Автор Тема: Македонец го освои К2, најтежок врв во светот...  (Прочитано 5388 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Како никој го нема ова објавено на форумов, а сметам дека е огромен успех и нешто со кое како нација треба да се гореедме, еве да објавам јас.

На 27 Јули, 2014 година, Здравко Дејановиќ успеа да се искачи на врвот на К2. Овој ист наш алпинист, пред 4 години го освои и Монт Еверест што може да се каже е туристичкиа прошетка према освојувањето на К2 и покрај што К2 е нешто понизок од Еверест.

Чисто за информација, процентот на смрност на К2 е 30% (практично секој трет обид завршува со смрт на алпинистите).

Вчера Здравко имаше презентација во врска со ова искачување во МКЦ, и мене лично ме одушеви целиов подвиг а и тој самиот како личност. Јас му посакувам уште многу успешни искачувања...

Може слободно да се каже дека ова е најголем Македонски Спортски успех од кога постои како држава.

Повеќе:

http://www.explorersweb.com/everest_k2/news.php?url=k2-summits-day-2_1406449934

Нешто повеќе за К2

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_K2_disaster

http://en.wikipedia.org/wiki/K2

http://climbing.about.com/od/mountainclimbing/a/K2FastFacts.htm

http://www.peakware.com/peaks.html?pk=129

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
Одг: Македонец го освои К2, најтежок врв во светот...
« Одговори #1 на: 16 Септември 2014, 18:29:54 pm »
Sekoja cest za covekot inaku imame spremni planinari, zal mie za sinot na Murato(imase planovi da odi na m.everest) ama mislam deka odkako oe se oporavi ke si go ispolni planiranoto.
E sea so znam dali e najgolem sportskj uspeh.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 16 Септември 2014, 18:31:21 pm »
Секоја чест! Браво!

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16733
  • Keep it 100
« Одговори #3 на: 16 Септември 2014, 18:34:31 pm »
Планирав да дојдам вчера на презентацијата, но ми излезе нешто во последен момент. Секоја чест за успехот на Здравко, не можам ни да замислам колку е психички и физички напорен овој подвиг.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #4 на: 16 Септември 2014, 18:35:49 pm »
Ако некој може да замисли на форумов, тоа си ти. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #5 на: 16 Септември 2014, 18:37:14 pm »
Sekoja cest za covekot inaku imame spremni planinari, zal mie za sinot na Murato(imase planovi da odi na m.everest) ama mislam deka odkako oe se oporavi ke si go ispolni planiranoto.
E sea so znam dali e najgolem sportskj uspeh.

Исчитај малку за К2, ќе видиш и сам дека е најголем спортски успех до сега.

Mt. Everest е скоро туристичка прошетка споредено со К2.  Види колку успеале да се качат на К2 во последниве години, па ќе ти стане јасно што е овој подвиг. Инаку да напоменам дека е ова втор обид на Здравко за К2. Минатата година ради  екстремно лоши временски услови  мораа да се вратат од под самиот врв. Единствените двајца алпинисти што решија да сепак продолжат према врвот, загинаа при обидот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #6 на: 16 Септември 2014, 18:43:22 pm »
Imam nekoe poznavanje za K2 I za toa kolku e tesko da go iskacis no stignuvanjeto na vrvot vo bilo koj sport e ogromen uspeh, taka sto I titulata na Idze e ogromen sportski uspeh samo razlicen sport, zavisi koj sto postova ako me svakas so sakam da kazam.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7 на: 16 Септември 2014, 18:50:59 pm »
Imam nekoe poznavanje za K2 I za toa kolku e tesko da go iskacis no stignuvanjeto na vrvot vo bilo koj sport e ogromen uspeh, taka sto I titulata na Idze e ogromen sportski uspeh samo razlicen sport, zavisi koj sto postova ako me svakas so sakam da kazam.

Секоја чест за Иџе, ама ова е тотално друга димензија и неспоредливо едно со друго, ама не би да објаснувам.. Кој сака да разбере ок, кој не пак ок..

Инаму кога го спомна Мурато и Мт. Еверест.. Учесник на таа експедиција беше и чичко ми (Владимир Андреевски Пајо).

http://www.mkdmount.org/makedonski_ekspedicii/mont_everest_89.html

„Македонската хималајска експедиција 89“ ја сочинуваа 13 алпинисти: Јован Поповски (Скопје), кој беше водач на експедицијата, Ѓорѓи Костовски (Битола), Димитар Илиевски (Битола), Борче Јовчевски (Титов Велес), Серафим Серафимовски (Струмица), Сашо Андонов и Димитар Тодоровски (Скопје), Горазд Росоклија и Владимир Бошковски - лекари (Скопје), Страшо Лозановски - директор на базниот камп, Румен Камилов - снимател, Слободан Ѓорѓиевски и Владимир Андреевски - одговорни за радиоврските. Подоцна, на 16 април, кон оваа експедиција се приклучиле и Виктор Грошељ (Љубљана) и Стипе Божич (Сплит), и двајцата искусни алпинисти кои имаат освоено повеќе светски врвови."

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #8 на: 16 Септември 2014, 19:11:04 pm »
Неспоредлива, секако. Да кажеш дека едното е поголем успех од другото не е баш коректно.

Ама нели, тебе лично ти е поинтересен овој спорт, па одма е најголемиот спортски успех. ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9 на: 16 Септември 2014, 19:15:33 pm »
Odamna ja imav citano knigata za Murato ja imase napisano Ilco Beldzigerovski, mislam deka I toj bese so ekspedicijata ili gresno mislam.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #10 на: 16 Септември 2014, 19:18:02 pm »
Неспоредлива, секако. Да кажеш дека едното е поголем успех од другото не е баш коректно.

Ама нели, тебе лично ти е поинтересен овој спорт, па одма е најголемиот спортски успех. ;)
Се согласувам.Да наречеш нешто најголем спортски успех е малце пресубјективно.

ЕДИТ: @Meche Да не знаеш каде може да се најде копија од таа книга?
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #11 на: 16 Септември 2014, 19:22:06 pm »
Jas ja kupiv togas ama dali jas Ili nekoj drug od doma ja ima daeno na nekoj projatel I po navika koj zel ne vratil sega ja nemam.Treba da prasam nekade ama neznam kade, pisatelot zivee na 500metri od mene izgleda nego da go prasam e najdobro. ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14163
« Одговори #12 на: 16 Септември 2014, 19:26:02 pm »
Треба вакви

Браво браво! Секоја чест!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #13 на: 16 Септември 2014, 19:39:55 pm »
Мислам дека имаше пробано лани али не успеа ради временските услови. Но еве годинава успеал. Секоја чест, баш ќе имам за што да поразговарам кога ќе се видам со ќерка му :D.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #14 на: 16 Септември 2014, 19:52:30 pm »
Добра е?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“