Автор Тема: Купувам мотор 50cc по можност со гаранција или да е комплет исправно  (Прочитано 17689 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #60 на: 09 Август 2014, 08:37:40 am »
Gledaj da e od oblast sk za da ti ostane tablicata ista, mozebi troskovite ke bidat pomali, za kupoprodazniot prasaj na salterot na mvr vo centrite za tehnicki i tie kje ti objasnat dali ima ili nema rok. Ne prefrlanje ti e naj losa opcija, imav jas edna kada od kineskite, go prodadov bez kupoprodazen, se brzase covekot, potoa jas nemav vreme on go prodal na tret za da posle nekoe vreme mi dojde policija doma za kazni i sl. Druga opcija e ako pocine sopstvenikot ke si pocine i tvoeto motorce, 50 eur ne se malku pari, samo mora i drzavata da zeme za da funkcionira, kako ke zemat tvoite prijateli plata ako sekoj izbegnuva da plati taksi.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • Am386 DX/DXL-40
@volenos, сигурно договорот како таков нема временско ограничување "до кога важи". Единствено на тебе може да ти значи законскиот рок во кој што треба да си ја смениш сообраќајната, а по истекот на тој рок, може да те казнат зошто не е на твое име, но никако не можат да ти забранат да го регистрираш.
nemora da go prevedis, ke mu kazis samo deka e na nekoj rodnina ili drugar tvoj. Nema nikakov problem da ti prat, a i nema za so....jas 3+  godini go vozam na drugo ime pa dosega ednas mislam deka me imat prasano zosto ima drugo ime vo soobrajkajna. Gledaj samo da e osigurano za drugoto i niv ne gi interesira.

P.s jas nemam ni dogovor :D ni toj ni jas ne se imame pobarano za prefrlanje na moe ime.
Е ова е најлошата опција, а воедно и најнеодговорната.

Присутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
neka si napraj dogovor, a za nova soobrajkajna kazav deka mozi da go vozi so izgovorot deka e na prijatel ili rodnina.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4998
После ко ќе лапнете некоја казна од тие посолените у евра поскапа од моторчето се живо ви е криво...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
пежото мое доби скопски таблици вчера, после 4-5 месеци одкако е купено... а на денот кога е купено, на истиот ден е и купопродажниот договор... значи, договорот беше стар скоро пола година, па вчера зедов нови таблици, одкако претходно (неколку дена) ги одјавив претходните и никому ништо... ни казна ни бутур...

но секако, николаББ кога рече казна, мислеше на нешто друго, не на таблиците.. мислеше на начинот на управување на возило (мотор, кола, камион итн итн..) неможеш да возиш возило на туѓо име. едноставно неможеш законски... јас знам дека доколку ме запреше полиција, ако се заинати да го провери договорот кога е направен, ке ми опали казна за управување на туѓо возило без полномоѓно... за него договорот е валиден првите 15 дена.

значи да расчистиме... одкако ке купиш било што на тркала, и ке склучиш договор, првите 15 дена можеш да го возиш заедно со договорот кај себе, а тоа да биде законски... од 16-тиот ден па натака ЗАКОНСКИ СИ ДОЛЖЕН да го префрлиш на свое име. во спротивно како што ви рече николаББ... казничка во еврички броена...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
тоа е друг муабет... се знае за што служи полномошно нели?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
Gledaj da e od oblast sk za da ti ostane tablicata ista, mozebi troskovite ke bidat pomali, za kupoprodazniot prasaj na salterot na mvr vo centrite za tehnicki i tie kje ti objasnat dali ima ili nema rok. Ne prefrlanje ti e naj losa opcija, imav jas edna kada od kineskite, go prodadov bez kupoprodazen, se brzase covekot, potoa jas nemav vreme on go prodal na tret za da posle nekoe vreme mi dojde policija doma za kazni i sl. Druga opcija e ako pocine sopstvenikot ke si pocine i tvoeto motorce, 50 eur ne se malku pari, samo mora i drzavata da zeme za da funkcionira, kako ke zemat tvoite prijateli plata ako sekoj izbegnuva da plati taksi.
Чекај од скопје не треба да се менува сообраќајна.Логично и тука се прави нели истото односно купопродажен договор.И пак мора да се оди на технички и да се дадат околу 2500денари.Разликата би дошла само во таблиците како што гледам.А и нели кога се прави купопродажен договор сообраќајна мора да се менува.Е сега дали ќе биде скопје или друг град би му дошло исто.Знам дека непрефрлање е лоша опција,но јас ќе си го префрлам нотарски,односно ќе направам купопродажен договор.(тоа е ситна работа)
До тука е о.к.Прашањето беше дали ќе имам после ограничување?Некој вели 15 дена.Но што ќе се случи после тие 15 дена е моето прашање.Нормално дека не е законски,но како што кажав и да ме застане полиција ќе немам проблем.Проблемот е дали после 40 дена да речеме ќе може да си извадам сообраќајна на мое име или ќе немам можност,бидејќи изминале повеќе од 15 дена?Сепак најубаво ќе прашам во МВР во понеделник.И ме интересира како го имаш ти твоето моторче без купопродажен договор продадено,и после тој истиот човек го има препродадено.Како е можно ова кога немате направено вие купопродажен договор.И од каде казни на твое име.Нели се казнува она лице кое го вози моторот,а не оној на кој гласи сообраќајната.

Ова го прашувам како е изводливо,бидејќи веројатно и ја ќе го правам истото.Односно ќе го возам најверојатно 2-3 месеци скутерот додека да ја санирам повредата,па после веројатно ќе го продавам со мала загуба во цена.Да речеме 50-60 евра подолу,а доколку увидам потреба од него и понатаму би си го задржал.И ондак би го регистрирал.

Инаку што е ова полномошно???Може звучи смешно но навистина незнам

во мојов случај јас сакам да си го префрлам нотарски,односно со купопродажен договор,

но не и сообраќајната.А нели ако ги оставам таму таблиците ќе ми ја земат и сообраќајната и после ќе бидам без неа,ako не извадам моја.
Всушност незнам веќе и што да правам

@volenos, сигурно договорот како таков нема временско ограничување "до кога важи". Единствено на тебе може да ти значи законскиот рок во кој што треба да си ја смениш сообраќајната, а по истекот на тој рок, може да те казнат зошто не е на твое име, но никако не можат да ти забранат да го регистрираш.

Aко е вака тоа е добра опција.
nemora da go prevedis, ke mu kazis samo deka e na nekoj rodnina ili drugar tvoj. Nema nikakov problem da ti prat, a i nema za so....jas 3+  godini go vozam na drugo ime pa dosega ednas mislam deka me imat prasano zosto ima drugo ime vo soobrajkajna. Gledaj samo da e osigurano za drugoto i niv ne gi interesira.

P.s jas nemam ni dogovor :D ni toj ni jas ne se imame pobarano za prefrlanje na moe ime.

Значи јас си сакам договор,но она што несакам во моментов е да менувам сообраќајна.Ако понатаму го возам ќе менувам сообраќајна и таблици,доколку го продавам тогаш не менувам.
neka si napraj dogovor, a za nova soobrajkajna kazav deka mozi da go vozi so izgovorot deka e na prijatel ili rodnina.
Никола не ми треба изговор за патрола ако ме запре(тоа се знае,човек треба да има и да се јавиш на него,доколку немаш,колку сакаш правдај се)Ако му треба норма не го интересира него.
Мене тоа и не ми е битно.Битно е дали можам да си ја направам сообраќајната на мое име или ми се губи правото после тие поминати 15 дена

пежото мое доби скопски таблици вчера, после 4-5 месеци одкако е купено... а на денот кога е купено, на истиот ден е и купопродажниот договор... значи, договорот беше стар скоро пола година, па вчера зедов нови таблици, одкако претходно (неколку дена) ги одјавив претходните и никому ништо... ни казна ни бутур...

но секако, николаББ кога рече казна, мислеше на нешто друго, не на таблиците.. мислеше на начинот на управување на возило (мотор, кола, камион итн итн..) неможеш да возиш возило на туѓо име. едноставно неможеш законски... јас знам дека доколку ме запреше полиција, ако се заинати да го провери договорот кога е направен, ке ми опали казна за управување на туѓо возило без полномоѓно... за него договорот е валиден првите 15 дена.

значи да расчистиме... одкако ке купиш било што на тркала, и ке склучиш договор, првите 15 дена можеш да го возиш заедно со договорот кај себе, а тоа да биде законски... од 16-тиот ден па натака ЗАКОНСКИ СИ ДОЛЖЕН да го префрлиш на свое име. во спротивно како што ви рече николаББ... казничка во еврички броена...
Одлично објаснето ОНак.кажи ми само дали беше потребен човекот кога вадеше сега сообраќајна на твое име или само ја враќаш со купопродажниот договор.Исто и со таблиците?
Ако не ти е проблем тоа да ми го објасниш малку.

За тоа дека не смее да се вози возило на туѓо име запознаен сум и јасно ми е дека е казниво тоа.Но какао што кажав тоа и ми е небитно.и да ме застанат полиција ќе ме застане максимум 2 пати во два месеци.Ќе свртам повик и завршена работа.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Abre kako trgna eve denes e 10 avgust pola leto otide ti dur se nakanis za skuterce tesko 3 meseca deka kje go vozis daj da barame kola nekja sepak e zatvoreno nema dati duva  ;D ;D ;D
Izvini sto kje se umesam vaka nekulturno ali epten ja utupe bre brat ti rabotava za 300 eura.Ajde da bese za novo nekoj 700-800 okej da kazeme deka sepak se pari pada muja onadime.
Nekolku pati napomenues deka nemas problem so policija i deka skuter kje vozis samo 2 meseca pa togas od vo nikustak kade li bese kaj sto vikaa ima bez dokumenti daj 100ce zemi nekoe vozikaj go i posle frli go vo nekoja barustina i nese zamaraj povekje..

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи

Одлично објаснето ОНак.кажи ми само дали беше потребен човекот кога вадеше сега сообраќајна на твое име или само ја враќаш со купопродажниот договор.Исто и со таблиците?

За тоа дека не смее да се вози возило на туѓо име запознаен сум и јасно ми е дека е казниво тоа.Но какао што кажав тоа и ми е небитно.и да ме застанат полиција ќе ме застане максимум 2 пати во два месеци.Ќе свртам повик и завршена работа.

ако се одјавува таблица од друг град, потребен е продавачот да се потпише во полиција при предавање на таблицата. потребна е и копија од купопродажниот договор, и исто така од технички потребна е таа зелената листа... за вадење нова таблица више не е потребен никој, туку сам со соообраќајната и договорот си идеш и си вадиш... препорачувам во псс да го направиш тоа или во било кој технички кај што има претставник на мвр.

ако менуваш само сообраќајна (значи има таблици  што се од твојот град кај што живееш), тогаш само договорот и сообраќајната, одјавувања нема, стариот сопственик не е потребен за ништо (освен за на нотар нели да ти потпише договор)

како што реков, законски последици за закаснето префрлување на сопственост јас не видов на шалтер. законот вели 15 дена, но тоа веројатно е за сообраќајна полиција, ако те запре додека возиш, а заменување сообраќајна веројатно не. неможам со сигурност да тврдам,  нешто за што не сум информиран, туку пишав од сопствено, ЕПТЕН ТАЗЕ искуство, т.е. од пред 2-3 дена.

а да... ако се одјави таблицата од друга град, ке треба да почекаш неколку дена додека да тоа влезе во системот. нема да можеш да вадиш таблица одма... во некои случаеви до 1 недела се чека... од скопје кон другите градови е 1 ден, ама обратно е бајаги подолго...

и време ти е да прекинеш со бош муабети ;D , сега си информиран што и како е законски, следен пост од тебе да биде со слика за купеното моторче...  ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Таа информација струи година дена дека првите 15 дена е валиден договорот а после може да те казни џандарот... Ај пошто само рекла-казала се муабетиве нека извади некој каде е тоа регулирано со закон или кажал некој казна и сите одма здраво за готово а во принцип еден нема казнето за тоа... Јас возев кола со купопродажен договор цели скоро 2 години, и тоа ја регистрирав две години на претходниот сопственик пошто ја имаше најскапата регистрација и ке го изгубев бонусот од цели 4000-5000 денари и да ви кажам едно минимум 10-15 пати ме имаат сопрено џандари, те во Скопје - преку ден и навечер, Гостивар - тетово, во Охрид и исто и накај Штип па никој не ми искоментира за договорот... Ми искоментираа кај Гостивар за шофершајбната и еднашка ме пишаа кај тутунски за мобилен ама бев филм да гледам и тоа беше тоа... Муабетов со договоров ми е нешто сличен како муабетот за шлепањето дека е 300 евра а уствари е 25-45 евра...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Prijatelot ako ne kupi motorce vo rok od edna nedela posle toa ke nema potreba od motor, potocno ke pominat 'tie2-3' meseci vo koi ima potreba od motor.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337

ако се одјавува таблица од друг град, потребен е продавачот да се потпише во полиција при предавање на таблицата. потребна е и копија од купопродажниот договор, и исто така од технички потребна е таа зелената листа... за вадење нова таблица више не е потребен никој, туку сам со соообраќајната и договорот си идеш и си вадиш... препорачувам во псс да го направиш тоа или во било кој технички кај што има претставник на мвр.

ако менуваш само сообраќајна (значи има таблици  што се од твојот град кај што живееш), тогаш само договорот и сообраќајната, одјавувања нема, стариот сопственик не е потребен за ништо (освен за на нотар нели да ти потпише договор)

како што реков, законски последици за закаснето префрлување на сопственост јас не видов на шалтер. законот вели 15 дена, но тоа веројатно е за сообраќајна полиција, ако те запре додека возиш, а заменување сообраќајна веројатно не. неможам со сигурност да тврдам,  нешто за што не сум информиран, туку пишав од сопствено, ЕПТЕН ТАЗЕ искуство, т.е. од пред 2-3 дена.

а да... ако се одјави таблицата од друга град, ке треба да почекаш неколку дена додека да тоа влезе во системот. нема да можеш да вадиш таблица одма... во некои случаеви до 1 недела се чека... од скопје кон другите градови е 1 ден, ама обратно е бајаги подолго...

и време ти е да прекинеш со бош муабети ;D , сега си информиран што и како е законски, следен пост од тебе да биде со слика за купеното моторче...  ;)

E ова е тоа што го барав.Секоја чест Онак.Ти благодарам многу.Во еден пост објаснето многу добро се како што треба.
Посто од кој треба да земат пример многу членови.

Штета што ги немав претходно овие информации,инаку ќе земев уште одамна мотор