Конкретно доматите што се произведуваат кај нас веќе последните 15 години се хибридни семиња и ГМО. Ретко се наоѓа “старо“ семе, или сорти кои порано биле популарни. Голем дел од старото семе (особено ако е засадено до хибрид/ГМО семе) е мешавина од неколку семиња, хибриди, кои најчесто завршуваат со извитоперен плод кој не се знае ни што сорта е, ни каков е на вкус.
Хербицидите и пестицидите се ставаат од око и најчесто се неадекватни за засадената површина/култура (А нивниот квалитет, концентрација, несакани ефекти се сосема друга работа). Вината ја делат производителите и продавачите во земјоделските аптеки. Плус, многу малку луѓе знаат кога и како се запрашуваат насадите, заради рекла-казала муабети, недоречености, недостаток на знаење и искуство.
Од друга страна, никој не остана да произведува. Помлад од 50годишен не наоѓаш на поле. Најголем дел од зеленчукот и овошјето се задоволува од увоз. А што доаѓа од преку граница, не знам и не можам да тврдам.
Интересно е што никој не го боли стојко едно дваесет години за што се случува во локалното производство, а има еден куп анти-ваксери, анти-гмо едуцирани шапшали меѓу луѓето кои требало да направат разлика во животот, производството и пласманот на квалитетни производи за директна консумација или за малата преработувачка индустрија. После, другите ни се криви што сме неспособни и без визија и идеја за иднината.