na gorivo, tuku vrsi softverska presmetka na baza na razni parametri.

Na otvoreno poradi golemiot koeficient na otpor pogotovo na SUV format, ke imas drasticno zgomelumanje na potrosnja nad 90km/h.
Nad 130/140 isto taka sekogas ke bides nad 8l.

Koj saka da veruva vo drugi prikaski, slobodno :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #297 на: 08 Декември 2018, 12:46:29 pm »
Ова ме потсети на еден колега кој купи ново пунто2 и кажуваше дека му троши 6 градска (дома\работа).

Арно, ама тој живееше во  Скопско поле ;D што ќе му дојде комбинирана...

Мора да се тргне со очекувана 10.
Се што ќе биде подоле, значи на коњ си :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #298 на: 08 Декември 2018, 12:47:24 pm »
Ако градска троши 8 а просечната брзина е во рангот од 18-25км/ч тогаш тоа е одличен податок. Доколку просечната брзина е 30км/ч градска ондак и тоа не е лошо ама тогаш е возено во 8 вечер на партизанска :)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #299 на: 08 Декември 2018, 13:00:02 pm »
Oficijalen katalog Sportage 1.6 gdi trosi 8.2 vo grad.
Ova se laboratoriski merenja. (verovatno poln rezervorar, dvajca patnici, konstantna brzina od 50km/h).

Znaci dodavas 1 do 2 litra i toa bi bila relana potrosnja, ne samo na ovaa kola tuku i na bilo koja druga.
Na ladno zimno vreme, i letno vreme so klima retko ke se spusta pod 10.
Esen/prolet okolu 9.
Ova vo najdobar slucaj :)