Автор Тема: Opel Insignia ST Innovation 1.6 CDTI  (Прочитано 86539 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43702
  • Il Moderatore
Одг: Opel Insignia ST Innovation 1.6 CDTI
« Одговори #345 на: 04 Октомври 2023, 19:42:37 pm »
Ова е птица што не го разбрала утринскиот брифинг кај што шефот кажува "темна кола - светло гомно, светла кола - темно гомно"...
Она го разбрала, ама нешто миксерот за бои ѝ се смешал, па љиљаков дроп џитнала :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #346 на: 04 Октомври 2023, 20:35:28 pm »
Еве ги

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3875
« Одговори #347 на: 06 Октомври 2023, 21:04:16 pm »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43702
  • Il Moderatore
« Одговори #348 на: 06 Октомври 2023, 21:06:30 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #349 на: 09 Октомври 2023, 20:12:20 pm »
Dülmen -> Illmitz (Österreich) -> Skopje -> Ljubljana -> Dülmen

Поминати 4551 километри, потрошени 295.02 литри гориво. Просек: 6.48 л/100 км.

Возевме товарени, со Туле на кров, гуми на 2.8 бари напумпани, 120 или 130 на автопат, најчесто на темпомат, со ретки излети до 145 км/ч, во случаи на претицање. За разлика од претходно, кога сите полнења ми беа до врв, овој пат во неколку наврати го „цепкав“ полнењето, поради ненормалните цени на горивата. Имено, во Србија дизелот беше 214 динари (скоро 2 евра/литар), па таму турив само 15ина литри, колку да стигнеме до Скопје. Во Македонија, полнев до горе, на Лукоил. После, на враќање, во Словенија на автопат ставив пак 15ина литри, додека да стигнеме до Љубљана, пошо на автопат беше 1.95 €/l, а во Љубљана беше 1.66 €/l. Пошо испадна дека пумпата (пиштолот) на станицата во Љубљана беше нешо зезнат, пак не беше наполнет до горе. Теравме даље, до една станица во Германија (Арал), кај што цената беше 2.24 €/l. Таму пак ставив 15ина литри, и продолживме накај дома. Пред да стигнеме дома, танкање пак до горе, собра 64.34 литри, по цена од 1.77 €/l. Никогаш до сега не бил толку исцеден резерварот :)

Океј поминавме по пат и натаму и наваму. Веќе од Австрија почна да ми јавува некој чуден звук на ниски брзини (меѓу 30 и 50 км/ч), како да има нешто закачено на некоја од гумите (онака вум-вум-вум). Нема тресење, не губи притисок, арно ама и на визуелна инспекција, ништо не можев да најдам (камче или слично).

Колата си има некаква мака со светлата, пошто веќе некое време адаптивните предни светла, не се адаптивни, а на враќање сеа накај дома, десната леќа се заглави во безвезна позиција према надвор, па возев некои 400 километра без соодветно осветлување. Левиот фар убаво си светеше, па имаше забележлива дупка, па светла флека на десната страна. Го пријавив проблемот кај Опел, ќе видиме како ќе тераме понатаму.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #350 на: 09 Октомври 2023, 20:49:05 pm »
za 1.6ka.bogami ocekuvav 6 i pod 6 da bides

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #351 на: 09 Октомври 2023, 20:53:24 pm »
За 1.7 тона "на празно", плус прописно товарена, плус пун куфер на кров, арно е.
Да ја возев поретко на темпомат, пониска ќе беше потрошњата, али оваа ми е баш според пресметките што ги правев пред да тргнеме.

Под 6, многу тешко, би рекол и невозможно, особено не у таа комбинација и тој начин на возење.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #352 на: 09 Октомври 2023, 21:09:16 pm »
Jas so 2.0, 5 cilindri tovaren do trt(za selenje)i so thule na krov izvadiv 6.5. Vozenje isto kako tvoeto sto si opisal. Zatoa i me zacudi

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #353 на: 09 Октомври 2023, 21:11:21 pm »
Jas so 2.0, 5 cilindri tovaren do trt(za selenje)i so thule na krov izvadiv 6.5. Vozenje isto kako tvoeto sto si opisal. Zatoa i me zacudi

Поголем мотор, порастеретен, најверојатно и појак и може на пониски вртежи да ја одржува истата брзина. Алфата бивша моја со 2.4 5 цилиндраш дизел и 260 коњи вадеше 6 на отворено ако ја возиш лабаво.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #354 на: 09 Октомври 2023, 21:12:00 pm »
I plus avtomatik sum klasicen sto dodava potrosnja

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #355 на: 13 Октомври 2023, 17:53:06 pm »
Jas so Citronot natovaren i thule 1.5hdi 7 lit prosek do more. 130/140 si drzev na autoban

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #356 на: 09 Декември 2023, 13:32:01 pm »
@Класен, може да се затвори темата.