Јас мислам дека полу синтетско 10-40 ќе е доволно за тој мотор. Мислам дека нема потреба од скапи масла. Тоа е сосем нормален нефорсиран мотор, кој треба да е економичен за одржување и да не бара некои особености од страна на маслото или било што друго.
Не е некоја голема разлика помеѓу цената на полусинтетичкото и синтетичкото моторно масло, но сепак ќе го земам во предвид и твојот совет.
Edit: Sega procitav deka e 2000ta godina, okey na toj motor so verojatno nad 100 000km, moze da se tera so polusinteticko total 7000 10w-40, a na kola pod 100-150 000km, ne smee da se pomisli da se stavi polusinteticko ulje
Моментално има нешто помалку од 90 000 километри поминато. Автомобилот е купен половен пред околу две години, затоа не можам да гарантирам за километражата, но ми се чини дека тука е негде.
Shuriken, гледај да ти биде градацијата пропишана според корисничкото упатство и секако АПИ спецификацијата да биде минимум онаа која е пропишана (SF, SJ, SM или која и да е). И мењај на време како што си го напишал постот, испаѓа дека пред 13 години имала прв сервис и сега е време за ново масло
Можеби не се изразив добро. Автомобилот е купен пред околу две години и тогаш е направен првиот сервис откога е во моја сопственост. Познато ми е дека моторното масло најдобро е да се менува на една година, но поради ниската километража и економскиот стандард, тој сервис се одолжи. Но, во иднина планирам да го менувам редовно.
Произведувачот препорачува моторно масло со градација 5W-30, а мене мајсторот ми предложи 5W-40, најверојатно поради годините на автомобилот. Сепак, мислам дека овојпат ќе се одлучам за Ford Formula F 5W-30.
Фала ви на сите за советите.