Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Ne e avijacija ama slicno e... Dali nekoj znae dozvola za pilotiranje dronovi dobiena vo EU od EASA, dali e validna vo MK?Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Цитат: nikola_bb на 07 Декември 2023, 08:38:21 amNe e avijacija ama slicno e... Dali nekoj znae dozvola za pilotiranje dronovi dobiena vo EU od EASA, dali e validna vo MK?Sent from my Pixel 7 Pro using TapatalkЗа кој дрон?Ако е под 500gr - не ти треба ништо.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
@nikola_bb јас летам Mavic Air 2. Според закон ти треба дозвола за пилотирање, ама бидејќи уште нема лиценциран центар за учење и полагање кај нас, дозвола не се бара.Ти треба да го регистрираш дронот во агенцијата, треба да го носиш со себе, ќе ти залепат регистарско бројче, знаменце на дронот, ќе добиеш Уверение за регистрација со важност од 3 години (овој месец мене ми истекува, треба да барам продолжување)...Секој лет треба да го најавиш ден порано https://www.caa.gov.mk/%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b5/ П.С. дозвола за пилотирање мислам дека се бара за странски државјани само, моментално...
Полетаа нашите сухои, утврдија лажна тревога.