Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2740474 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18465 на: 19 Октомври 2025, 00:45:45 am »
Заборавил да го остави внатре пред примопредаја на преса.

Се сликаше ти до Алфа, сега се те асоцира на преса.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8240
  • Плинаш!!!
« Одговори #18466 на: 19 Октомври 2025, 14:10:54 pm »
Абе јас ќе го однесам на преса ако не го најдеме сопственикот

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #18467 на: 19 Октомври 2025, 18:48:24 pm »
Dechki prashanje do @zeroSignal i ostanatite upateni. Naletav po internetov na sekakvi gluposti od informacii no na niedna konkretna deka od septemvri godinava se zabranuva uvoz na koli so EURO4 i deka minimum treba da e EURO5 za koristeni a euro 6 za novi koli.

tochno li e ova? ili i ponatamu moze da se dotrkala nekoj krsh od germanija so euro 4 i da se registrira bez problem? (procedurite okolu uvoz gore dole gi znam vekje imam doneseno 2 koli za sebe od 2013ta navamu, no ne znam dali seushte smee da se uvezat koli so euro4)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
« Одговори #18468 на: 19 Октомври 2025, 20:28:02 pm »
Dechki prashanje do @zeroSignal i ostanatite upateni. Naletav po internetov na sekakvi gluposti od informacii no na niedna konkretna deka od septemvri godinava se zabranuva uvoz na koli so EURO4 i deka minimum treba da e EURO5 za koristeni a euro 6 za novi koli.

tochno li e ova? ili i ponatamu moze da se dotrkala nekoj krsh od germanija so euro 4 i da se registrira bez problem? (procedurite okolu uvoz gore dole gi znam vekje imam doneseno 2 koli za sebe od 2013ta navamu, no ne znam dali seushte smee da se uvezat koli so euro4)
мислам дека е сега некое време веќе на сила увоз само со еуро 5. ако не, прашај ги во царината или министерство за енергетика.
https://energy.gov.mk/mk-MK/odnosi-so-javnost/soopstenija/po-17-godini-novi-pravila-za-odobruvanje-vozila-od-1-septemvri

ако се направи доуредување на возилата да исполнуваат стандарди, можи би дозволиле увоз и на постари возила, ама не сум сигурен.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #18469 на: 19 Октомври 2025, 21:20:30 pm »

мислам дека е сега некое време веќе на сила увоз само со еуро 5. ако не, прашај ги во царината или министерство за енергетика.
https://energy.gov.mk/mk-MK/odnosi-so-javnost/soopstenija/po-17-godini-novi-pravila-za-odobruvanje-vozila-od-1-septemvri

ако се направи доуредување на возилата да исполнуваат стандарди, можи би дозволиле увоз и на постари возила, ама не сум сигурен.

poradi toj napis i prashuvam. ama nikade ne najdov vo sluzben vesnik ili slichno oficijalno tuku sekade bea rekla kazala novinarski napisi a vo tekstot nikade oficijalno ne pishuva za euro standard tuku samo naslovot e takov "provokativen" da ne recham iritirachki

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #18470 на: 19 Октомври 2025, 21:23:59 pm »
Дали е возможно да се промени зелениот картон на возило да гласи на новиот сопственик во било кој град или само во матичниот град може?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #18471 на: 19 Октомври 2025, 21:55:21 pm »

poradi toj napis i prashuvam. ama nikade ne najdov vo sluzben vesnik ili slichno oficijalno tuku sekade bea rekla kazala novinarski napisi a vo tekstot nikade oficijalno ne pishuva za euro standard tuku samo naslovot e takov "provokativen" da ne recham iritirachki

Тоа ме интересира и мене, бидејќи штотуку купив еуро 4 возило кое сакам да го царинам за некој месец. Во Македонија буџетот мора да се полни, но со просечна старост на возилата и овие примања тоа ќе биде голем удар за народот.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #18472 на: 19 Октомври 2025, 23:24:03 pm »

Тоа ме интересира и мене, бидејќи штотуку купив еуро 4 возило кое сакам да го царинам за некој месец. Во Македонија буџетот мора да се полни, но со просечна старост на возилата и овие примања тоа ќе биде голем удар за народот.

@nestor04 KAKO da go carinish za NEKOJ MESEC? neli se plakja toa odma pri uvoz? jas koga gi doterav i poloto i mercedesot od granica odma na carinsko skladishte (rokot neli e 24h)

IMA li opcija da ja donesish doma i da plakjash davachki po 2-3 meseci na primer?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #18473 на: 19 Октомври 2025, 23:26:37 pm »
Не. Мометално живеам во Германија и колата ми е на германски регуларни таблици, па ако одлучам да се вратам за некој месец ќе морам да ја царинам колата.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #18474 на: 20 Октомври 2025, 06:34:03 am »
Дали е возможно да се промени зелениот картон на возило да гласи на новиот сопственик во било кој град или само во матичниот град може?

Може, само треба да отидеш во осигурителната агенција кадешто ти е издадена полисата и да платиш 150 или 200 денари за новиот зелен картон.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #18475 на: 20 Октомври 2025, 10:29:23 am »

Доколку имаш сменето сообраќајна, зелената карта може да ја замениш во било кој град во филијала на осигурителната компанија од каде е зелената карта. Реално и во било која станица за технички преглед може да ти направат замена, ама бидејќи замената се наплаќа 300 денари ретко која техничка прави замени, туку кажуваат дека неможе кај нив за да не им држиш шалтер пола саат за 300 денари.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18476 на: 20 Октомври 2025, 16:04:11 pm »
Не. Мометално живеам во Германија и колата ми е на германски регуларни таблици, па ако одлучам да се вратам за некој месец ќе морам да ја царинам колата.

Одјави адреса од македонија и кога ќе се вратиш ќе се пријавиш одново и ќе го наведеш и возилото и нема да имаш никаков проблем. Така можеш и еуро 1 да внесеш ако сакаш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18477 на: 20 Октомври 2025, 17:06:47 pm »
Ако мислиш

Одјави адреса од македонија и кога ќе се вратиш ќе се пријавиш одново и ќе го наведеш и возилото и нема да имаш никаков проблем. Така можеш и еуро 1 да внесеш ако сакаш.

Ако имаш живеалиште во странство МИНИМУМ 12 месеци, возилото мора да е во негова сопственост минимум 6 месеци и возилото не смее да го продаде 12 месеци откако ќе го увези.

Е сега можат да ти побараат:
- договор работа или студирање
- договор за изнајмување стан
- сметки пример за вода струја и слично.

Ако ги исполниш овие услови можиш да го увезиш без царина и данок.

Притоа мора да исполнува ЕУРО стандард или е олдтајмер (35 години+)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #18478 на: 20 Октомври 2025, 19:09:15 pm »

Може, само треба да отидеш во осигурителната агенција кадешто ти е издадена полисата и да платиш 150 или 200 денари за новиот зелен картон.
Фала Лукашин завршив работа 😊

Доколку имаш сменето сообраќајна, зелената карта може да ја замениш во било кој град во филијала на осигурителната компанија од каде е зелената карта. Реално и во било која станица за технички преглед може да ти направат замена, ама бидејќи замената се наплаќа 300 денари ретко која техничка прави замени, туку кажуваат дека неможе кај нив за да не им држиш шалтер пола саат за 300 денари.
Фала Калимеро,па не е пола саат за 5 мин се заврши работата 😊

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18479 на: 23 Октомври 2025, 18:33:08 pm »
Шкода ли е Бенве г20 ли е..
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.