Автор Тема: Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark 16V  (Прочитано 34375 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark 16V
« Одговори #45 на: 19 Јули 2011, 19:08:29 pm »
околу 100евра.

@leopardi
Не зборуваме за димензиите туку за брендот и видот. Да не ме сватиш погрешно, ама комбинирана гума не е добра гума. Тоа е всушност лоша зимска гума која можеш да ја возиш и при поумерени температури. Максимум што може да се извади од такви гуми се перофрманси на просчена зимска и лоша летна гума. А за гумите како таа погоре, Toyo Proxes C1S критика за летно возење можат да кажат неколку членови на форумов кои веќе имаат такви гуми или пак Google бидејќи тој ја има саглам извозено маздата на отворено и пат со кривини.

Нареден пат кога ќе менуваш гуми, стави саглам летни или саглам зимски па ќе ти стане јасна разликата.
« Последно менување: 19 Јули 2011, 19:10:28 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен leopardi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #46 на: 20 Јули 2011, 16:21:50 pm »
околу 100евра.

@leopardi
Не зборуваме за димензиите туку за брендот и видот. Да не ме сватиш погрешно, ама комбинирана гума не е добра гума. Тоа е всушност лоша зимска гума која можеш да ја возиш и при поумерени температури. Максимум што може да се извади од такви гуми се перофрманси на просчена зимска и лоша летна гума. А за гумите како таа погоре, Toyo Proxes C1S критика за летно возење можат да кажат неколку членови на форумов кои веќе имаат такви гуми или пак Google бидејќи тој ја има саглам извозено маздата на отворено и пат со кривини.

Нареден пат кога ќе менуваш гуми, стави саглам летни или саглам зимски па ќе ти стане јасна разликата.

e sega me napravi pisman pa ako tvoite 100 evra kostale togas jas skapo sum gi platil,ke odam ke mu gi vratam gumite bidejki deckoto me ubedi ko bajagi podobri i za 7000 den bi zemal nekoja podobra guma

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #47 на: 20 Јули 2011, 16:29:15 pm »
Леопардче ако си пензионер возач супер ти се гумите немој да ги менуваш. Остај го Гојдо он не е нормален.
Вози си и памет во глава.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #48 на: 20 Јули 2011, 16:29:45 pm »
Леопарди, good year e скапа гума сум имал одлично искуство, едини проблем е што моментално се Made in Turky. А околу тоа All Seson се слагам со постот на Velestrumf.
Доколку си финансики во состојба земи си + и летни гуми, и со два пара гуми и просечно 10 000 годишно наредните 5 години си раат.

Него упецавте ли нешто на Лепенец, слушам муабети дека над тунелот давало добри парчиња клен.

А за браварот што ти побарал 150 евра ;D, он фактички ќе го скршеше најефтиното прозорче, ќе ти отклучеше и после у едел пром или од некоја расклопена 156 ка ќе ти го купеше за 90евра ;D ;D ;D

Отсутен leopardi

• Јуниор
  • **
« Одговори #49 на: 20 Јули 2011, 16:35:32 pm »
Леопарди, good year e скапа гума сум имал одлично искуство, едини проблем е што моментално се Made in Turky. А околу тоа All Seson се слагам со постот на Velestrumf.
Доколку си финансики во состојба земи си + и летни гуми, и со два пара гуми и просечно 10 000 годишно наредните 5 години си раат.

Него упецавте ли нешто на Лепенец, слушам муабети дека над тунелот давало добри парчиња клен.

za gumite moite se original germanski znaci na niv pisuva made in germany

a za vo lepenec samo popladne posle 5 casot nie otidovme sabajle mislejki ke pravime nesto no nisto do 4-5 nisto ni edna ne fativme e posle 5 casot do kaj 6 i 30 dve kesinja polnivme

А за браварот што ти побарал 150 евра ;D, он фактички ќе го скршеше најефтиното прозорче, ќе ти отклучеше и после у едел пром или од некоја расклопена 156 ка ќе ти го купеше за 90евра ;D ;D ;D

Отсутен leopardi

• Јуниор
  • **
« Одговори #50 на: 20 Јули 2011, 16:36:21 pm »
za gumite moite se original germanski znaci na niv pisuva made in germany

a za vo lepenec samo popladne posle 5 casot nie otidovme sabajle mislejki ke pravime nesto no nisto do 4-5 nisto ni edna ne fativme e posle 5 casot do kaj 6 i 30 dve kesinja polnivme

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #51 на: 20 Јули 2011, 19:15:45 pm »
Ако се Германски очекувај 50 000 км без никаква деформација, звуци и слично.

Toyo се добри гуми, но две класи подоле и затоа се толку поефтини.
« Последно менување: 20 Јули 2011, 19:17:57 pm Cuore Sportivo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #52 на: 20 Јули 2011, 19:23:23 pm »
Вистина? Споредливи ли се? кој модел на Тојо? Јас мислев дека Тојо се премиум гуми...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #53 на: 20 Јули 2011, 19:49:17 pm »
Вистина? Споредливи ли се? кој модел на Тојо? Јас мислев дека Тојо се премиум гуми...

Имаш представа колку кошта Good Year со димензија 205/55/16 ?

Premium Brand Tyres

Good Year
Brigstone
Mischline
Pirreli
Dunlop
Continental

Mid Range Brand Tyres

Falken
Avon
BF
Fulda
Kumho
Hankok
Toyo
Marangoni
Nokian
Uniroyal
Yokohama

и многу други

« Последно менување: 20 Јули 2011, 20:01:55 pm Cuore Sportivo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #54 на: 20 Јули 2011, 21:05:15 pm »
Не сум знаел.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #55 на: 20 Јули 2011, 21:29:16 pm »
Куоре, абе од мака секакви глупости ќе накажеш. :D Ај прво отвори ги сите сајтови со репутација каде има тестови на гуми и ѕирни кои брендови се на врвот. Потоа, бидејќи не го возиме врвот од тие брендови, провери ги и останатите нивни модели на гуми. Успут, бидејќи никогаш не си возел C1S, провери како се рангинрани во однос на комфорните летни гуми за лимузини од брендовите кои ги есапиш за премиум. Потоа кажи ми дали постојат подеднакво добри или пообри гуми од C1S во Македонија за тие пари.

Инаку кога купував гуми, летните Good Year Optigrip ми ги даваа за 70 евра по гума. Зошто C1S се 40% поскапи ако Optigrip се 2 класи над нив?
Во исто време ми даваа и Michelin Primacy HP за 120 евра, само по малку разчитување наваму натаму се одлучив за Toyo.
Од друга страна пак, цените во Солун на Primacy HP беа 85 евра за гума, додека на C1S 80 евра.
« Последно менување: 20 Јули 2011, 21:36:14 pm gOJDO »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #56 на: 20 Јули 2011, 21:52:30 pm »
Куоре, абе од мака секакви глупости ќе накажеш. :D Ај прво отвори ги сите сајтови со репутација каде има тестови на гуми и ѕирни кои брендови се на врвот. Потоа, бидејќи не го возиме врвот од тие брендови, провери ги и останатите нивни модели на гуми. Успут, бидејќи никогаш не си возел C1S, провери како се рангинрани во однос на комфорните летни гуми за лимузини од брендовите кои ги есапиш за премиум. Потоа кажи ми дали постојат подеднакво добри или пообри гуми од C1S во Македонија за тие пари.

Инаку кога купував гуми, летните Good Year Optigrip ми ги даваа за 70 евра по гума. Зошто C1S се 40% поскапи ако Optigrip се 2 класи над нив?
Во исто време ми даваа и Michelin Primacy HP за 120 евра, само по малку разчитување наваму натаму се одлучив за Toyo.
Од друга страна пак, цените во Солун на Primacy HP беа 85 евра за гума, додека на C1S 80 евра.

Пазарот и Брендот се дефинирани. Доколку ти си задоволен тоа е Ок, но ипак неможеш на некој кој купил Good Year да му нудиш Toyo или Falken какви што возам јас. Колку пари толку музика.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #57 на: 20 Јули 2011, 22:17:47 pm »
Кај нашиот прост народец најубаво поминува Мишелин, па затоа препродавачиве си дозволуваат да ги дерат. Ако малку почнеш да истражуваш и разгледаш критики, повозиш разно-разни гуми ќе дојдеш до некој по-оптимален и подобар избор како во квалитет така и во пари.

На пример, јас имам зимски Мишелин Алпин ХП, а на стариот му монтирав Сава Ескимо. Одговорно тврдам дека Ескимото е забележително подобра зимска гума од Алпин ХП, иако Алпин ХП е буквално дупло поскапа. Што се однесува до брендовите, имам возено повеќе модели на Гуд Ијр, Данлоп, Мишелин, Континентал, Бриџстоун, Пирели и сега за прв пат Тојо. Најлош квалитет и вожња без конкуренција имале Данлоп, а особено моделите SP15 и SP2000. Потоа по лоша вожња имаат Пирели, па Гуд Ијр, па Континентал, па Бриџстоун, на крај Мишелин. Додуша не секој Мишелин бил така добар, но во принцип нај-ок гуми имале. Гуд Ијр возев на Фиестата и на Мерцедесот, не се сеќавам кои модели, меѓутоа не ми оставија впечаток. На фиестата најдобри гуми кои ги возев беа Мишелин Енерџи Сејвер, кои беа релативно тивки, комфорни и се лепеа неспоредливо подобро одошто ѓубрето SP15.

За Маздава имам и летни Континентал кои се недораснати во однос на Тојо кога станува збор за возните карактеристики, мекоста и комфорот, и покрај тоа што се повисоко-профилни 195/65R15 наспроти 205/55R16. Дури добив и впечаток дека C1S се покомфорни од зимски Alpin HP 195/55R15. За перформансите на C1S ми потврди и еден мој другар кој има Леон 2008 со спортско подвозје, суспензија и други тинтири-минтири. Возеше Контиентал, а сега стави C1S. Дечкото даде мнгоу позитивни критики, а исто како мене првично беше решен да купи Primacy HP, но јас го разубедив и си зема C1S. Понатаму, прашај го Гугле како се лепи Маздата на кривини и кои беа неговите коментари без ништо ниту да го прашам, ниту пак да збориме за гуми. Прашај го и Денде, како стојат C1S во однос на ѓубрето SP2000 од Dunlop која наводно треба да е премиум гума...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #58 на: 20 Јули 2011, 22:27:19 pm »
@gOJDO: твоето лично искуство со Toyo, не повлекува заклучок дека Тоуо се премиум бренд. Тоуо се одлични гуми, меѓутоа не спаѓаат во „премиум“ производители. „Премиум“ производители се тие што ги кажа Куоре погоре. Нормално, тоа не значи дека секој производ на „премиум“ производителот го заслужува тој епитет. Тоа е случај во секоја можна индустрија каде што има диференцирање на „премиум“ и „други“ производители. Толку.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #59 на: 20 Јули 2011, 22:34:29 pm »
За Dunlop се сложувам, ипак високиот рејтинг го имаат поради доминацијата на Америчкиот пазар. Исто така и многумина се задоволни од Ескимото, односно никој не се пожалил. Но Good Year Ultra Grip според мене е ненадмашена гума. А Eagle F1 е гума која ти дава најпрецизни информации за подлогата и се чувствуваш најсигурно на високи брзини.