Автор Тема: Акумулатор!  (Прочитано 79358 пати)

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
Одг: Акумулатор!
« Одговори #180 на: 19 Март 2013, 19:26:23 pm »
Барав денеса гледав и изборот падна на блек хорсе 45 амперски 390 ампери ударна или како се нарекува сила го зедов тој бидејки имав на него попус бидејки сум редовен мштерија во дуканот, барав  50 ка ама неможев да најдам 55 беа големи за лежиштето и така падна изборот за 45 со 390 ударна стрија за разлика од весна ситуацијата е сосем друга помалку вергла брзо пали и радиото не се гаси кога пали за разлика од 2 та весна што ги имав.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #181 на: 01 Декември 2013, 22:00:01 pm »
пред да го сменам акумулаторот,да прашам што е тоа зеленото ко пена што се фаќа на клемите и дали прави некоја штета?и со што да се исчисти?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #182 на: 01 Декември 2013, 22:20:18 pm »

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #183 на: 02 Декември 2013, 16:34:07 pm »
Џиџи увек си спремен. Иначе честито комшија, еснаф чоек.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #184 на: 02 Декември 2013, 17:11:48 pm »
За дом спремни :D
Фала, фала... појма немав, Арсо ли е - за тој горе што го гледаше? Интересно ;), а ќе се каеш и ти, ама ај :P

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #185 на: 05 Јули 2014, 21:44:39 pm »
За 55Ах има ли некој цени?

Отсутен zokiyugo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
  • yugo
« Одговори #186 на: 08 Јули 2014, 23:23:17 pm »
околу 3000 ден perion топ акумолатор еве ти контактирај http://www.guma.mk/

Отсутен red dragon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 50
« Одговори #187 на: 25 Јуни 2015, 17:02:29 pm »
Имам акумулатор Монбат 75 ампера стар е  4 г и 7 месеци,во сите 6 келии е досипено е 500мл дестилирана вода моментално келиите се отвворени и стои на исправјач за струја се полни? Колку време треба да се полни 12 или 24 саати????

Сакам да видим дали ке држи акумулаторот или ке треба да зимам нов.
Продажба на половни делови за Опел астра Ф !!!! За повеќе информации приватна ПП !!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #188 на: 25 Јуни 2015, 17:14:45 pm »
Зависи си колку Aмпери се полни. Со 2A цел ден, а со 4-5A може и побрзо.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #189 на: 25 Јуни 2015, 18:36:17 pm »
мон бат скоро 5 години.. тешка работа...

за да знаеш дали е добар проверувај ги келиите додека се полни. ако некоја почне да испушта меурчиња (да проврива) не се мачи поише.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен red dragon

• Јуниор
  • **
« Одговори #190 на: 26 Јуни 2015, 00:32:00 am »
Кој се разбира нека пише колку време треба да се полни акумулаторот од 75 ампери еве како е наместен исправјачот??? Иначе ке ти сликам утре фискална сам ке се увериш.
Продажба на половни делови за Опел астра Ф !!!! За повеќе информации приватна ПП !!!!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #191 на: 26 Јуни 2015, 01:22:47 am »
Кој се разбира нека пише колку време треба да се полни акумулаторот од 75 ампери еве како е наместен исправјачот??? Иначе ке ти сликам утре фискална сам ке се увериш.

3,5 ампера на 12 волти... остави го околу 12-15 саати...

и кога реков ТЕШКА РАБОТА, мислев на тоа што се прашуваше дали ке држи струја... а инаку и јас сум иал акмулуатори што до толку издржале.. ама тоа више им бил крајот...

види вака.. се додека колата пали од прва, се додека не туриш “дополнителна опрема“ од потрошачи, и се додека алтернаторот ти е ок и акумулаторот ке тера долго... секое нагл и целосно испразнување зима данок... например си оставил светло упалено по грешка. се испразнил до толку, што нејкело да вергла.. едвај цк-цк прави... ти ке го наполниш и во тој момент (поготово ако е понов акмулуаторот) ке држи... ама си му скратил животен век за 20-30 посто... јас до сега 2 акумулатори имам вратено во гарантен рок со дијагноза ПОТРОШЕНИ КЕЛИИ на акумулатор.. не оштетени, не прегорени, не испразнети туку потрошени... е имам јас бајаги дотурано тракаташки, вклучително и аудио опрема. кога акумулаторот се троши, па се полни, келиите се потрошуваат т.е. се расипуваат да речеме...

зашто на таксисти им се дава помала гарација? по цело време седат у кола, со запалена табла, радио станица за позиви па и радио за мусика, па кога ке ја запалат колата, додека извозат, они ке го наполнат акумулаторот ама тоа е користење работни саати од него...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен red dragon

• Јуниор
  • **
« Одговори #192 на: 26 Јуни 2015, 02:03:38 am »
Не е имало ништо забравено да свети, можно е да е дотрајал се си бива користат се нормално светла напред назад унутра и магленки по потреба,радио моментално нема. Ке пробам ако не држи ке земем нов здравје ако има пак монбат ако не која друга квалитетна опција за 75 ампера да се земе ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #193 на: 26 Јуни 2015, 11:50:42 am »
75Ah/3.5A=21h

Ако е скроз празен.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #194 на: 26 Јуни 2015, 12:28:25 pm »
Мислам дека математиката е малку друкчија, ама не ме фаќајте за збор: Имено, ќелиите на акумулаторот кога се празни, може да се полнат со одредена поголема јачина на стрруја (да речеме 4 ампери), но како се полни со тек на време, опаѓа и струјата која може да помине низ ќелиите. Така да, да речеме кога ќе биде наполнет на 70%, веќе се полни со 2А струја, на 80% со 1.5 итн..
така да, потребно е повеќе време од едноставната математика „ампери помножи со саати“.

Edit: Еве едно графиче што кажува по ќелија како оди процесот на полнење:

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.