Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486019 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6450 на: 15 Октомври 2017, 18:00:33 pm »
Со приказнава се е во ред, под услов да имаш 100 евра вишок да ги платиш тие гуми во моментот. За тој што има вистински вишок, значи не си крати од неделен пазарлок за дома, не крати од сметки, не крати од ништо туку зема пари од заштедата, апсолутен апсурд е да избере полоши гуми.

Тој што нема... ќе си сонува за подобри денови со неговите поефтини гуми.

И тоа држи вода, ама во случајов споредуваме најевтини со најскапи гуми, како да нема класи кои ќе чинат 100-110 евра а ќе бидат подобри од горенаведение. Па тогаш жртвата ќе биде многу помала.
Зини да ти кажу.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #6451 на: 15 Октомври 2017, 18:17:02 pm »
^
Муабет на место

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6452 на: 15 Октомври 2017, 19:03:05 pm »
Исто личат.

Стопати сме го праеле муабетов. Секој со своите можности. Само имајте во предвид дека некои ефтини зимски се исто ко летни во зима, само што личат на зимски. Можеби нема да заглавиш и ќе тргаш стално на снекче, ама колку ти треба за кочење, и колку може да крепи кривини и нагли промени на правец колата, којмузнае. А уште помалку којмузнае у непредвидени ситуации. Разликата помеѓу добра и лоша гума се гледа баш тогаш. Кога ќе си пазиш, не е страшно, ама кога ќе ти истрча дете од позади паркирана кола или дедо коа ќе се „втрча“ на семафор на негово црвено, тогаш гумата значи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #6453 на: 15 Октомври 2017, 19:54:28 pm »
Абе на старата кола и јас имав зимски nokian WRD3 ги земав по 5500 за 205 55 16, но сеа ми треба димензија 245 45 17 и нокианот се 145€ парче ( мотоцентар)

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #6454 на: 15 Октомври 2017, 19:58:07 pm »
За нормално возење низ град, било кој зимски гуми бркаат работа сосема доволно.... па и за на отворено досега со Sava еве веќе 10 години не сум имал никаков проблем. А ако сака некој да вози 60-70 по снег низ град, тогаш џабе му се  и премиум гуми, мозок му треба.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #6455 на: 15 Октомври 2017, 19:58:17 pm »
Се е тоа ОК само нека каже кој премиум и кој буџет.
Едно е да споредуваш Мишелин со Нанканг, друго е мишелин со ханкук или бф гудрич или дејтон итн..

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6456 на: 15 Октомври 2017, 20:19:25 pm »
Вака на брзина што видов има матадор за 100 евра.
Зини да ти кажу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6457 на: 15 Октомври 2017, 20:20:11 pm »
Се е тоа ОК само нека каже кој премиум и кој буџет.
Едно е да споредуваш Мишелин со Нанканг, друго е мишелин со ханкук или бф гудрич или дејтон итн..

Точно и јас тоа сакав да кажам, со оглед на тоа дека според „нивните“ тестови има голема разлика во перформанси меѓу премиум и премиум гумите. Кои се кои, тоа е битно.

И битно е дали шоферот знае која коли е со буџет која е со премиум ;)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6458 на: 15 Октомври 2017, 20:46:52 pm »
Абе на старата кола и јас имав зимски nokian WRD3 ги земав по 5500 за 205 55 16, но сеа ми треба димензија 245 45 17 и нокианот се 145€ парче ( мотоцентар)

Или помал бандаж или друга кола на која можеш да си дозлиш да си ја возиш и одржаваш како што треба.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #6459 на: 15 Октомври 2017, 21:00:36 pm »
Исто личат.

Стопати сме го праеле муабетов. Секој со своите можности. Само имајте во предвид дека некои ефтини зимски се исто ко летни во зима, само што личат на зимски. Можеби нема да заглавиш и ќе тргаш стално на снекче, ама колку ти треба за кочење, и колку може да крепи кривини и нагли промени на правец колата, којмузнае. А уште помалку којмузнае у непредвидени ситуации. Разликата помеѓу добра и лоша гума се гледа баш тогаш. Кога ќе си пазиш, не е страшно, ама кога ќе ти истрча дете од позади паркирана кола или дедо коа ќе се „втрча“ на семафор на негово црвено, тогаш гумата значи.
Со самата помисла дека возиш евтина гума треба инстинктот да ти работи и да знаеш дека треба да возиш покроце и повнимателно...
Имам другар со е90, има мишелин нови гуми и вози лета по пат пошто знае дека гумите му лепат одлично и нема да го изневерат.. Јас на клиото ставив нови летни сава и знам дека неможам да се глупирам пошто не се толку добри..

Е сега тој на е90 од 9000 евра ставил гуми од 700 евра.. што треба јас да ставам на кола од 3500 евра?  или па на клиото од 2000..

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6460 на: 15 Октомври 2017, 21:04:03 pm »
...

Спремај се психички да го вадиш другарот од некој ендек. Ако имаш среќа, тој ќе ти се јави.   
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6461 на: 15 Октомври 2017, 21:06:53 pm »
Исто личат.

Со самата помисла дека возиш евтина гума треба инстинктот да ти работи и да знаеш дека треба да возиш покроце и повнимателно...
Имам другар со е90, има мишелин нови гуми и вози лета по пат пошто знае дека гумите му лепат одлично и нема да го изневерат.. Јас на клиото ставив нови летни сава и знам дека неможам да се глупирам пошто не се толку добри..

Е сега тој на е90 од 9000 евра ставил гуми од 700 евра.. што треба јас да ставам на кола од 3500 евра?  или па на клиото од 2000..

Затоа глупи луѓе не треба да возат кола. Ако е некој доволно глуп да не ја научи релацијата гума-брзина-пат, па нека вози трактор. Таму нема ни гуми, ни брзини ни патишта.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #6462 на: 15 Октомври 2017, 21:08:33 pm »
...

Спремај се психички да го вадиш другарот од некој ендек. Ако имаш среќа, тој ќе ти се јави.   
Па се разбира дека тој ќе заврши побрзо во ендек него ли некој со евтина..пошто сепак е гума, ако е премиум незначи дека си залепен за патот па треба 100% да и се довериш...

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6463 на: 15 Октомври 2017, 21:41:55 pm »
Исто личат.

Треба да си си испружиш нозете колку што ти е чергата.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6464 на: 15 Октомври 2017, 22:10:33 pm »

Muabetot e deka imas pari za telefon od 600-700eur, nemas pari za gumi. Ako nemozes da odrzuvas odredena kola zosto voopsto ja kupuvas. Site Mercedesi, BMW-a, Audi-ja... telefoni S7ci, S8ci, iPhone 7plus, iPhone X-kaj i da e. Moze na luksuz telefon da se zastedi a da se zemat poasalni gumi od Windforce, Starfire, pa i Tigar-Kormoran. I taka gumi se kupuvaat na 4-5-6 godini a telefon na max 2 godini.