Јас сум на линија со Дени.
Можеби до сега не се случило кај никој од вас ама јас не би спиел мирно. Најголемиот проблем е што тие 5.5 кв, ме се користат краткотрајно, туку за цело време додека се користи, па имаш ситуација каде на кабел од 1.5мм2,теоретски трпи 3,5кв,а во пракса едвај 2,5 со денешниов квалитет, вие ставате 5.5 кв потрошувач.
Потрошувач од 5.5 кв, по правило треба да оди на 2 фази.
Баш ме интересира во упатството за монтажа што вели за мин електрична инсталација.
Инсталациски би требало да е 2.5мм2 по некое правило.
https://www.energy-solutions.co.uk/technical-informationПо правило на подолго оптеретување од 17А декларирана температура му е околу 60°С, што се изгореници на кожа при 5 секундна изложеност. Многу непријатна температура. За тоа е "предвиден". Е сега на 25А оди на 70°С истиот кабел.
Е сега што ми е муабетот. Значи каблите можат да издржат 3.5 па ете и 5кв ама за кратко време. Не со саати греач да работи така. Тоа е поентата. Јас практикувам греалки, панели, бојлери да се под 2кв на стандардна инсталација. Убаво е така. Не се укрутува жицата и изолацијата, не се растечнува се што било планирано во кабелот, не се црнеат контакти итн. Значи тоа е за постојано оптеретување. Фен на пример е греач, ама се користи ограничено и пократко и може да е 3кв зошто е рачен апарат кој не го оставаш и го забораваш како што се греалки.
Зборувам како best practices. И проточно за кујна ако го земеме дека е нешто што не се користи премногу време ете може да спадне во тие категории од 2-3.5kw на обична инсталација.
Да има луѓе што ги користат со години. Не дека не. И ти да ставиш ќе го користиш. Не дека не. Но, изолацијата крева 60-70ц на 5.7кв сигурно и 80ц, тоа е буквално греач кој оди низ куќата. Контактите греат, оксидираат. Црнее жицата, црнее изолацијата и се јагленосува. Пак ќе речам, чисто ете инженерско размислување што се случува. А не дека не може. Како што гледаме 2.5мм2 кабел комотно држи и 45А... При 200°С.