Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1955514 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8655 на: 23 Јули 2020, 17:49:58 pm »
Здраво денес менував летва на гранде пунто. Летвата се ок добро сменета колата си е нормална но при вртење на воланот се слушна крц и кога е свртена лево до крај и кога враќаш десно се слуша како да ваќа негде во воланот внатре. Свирка не работи и свети аирбагот. Дали од менувањето на летвата се скинала или и дошол крајот на лентата на воланот?

Да, тоа се има случено. Воланот бил свртен кога бил откачен (или го свртеле откако го откачиле) и се десило тоа што се десило.

Јас би рекол дека е грешка на сервисот што не го запазил тој момент.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #8656 на: 23 Јули 2020, 18:01:18 pm »
Здраво денес менував летва на гранде пунто. Летвата се ок добро сменета колата си е нормална но при вртење на воланот се слушна крц и кога е свртена лево до крај и кога враќаш десно се слуша како да ваќа негде во воланот внатре. Свирка не работи и свети аирбагот. Дали од менувањето на летвата се скинала или и дошол крајот на лентата на воланот?

Да, тоа се има случено. Воланот бил свртен кога бил откачен (или го свртеле откако го откачиле) и се десило тоа што се десило.

Јас би рекол дека е грешка на сервисот што не го запазил тој момент.
Fala ti mnogu na informacijata dali ima steta nekoe vreme vaka da se vozi?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #8657 на: 24 Јули 2020, 00:23:09 am »
Има штета, не ти работи ербегот.

Не е скапа поправката, или цел склоп од отпад или репарација. Јас не би ризикувал.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #8658 на: 24 Јули 2020, 00:36:04 am »
Има штета, не ти работи ербегот.

Не е скапа поправката, или цел склоп од отпад или репарација. Јас не би ризикувал.
Пред 3 години имав правено репарација односно лепење 50евра ми зеде. Сега ќе прашам по отпади ваљда поефтино ќе најдам. Фала ти.

Дали вака изгледа тоа?
« Последно менување: 24 Јули 2020, 01:48:56 am grandemiki »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #8659 на: 24 Јули 2020, 21:47:08 pm »
Секоја кола различно, ваљда... Кај мене на Ксара е во комплет со ракетите за жмигавци и бришачи. Ако е вакво дискче само кај тебе, имаш среќа.

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #8660 на: 24 Јули 2020, 21:55:21 pm »
Дечки мала помош за другар. Се работи за брава на гољф 5, си работи нормално и пали секогаш од прва, ама веќе има мал отпор. Сака да ја подмачка, прашањето е со што, и дали воопшто да ја чепка. Читав многу работи ама не знам кое реално функционира ( машинско масло, WD40, јаглеродна паста).

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #8661 на: 25 Јули 2020, 06:07:02 am »
Со wd40 никако. Wd- то не е подмачкувач само поголема беља ке направи. Би требало со машинско уље да биде добро или да побара специјално уље за брави.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Baraban

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #8662 на: 26 Јули 2020, 21:50:48 pm »
Дали знае некој кај може да најдам клуч за штрафот од капачето на фелната за рено сценик 2 како на сликата
https://ibb.co/KGVmJPC

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8663 на: 26 Јули 2020, 22:10:26 pm »
Дечки мала помош за другар. Се работи за брава на гољф 5, си работи нормално и пали секогаш од прва, ама веќе има мал отпор. Сака да ја подмачка, прашањето е со што, и дали воопшто да ја чепка. Читав многу работи ама не знам кое реално функционира ( машинско масло, WD40, јаглеродна паста).
Лани осетив на i10ката отпор во бравата при вртење во моментот кога треба да се завергла. Отидов во сервис,  заборавив да прашам со што шприцнале.
Пред некој месец повторно осетив, се јавив да прашам бидејки ме мрзеше да скокнам до нив. Шприцнале wd40. Шприцнав и јас.
Делотворно е во мојот случај, што не значи дека и кај другар ти ќе биде. Нека се консултира со некој што ја разбира проблематиката.

@Zile, со Арис Деграс го чистам филтерот од аспираторот (на извлекување) за кујна, ги чистам и шините во кои има лагери. Тешко се извлекува од маснотиите. По чистењето од маснотиите шините сеуште се движат тешко. Прскам wd40 и потоа летаат :)

Ќе заборавев, бравата од кваката на Југото ми кочеше и ја подмачкував со машинско уље, но се пократко траеше ослободувањето. На крај ја извадив, се зацементирала прашината измешана со уље.. Ја очистив и ја шприцнав со wd40 и го решив долгорочно проблемот.
« Последно менување: 26 Јули 2020, 22:18:24 pm Mikius »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #8664 на: 26 Јули 2020, 22:43:37 pm »
Дали знае некој кај може да најдам клуч за штрафот од капачето на фелната за рено сценик 2 како на сликата
@Baraban Не ти треба клуч, кој патем и јас го немам, туку ми врши работа една пошпицаста клешта, а може и пинцета да врши работа
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Baraban

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #8665 на: 26 Јули 2020, 23:14:26 pm »
@Baraban Не ти треба клуч, кој патем и јас го немам, туку ми врши работа една пошпицаста клешта, а може и пинцета да врши работа
Па пробав не сака да се одврти

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #8666 на: 26 Јули 2020, 23:18:38 pm »
Лани осетив на i10ката отпор во бравата при вртење во моментот кога треба да се завергла. Отидов во сервис,  заборавив да прашам со што шприцнале.
Пред некој месец повторно осетив, се јавив да прашам бидејки ме мрзеше да скокнам до нив. Шприцнале wd40. Шприцнав и јас.
Делотворно е во мојот случај, што не значи дека и кај другар ти ќе биде. Нека се консултира со некој што ја разбира проблематиката.

@Zile, со Арис Деграс го чистам филтерот од аспираторот (на извлекување) за кујна, ги чистам и шините во кои има лагери. Тешко се извлекува од маснотиите. По чистењето од маснотиите шините сеуште се движат тешко. Прскам wd40 и потоа летаат :)

Ќе заборавев, бравата од кваката на Југото ми кочеше и ја подмачкував со машинско уље, но се пократко траеше ослободувањето. На крај ја извадив, се зацементирала прашината измешана со уље.. Ја очистив и ја шприцнав со wd40 и го решив долгорочно проблемот.
Јас па имам лошо искуство со wd40. До сега три брави сум зезнал со wd. Една на кола на комшија и две брави на влезната врата во двор. Е сеа дали ми е таква среќата мене и ли тебе, незнам

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8667 на: 26 Јули 2020, 23:30:08 pm »
Да, и брави од врати имам шприцано, и ножици за жива ограда и можеби други ствари.
Фактички секаде каде нема интензивно вртење/триење и е подложно на прашина и евентуално корозија.

Тоа што си ги зафркнал не било од wd40, најверојатно веќе биле зафркнати и само им дошол крајот во тој момент.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #8668 на: 26 Јули 2020, 23:33:42 pm »
Па на трите? Сега имам нова брава на влезната врата купена пред 2-3 недели. И кога ке заврне другиот ден тешко врти. И ставав обично уље, па машинско уље и после дожд пак е исто. Сеа ке и ставам WD и да видам што ке се деси.