Imam nekoe poznavanje za K2 I za toa kolku e tesko da go iskacis no stignuvanjeto na vrvot vo bilo koj sport e ogromen uspeh, taka sto I titulata na Idze e ogromen sportski uspeh samo razlicen sport, zavisi koj sto postova ako me svakas so sakam da kazam.
Секоја чест за Иџе, ама ова е тотално друга димензија и неспоредливо едно со друго, ама не би да објаснувам.. Кој сака да разбере ок, кој не пак ок..
Инаму кога го спомна Мурато и Мт. Еверест.. Учесник на таа експедиција беше и чичко ми (Владимир Андреевски Пајо).
http://www.mkdmount.org/makedonski_ekspedicii/mont_everest_89.html„Македонската хималајска експедиција 89“ ја сочинуваа 13 алпинисти: Јован Поповски (Скопје), кој беше водач на експедицијата, Ѓорѓи Костовски (Битола), Димитар Илиевски (Битола), Борче Јовчевски (Титов Велес), Серафим Серафимовски (Струмица), Сашо Андонов и Димитар Тодоровски (Скопје), Горазд Росоклија и Владимир Бошковски - лекари (Скопје), Страшо Лозановски - директор на базниот камп, Румен Камилов - снимател, Слободан Ѓорѓиевски и Владимир Андреевски - одговорни за радиоврските. Подоцна, на 16 април, кон оваа експедиција се приклучиле и Виктор Грошељ (Љубљана) и Стипе Божич (Сплит), и двајцата искусни алпинисти кои имаат освоено повеќе светски врвови."