Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408478 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: ГМО
« Одговори #90 на: 11 Септември 2013, 18:34:47 pm »
И обратно.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
« Одговори #91 на: 11 Септември 2013, 18:44:37 pm »
Не баш.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #92 на: 11 Септември 2013, 18:53:30 pm »
Аргументите се овие:

1 Неизбежни се. Профитот го врти светот, а ГМО носи поголем профит.

2 Затоа што се неизбежни мора да научиме како безбедно да ги вклучиме во нашиот живот, а тоа нема да можеме да го направиме ако ставиме забрана и мислиме дека со тоа сме го решиле проблемот.

3 Ако ставиме забрана, а другите не стават (под претпоставка дека ќе бидат успешни и нема да се отрујат во процесот), ќе ни го уништат земјоделието со неконкурентно пониската цена и пак ќе јадеме ГМО, затоа што секоја голема компанија за производство на храна ќе набавува ГМО поради пониската цена и повисокиот квалитет.

Тоа е исто како фирма во денешно време да не сака да се префрли на компјутери, зошто тоа е некоја нова проклета машина. Лист си е лист бе, документ, тапија, го држиш во рака, мириса на мастило, како бог што сакал да биде. Ова податоци, невидливи, магија некоја, ќе ти цркне системот еден ден и ќе се чешаш.

Истиот муабет е. Стравовите се донекаде издржани, но придобивките се огромни, па вреди да се научи нешто ново и да се направи промена кон подобро, зошто ако ние не направиме, другите ќе направат.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #93 на: 11 Септември 2013, 18:59:37 pm »
1. Точно, но не и добро или пожелно.

2. Релативно точно, но неизводливо во блиска иднина.

3. Точно.

Пак, лоша компарација. Неможе било што да се спореди со храна. Нема да јадеш машини за пишување или компјутери за да преживееш. Ако ГМО тргне, веќе нема назад, а со тоа ќе исчезне и природната и здрава храна што ја познаваме денес.

Тоа не е добро.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #94 на: 11 Септември 2013, 19:07:36 pm »
Значи за исчезнување на храна зборуваме!? Или за онколкгија?

Поддржувачи за првото ќе се најдат, за второто само контроверзија.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #95 на: 11 Септември 2013, 19:08:49 pm »
Со јадење на нездрава и фабрикувана квази-храна, ќе дојде онкологија, не се секирај. Или ние ќе одиме на онкологија!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #96 на: 11 Септември 2013, 19:09:48 pm »
Нездрава? Фабрикувана? Квази? Ме интересира хемиската реакција која ќе го направи тоа.

Зошто ГМО би било причинител на канцерогени работи? Ме интересира биохемискиот процес кој ќе се изврши за да предизвика неконтролирана делба.

Гнасни патлиџани селски, непроверено месо ловено, берени малини од кујзнае кое село, непрскани јаболки полни со болести селски, устојани краставици берени од баба, одвратен грав секој петок со запршка, ќе дојде онкологија, не се секирај. Или ние ќе одиме на онкологија!

Ете. Истите аргументи.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #97 на: 11 Септември 2013, 19:15:01 pm »
Не сум хемичар, ама знам дека таков подвиг без употреба на хемикалии не се постигнува.

Само времето може да покаже. Односно, ни тоа нема да може да покаже, ама ајде.. Што е - тука е.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14290
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #98 на: 11 Септември 2013, 19:16:17 pm »
Нездрава? Фабрикувана? Квази? Ме интересира хемиската реакција која ќе го направи тоа.

Зошто ГМО би било причинител на канцерогени работи? Ме интересира биохемискиот процес кој ќе се изврши за да предизвика неконтролирана делба.

Гнасни патлиџани селски, непроверено месо ловено, берени малини од кујзнае кое село, непрскани јаболки полни со болести селски, устојани краставици берени од баба, одвратен грав секој петок со запршка, ќе дојде онкологија, не се секирај. Или ние ќе одиме на онкологија!

Ете. Истите аргументи.
Дени,немој ова сериозно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #99 на: 11 Септември 2013, 19:17:10 pm »

Ете. Истите аргументи.

Баш тоа ти гарантира здравје и добра храна. Се е природно и недопрено од човек.

Кога човек ќе засере некаде, или нешто.. Пиши пропало!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #100 на: 11 Септември 2013, 19:21:18 pm »

Ете. Истите аргументи.

Све што е селско и подалеку од современа технологија е здраво за исхрана.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #101 на: 11 Септември 2013, 19:23:47 pm »
Што побрзо сфатите дека ГМО ќе има се повеќе, толку подобро за вас. И да го прифатите како постоечко. Не мора да го јадете. Засадете си свое (јас тоа го планирам), ама нема бегање од ГМО.
А дали е штетно или не, зависи од модификацијата. Јас за ваше добро зборувам, јас сум инжињер ме интересираат факти, формули, реакции, физика, математика. За шеќер се откорнав од барање и си најдов тоа што ми требаше за да ми стане одвратен. За ГМО немам. Кога ќе имам, ќе го мразам. Дотогаш...

Ете. Истите аргументи.
Дени,немој ова сериозно.
Нормално дека не е сериозно. Само сакав да ги искористам ИСТИТЕ аргументи во другата насока. Тоа е.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #102 на: 11 Септември 2013, 19:27:43 pm »
Се е тоа ОК, неизбежно е, мора да го прифатиме, бала бла бла..

Проблемот е дали е штетно или не е. Тоа е целта на дискусијата. Или ако милуваш повеќе - дали ќе не однесе на онкологија порано или подоцна.

А ИСТИТЕ аргументи во другата насока неможеш да ги искористиш, затоа што производите што ги наведе постојат и се употребуваат со векови, и тоа не било причина за намалување на старосната граница кај населението.

ГМО тоа треба допрва да го негира/потврди.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #103 на: 11 Септември 2013, 19:32:17 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #104 на: 11 Септември 2013, 19:43:00 pm »
Се е тоа ОК, неизбежно е, мора да го прифатиме, бала бла бла..

Проблемот е дали е штетно или не е. Тоа е целта на дискусијата. Или ако милуваш повеќе - дали ќе не однесе на онкологија порано или подоцна.

А ИСТИТЕ аргументи во другата насока неможеш да ги искористиш, затоа што производите што ги наведе постојат и се употребуваат со векови, и тоа не било причина за намалување на старосната граница кај населението.

ГМО тоа треба допрва да го негира/потврди.
Tocno. Antibioticite i ostanatite "vestacki" hemii go zgolemija zivotniot vek poslednive 200 godini. A ne gravot vo petok.