Овдешна е или увезена? Колку има поминато? Имам колега прв газда на корса 2006та мислам со 1.2 бензин моторче, веќе направи негде 150000км. Цел работен век моторот се мачеше со потрошувачка на масло. Додека7407077777777 смени уљни карики и наводно му рекоа дека е фабричка маана. Можеби е коинциденција, можеби не.
Не би требало. Ја имаме истата во фамилија никогаш не трошела масло.
Истиот проблем го имам и на мојата Corsa C 1.0, ако е стегам над 4000-4500rpm ми го троши маслото, ако е возам нормално тогаш нема проблем.
Нормално е на тој број на вртежи да троши масло, ако маслото е неквалитетно и губи вискозност кога ќе се загрее. Твојот случај е типичен пример за неквалитетно масло или неточна градација.
Јас користам GM 10 - 40
Ете, си пишал потврда на гореспоменатото неколку постови подоле. Тоа масло е ѓубре.
Тоа масло ми го ставија мене во мотор со 60.000 поминати, некои 10.000км откако ставив плин. Ми ставија во Аутомакедонија ГМ 10-40, тргнав до грција, за 300км потроши литро ипол масло. Таму ставив некое масло не се ни сеќавам какво за до назад, не ми потроиши ни капка на враќање., Се вратив на сервис ми рекоа ти изгорел моторот од плинот. Тука на форум некои трескаа глупости, моторот бил изгорен. Од тогаш ставам само Liquy Moly Toptec 4100 5w-40 и од тогаш 110.00км веќе поминати ни капка масло не потрошил моторот.
Заклучок, има големи шанси да не е до моторот, ниту до стилот на возење, туку да ставаш ѓубре од масло, како што ставаат грото од лекомислени што се палат по лажни „брендови“.
Смени го маслото со оригинално од било кој мид-рејнџ бренд, па види што ќе се случи.