Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 24150 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3779
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #165 на: 11 Јануари 2026, 00:17:02 am »
@Busav не разбирам како се споредува Октавија со 508? Со Суперб да.
Пак ќе кажам, сите караван возила во понуда ги тестирав, во Октавијата како пакет најубаво се чувствував, дури и после 89.000км уште се чувствувам убаво.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2038
« Одговори #166 на: 11 Јануари 2026, 00:23:01 am »
Менувам БМВ М2 Компетишн, 90к км, два сета бандажи и гуми, со многу дополнителни надградби, за Октавија. Со моја доплата секако.

Се зезам малце, не се лутете.  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6698
« Одговори #167 на: 11 Јануари 2026, 00:31:38 am »
Да се вратам на поентата зошто и првично пишав на темава, разлика меѓу слични Octavia Combi и Ceed SW не е 13.500 евра, туку 3.500 евра, дали вреди да се даде 3.500 евра повеќе за Octavia е индивидуална работа и за секој различна и со своите пари слободно секој може да си купи што му душа сака.

Купувањето кола е една од посубјективните работи во животот, и секој го направил вистинскиот избор. Стварно не планирам да те убедувам дека Octavia-ta вреди 3.500 или 5.800 евра повеќе од Ceed-ot, се на таа тема е субјективно.

Реално, кога си купувал кола Octavia претпоставувам дека не ти била во потесен избор за кола, затоа си направил рандом конфигурација со безвеза опрема, ти дал конфигураторот луда цена и тука завршила приказната, кога реалната цена за Octavia би ја добил со само еден маил или телефонски повик. И тука стварно нема ништо лошо, секое око различно гледа, секоја глава различно мисли. Да си добил понуда за Octavia, да си ја извозел, можеби ќе ти се допаднела и ќе си ја купил, можеби ќе си сфатил дека стварно нема поента да дадеш 3.500 или 5.800 евра плус и пак ќе си купел Kia. И пак твојот избор ќе беше вистинскиот, за тебе.

Секојдневно сум со луѓе кои решиле да купат кола во последните 15 години, па ваљда знам по нешто на таа тема.

Сѐ што напиша со последниот пост си во право.

Но. Еве, да претпоставиме дека мене за пазарење не ме бива. Гледам цена, си правам есап, купувам или не. Нема филозофија. А дека јас ако дојдам спремен фул цена да платам без дискусија, ти или било кој продавач ќе ми понуди било каков попуст, ми е тешко за верување. Нека не сум во право за последново. Ќе пишам мејлови или ќе идам во салон, кога ЦЕНАТА ВО ЦЕНОВНИКОТ едноставно не ми одговара, а ќе се правам Џеки Појачало, ќе преговарам, ќе молам за попуст итн. Нонсенс.

Конфигуратор пред купување, мора да се сложиш дека е доста битна работа. Еве, најискрено ти кажувам дека токму ДЕФЕКТНИОТ конфигуратор ме одврати од Шкода. Па гаранцијата, па цените за сервис, па патосници од 42 евра, па бришач заден од 130 евра итн, итн. Од каде да знам дека патосници одат гратис, бришачот е вклучен во Комби верзијата…?

Кога ја видов цената, дури и таа од ценовникот, веќе ми беше доста над буџет. Мора да сфатиш дека конкуренцијата има подобра понуда. Разбирам дека живееш од тоа, ама направивте Шкода да е престиж да возиш, што по муабети - што со цените. Со тоа, колку и да ја возев, колку и да легнеше, брате - тоа е. На крај на ден, Шкода е. Шкода треба да биде affordable, а не премиум. Тука се побркани лончињата.

Нигде не пишав дека е лоша кола, само дека е скапа. Врати се на почеток на дискусујата, ќе видиш.

За 30к, ќе си купев Корола караван. Не ми смета изолацијата.

Ова со цените “испод стола” ми е многу интересно. Дали продавачите се осеќаат помоќни кога “даваат попуст, баки, само за тебе”, или имаат намера да ги направат купувачите да се чувствуваат како најјаките преговарачи у свет, еве, не знам. Али добро, не ми је ни да знам.

Знам дека Сид е подобра понуда од Октавија. Ама не сум сигурен дека е и подобра кола, во противвредност од 3.5к, 4к, 6к или 9к, соодветно.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 640
« Одговори #168 на: 11 Јануари 2026, 00:49:14 am »
Се согласивме конечно 😀

Попуст ќе добиеш и да не се ценкаш, начинот на кој тоа функционира и мене не ми е омилен, се надевам дека во следните години тоа ќе се среди. И ова се должи на балкански менталитет и е најизразено кај купувачи на премиум брендови. Тие купуваат проценти попуст, не кола.

За конфигураторот се согласувам дека е битен во денешно време и треба да биде точен, за жал никогаш не бил, не е ни моментално. Кој сака Skoda нека си побара понуда во салон.

Немам јас проблем со конкуренција, таа е здрава работа. И, конкуренцијата има подобра цена, дали има подобра понуда е пак субјективно за секој различно. И јас си стојам на тоа дека Skoda е сеуште affordable бренд кој нуди многу за вложените пари. Ни за ова не мора да се согласиме.

За крај, Ceed не е подобра понуда од Octavia, е поефтина понуда од Octavia. Дали е подобра, секој различно ќе ти каже. И за Dongfeng Shine некој дал 16-17.000 евра, и тоа одговорно тврдам дека не е подобра понуда од Octavia за 25.000 евра.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #169 на: 11 Јануари 2026, 00:58:15 am »
Така нека е.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7419
  • French diamond
« Одговори #170 на: 11 Јануари 2026, 01:47:11 am »
Се запнал за таа гаранцијата, ако е квалитетна не му треба 100 години гаранција за да те убедат да ја купиш, башка што е едно 10 пати погрд Сид од Октавиа.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7044
  • Бенве сие бенве
« Одговори #171 на: 11 Јануари 2026, 07:47:19 am »
Што нуди повеќе Шкодата за 4.000 евра плус, ќе ми каже некој?

Подобар мењач (барем според тоа кратко што сум ја возел)
Поекономичен мотор за еквивалентна сила

Седиште во кое што можеш да најдеш возачка позиција.

И најверојатно други работи кои што човек ќе ги примети од кога ќе ги вози по долго време.

Јас кај Андреј сум возел камик со дсг, мењачот е светлосни години пред кија. Кога седнав многу лесно го наместив седиштетот по мое, додека кај кијата што ја имав 49100км никогаш не успеав. За потрошувачка да не праиме моабет.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3437
« Одговори #172 на: 11 Јануари 2026, 08:12:52 am »
Кога човек изнесува мислење, нормално е тоа мислење да се согледа од повеќе агли, а не веднаш да се доживее како напад или хејт. Во овој случај, зборувам исклучиво за лично размислување и реална проценка, а не за омаловажување на брендот Шкода. Мислам дека голем дел од луѓето би се сложиле дека секој бренд, без разлика на репутацијата, треба да се гледа објективно.

Факт е дека Шкода како бренд ќе се продава. Без разлика дали станува збор за Октавија, Карок или кој било друг модел, секогаш ќе си најде купец. Тоа никој не го спори. Но, проблемот настанува кога се наметнува наратив дека Шкода е „најдобра во класата“, „бест бај“ и дека нема подобра алтернатива. Во такви ситуации, секое различно мислење се дочекува со напади, потценување или дури нешто што личи на мобинг.

Реално гледано, автомобил е автомобил. Секој има свои предности и мани. Ако одреден модел е преценет во однос на тоа што го нуди, тогаш треба слободно да може да се каже дека е преценет. Според мене, во моментов цените на Шкода не ја оправдуваат целосно вредноста што ја добива купувачот, особено кога ќе се споредат со конкуренцијата во истиот ценовен ранг.

Ние можеме да дебатираме, да анализираме опрема, мотори, бренд имиџ и слично до бескрај. Но реалноста е дека салоните и увозниците ќе си ја тераат својата политика, водени од пазарот и профитот. Нивната работа е да продаваат и да го позиционираат брендот како најдобар избор тоа е нормално.

На крајот, купувачите се тие што го имаат последниот збор. Тие со својата куповна моќ одлучуваат дали нешто вреди или не, дали цената е оправдана и дали одреден автомобил е вистинскиот избор за нив. Различни луѓе различни приоритети. И токму затоа, различно мислење не треба да се доживува како навреда, туку како дел од нормална и здрава дискусија.

Да имаме моќ сите ние би возеле AUDI по едн сув од Qсеријата ја би Q8 ако морам да бирам, и лимузина од А класата тоа е автомобил се ова останато е ситна боранија според куповна моќ.И шкода никогаш нема да биде Ауди единствено швалерка вечна на Ауди и то је то :D

Батко Маце АРЈАН среќна нова година и многу здравје и исполнување на желбите.Господ нека дава здравије кај сите што понови коли помалку главоболки.
Батко Маце помладата генерација нема да разбере што би рекол БАРД ал га завуче кукавички на крају..
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #173 на: 11 Јануари 2026, 09:25:21 am »
Што нуди повеќе Шкодата за 4.000 евра плус, ќе ми каже некој?

Подобар мењач (барем според тоа кратко што сум ја возел)
Поекономичен мотор за еквивалентна сила

Седиште во кое што можеш да најдеш возачка позиција.

И најверојатно други работи кои што човек ќе ги примети од кога ќе ги вози по долго време.

Јас кај Андреј сум возел камик со дсг, мењачот е светлосни години пред кија. Кога седнав многу лесно го наместив седиштетот по мое, додека кај кијата што ја имав 49100км никогаш не успеав. За потрошувачка да не праиме моабет.

Сѐ што наведе е субјективно.

Прво, затоа што кратко си возел. Како увиде дека е поекономична? Споредено со што? За колку километри?

Мењачот. Ај да видиме за мењачот второ мислење…

Ја споредував вожњата на Киата со Шкода Камик 1.5 ТСИ ДСГ.
Повеќе ми беше обрнување внимание, споредба на мењачите.
Од тоа малку што сум ја повозил впечатокот ми беше дека е побучна, малку понеудобна и дека помазно менува брзини ДСГ.
Овој пат, во тишина, без радио, сам в кола, увидов дека уствари не е баш така, во поглед на ДСГ. На ниски брзини, втора-прва знај исто да подзатреси, пред скроз да застани, на семафор пример. Како што спомнав и за Киата, некој ако не е цепидлака, нема да го сети тој момент :)
Се слуша малку звук при менување на брзини на истите тие ниски брзини.

Седиштето - исто субјективно. Ако очекуваш позиција како во М5, не знам шо да искоментирам.

Нема мерлива вредност за повисоката цена, едноставно е.

Од целата дискусија, заклучивме дека:
- Октавија е најдобриот автомобил некад направен
- Октавија нема конкуренција, јер је класа за себе
- Шкода е најекономично
- Шкода има најдобар ДСГ
- Шкода има најдобра изолација
- Шкода ја заебува и Алфа, освен кола, за парите нуди емоција, пасија, нешто што со бројки не се мери
- Шкода има најбољи конфигуратор на свет
- Шкода има најефикасни продавачи на свет
- Шкода има најербап пазарџии купувачи на свет, што со “добар ден” буткаат 2.000 евра од цената, што btw доста кажува за реалната вредност на возилото
- Шкода иде стартни со 7% повисока цена, за да ти ја спуштат уз кафе и да се осеќаш моќно, дека “баки, за тебе, еве 2000 евра попуст”
- за цена на Шкода и опрема, во 2026-та, мораш салон да посетиш. Мораш.
- само Мекларен има поскап бришач од Шкода

Туку, до кај е Поршето, заеби ја Шкода, повеќе нема да ја коментирам.

Наколче од Битола нека ги рипа моите постови, така за промена.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55170
  • Махер
« Одговори #174 на: 11 Јануари 2026, 09:30:02 am »
Не знам како е со излоација во коливе. Ама некако не ја спомнувате, а во 2026та веќе (реално) само тоа е останато како разлика меѓу коливе.
1. Тојота корола хибрид, реално над Октавии, Сидови и се. Ама пустата изолација, не се седи внатре.
2. Камри има се перфектно изолација, мотор, мењач, седење, се. Малку занос со цената, и тоа што е со 4 врати, а треба да е со 5. Инаку нехумано добар избор, ако не и најдобар избор на планетава. Штета нема скоро ич половни.
3. Октавија, има добра изолација. Се нуди со 2.0тди што е енормна предност. Добро се однесува, добро дампирана. Цената од 30+к е комедии, не ми е јасно кај тераат реално. Има дел слава од VW, ама има и аура на шкода - што не смее да ја заборавиме, на „ефтин бренд“ и слично. Значи си има зошто е Шкода. И што тоа значи кај луѓето. Името и после 25 години е убитачно, можеа SEAT да ја направат барем или Jetta. Реално е стварно добра кола, ама ако сакаат да е Шкода, треба да е 23.000 еур. А ако сакаат да е 30к треба да е Сеат/Јетта/А3, а не Шкода.
4. Киа е топ, се зима акциска, што пониска цена, да тера и ќе тера. Кола што се купува и не се пипа многу, многу. Строго акција, без бирање опреми и слично.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 640
« Одговори #175 на: 11 Јануари 2026, 09:43:15 am »
- Шкода е најекономично
- Шкода има најдобар ДСГ
- Шкода ја заебува и Алфа, освен кола, за парите нуди емоција, пасија, нешто што со бројки не се мери
- Шкода има најербап пазарџии купувачи на свет, што со “добар ден” буткаат 2.000 евра од цената, што btw доста кажува за реалната вредност на возилото
- Шкода иде стартни со 7% повисока цена, за да ти ја спуштат уз кафе и да се осеќаш моќно, дека “баки, за тебе, еве 2000 евра попуст”

Го има напишано ова некаде па за да го заклучиме, или така ни одговара чисто за да си тераме во круг со дискусијата?
Aus Liebe Zum Automobil...

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7419
  • French diamond
« Одговори #176 на: 11 Јануари 2026, 09:48:47 am »
И  исто заклучивме дека Киата е подобра, само затоа што Дизел ја има купено и мора да си го брани изборот.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #177 на: 11 Јануари 2026, 10:18:40 am »
- Шкода е најекономично
- Шкода има најдобар ДСГ

Го има напишано ова некаде па за да го заклучиме, или така ни одговара чисто за да си тераме во круг со дискусијата?

Наравоучение извлеков од сите приложени мислења.

Лично мој заклучок.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7044
  • Бенве сие бенве
« Одговори #178 на: 11 Јануари 2026, 10:23:00 am »
Ќе образложам покасно зошто и двете де за никаде, сега малку сум на снег со поршето.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3437
« Одговори #179 на: 11 Јануари 2026, 10:23:26 am »
Едно е сосема јасно Škoda Octavia е подобра од било кое Audi од А-класата. Кога зборуваме за простор, комфор и практичност, Octavia едноставно нема конкуренција во таа категорија. Но, тоа не е сè Škoda Karoq во Q-моделот исто така го надминува секое Audi, особено ако го споредиме со нивните компактни SUV модели.

:D :D :D

Чим и милиција се откажа од шкода има нешто... сумњива работа иза кулиса... ке излезе на виделина а овие маркетинг шо терат за шкода ко нека секта...шкода па шкода ко икона амблемот у куќа да го чуваме... и славиме... ке изелзе на виделина што милиција не ја вози шкода ке видиме..Со јети се усреќија на еден собор гуравме ни напред ни назад демек џип џети/јети а со лимузините се до офајдија... ке видиме што стои позади бомбардирање зад шкода и кинезите така почнаа па еве ги нема да мрднат ќутат за 6 месеци 13 коли продадени... Од порше само Макан/Мацан ми е најдобар ни голем ни мал екстра е мацано ммм
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.