Автор Тема: 1.2 TSI 105  (Прочитано 40830 пати)

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
Одг: 1.2 TSI 105
« Одговори #165 на: 19 Август 2013, 14:00:17 pm »
Чипувањето на колата не е баш отвори лаптопот поврзи кабелот и земи 400 евра. Тоа е така за тој што наплаќа( стручњак)  и ке ти рече фурај ич да не се секираш. Композицијата на бризгалките, системот на кочење, катализаторот и др. па се до лагерот на тркало е направена за фабричките спецификации. Ако колата имала да речеме зголеување на моќноста од 50 њутан метри  немале да ги стават тие вбризгалки или лагери што ги монтирале во фабрика туку појаки да одговори на опотоварувањето.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14243
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #166 на: 19 Август 2013, 14:42:07 pm »
Моу.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #167 на: 19 Август 2013, 14:47:39 pm »
Не вие мечка така, мечок еден. Мау.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14243
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #168 на: 19 Август 2013, 16:04:38 pm »
Ова и баш не е виење  :D :D :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #169 на: 27 Јануари 2015, 08:50:11 am »
Излезе дека овие моториве 1.2 и 1.4 се полоши и од моторите на лада од пред 40 години :D :D :D

http://www.adamlewin.co.uk/vw-mk5-golf-tsi-engine-timing-chain-problem/
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29608
    • CARclub.mk
« Одговори #170 на: 27 Јануари 2015, 09:12:50 am »
Али затоа бачко, коа ќе си купиш едно Љундаи со 130 ватрени коњи..

Моторов е од 2007-ма. Веќе одамна се надминати овие проблеми (и јас читав за истите кога гледав кола за мене), а новата генерација TSI мотори веќе се на ремен, не се на ланец. Да не праиме муабет дека колата е купена половна, па не и се знае баш целата историја и начинот на одржување.

Како и да е, со секоја нова технологија се очекуваат проблеми. Реално, Twincharged TSI моторите имаа проблеми, особено првите години и 1.4 TSI 160. Имаа проблем и 1.2 TSI 105 моторчињата, особено со турбините.

Ние имавме два, сега имаме само еден автомобил со TSI мотор (1.4 TSI 122) во фамилија, и со обата автомобили се поминати доволно километри и до сега немало проблеми. Всушност, човекот што го купи Пасатот со 1.4 TSI минатата година, од лани до сега помина МНОГУ километри со него и немаше проблем.

Имаш и на форумов неколку луѓе со TSI мотори кои немале никакви проблеми.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #171 на: 27 Јануари 2015, 09:26:42 am »
И има на форумот неколку луѓе кои имале проблем со TSI.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #172 на: 27 Јануари 2015, 09:31:21 am »
Има, не викам не. На тие луѓе им беа бесплатно, и надвор од гарантен рок решени проблемите.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #173 на: 27 Јануари 2015, 09:35:11 am »
Али затоа бачко, коа ќе си купиш едно Љундаи со 130 ватрени коњи..

Чул те господ.

Само што се уште немам најдено некој да се жали од моторот на Хјундаи, Киа.
Се уште немам слушнато некој да се жали на подвозје и слично.

Минатава недела имаше емисија на Pro7 во која што беше изнесен овој проблем со ТСИ моторите на ланче. 80% од возилата со тој мотор го имале истиот проблем.
Да не ги барам постовите каде што многу од членовите имаа и проблеми со сензори, овакви или онакви.
Да, точно е дека Фолцваген е име, Голф е кола на која не и паѓа цена, се користат поквалитетни материјали, од Германско производство е, а Германија е земја и име кое кога ке се спомне се алудира на квалитет.
Истото беше и со Грундиг, Блаупункт, Сименс, итн инт, а каде се сега тие брендови?
Нешто ми говори дека на пазаров владеат Самсунг, ЛГ, :)

Чисто ме интересира да се видат слики од копчињата на Голф 5-ка па навака. Копчиња за прозори, светла, клима, радио....
Ме интересира истото тоа и за Ауди од 2001 па навака.

Инаку тие ТСИ мотори знаеме во кои коли ги има.
Сеат, Шкода, Фолцваген, Ауди...Незнам кој ги заборавив.

Чисто ме интересира колку е гаранција на тие возила?
На Хјундаи е 5 а на КИА 7 години.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #174 на: 27 Јануари 2015, 09:48:28 am »
Sorry to interrupt, I'll let you finish... :)

Чисто ме интересира да се видат слики од копчињата на Голф 5-ка па навака. Копчиња за прозори, светла, клима, радио....
Ме интересира истото тоа и за Ауди од 2001 па навака.

Слободно повели види ги на Кеди со пројдени преку 500000 км.

Нема да навлагам у детаљи за другите ствари, пошто ваљда и нема потреба. И јас знам за многу случаи конкретно за овој 1.2 ТСИ, каде рикаа турбини као Соња Тарчуловска на новогодишна програма. Да бидам искрен, не сум дознал некој да се пожали за 1.4 или 1.8 ТСИ.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #175 на: 27 Јануари 2015, 09:56:43 am »
Koкретниот муабет е за 1.2 и 1.4 ТСИ.
1.8 е друг муабет.

Инаку за ова зборувам, ме мрзи да барам други слики, знаете на што мислам :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #176 на: 27 Јануари 2015, 09:57:38 am »
Технологијата оди напред. Со секоја нова технологија има бебешки проблеми. Тие проблеми се решаваат и технологијата оди понатаму. Подобра и поквалитетна.

Моторите на Хјундаи и на Киа се докажана, доверлива, стара технологија. Tried & tested. Нема турбополначи (на цивилните модели), нема деактивација на цилиндри, тек сега со GDI моторите воведоа како што треба директно вбризгување, итн. Немаат торк (као секој класичен минијатурен бензинец), треба да му извадиш душа за да извадиш перформанси, а соодветно на тоа и трошаџии се. Ако го возиш со feather-light допир на педалата за гас моооожеби ќе имаш некоја прифатлива не-као-мустанг потрошувачка.

Тек сега исфрлија мал турбо-бензинец (1.6-литарски, не е ни толку мал), ќе видиме колку ќе се покаже долгорочно.

Од друга страна, Skoda Octavia со 1.2 TSI со 105 коња има подобри перформанси од 1.6 GDI со 130 коњски сили на Hyundai (и забрзувања, и максимална брзина, а има боооооооо 25 коња помалку, 20% разлика), а богами и за потрошувачка во real-world  услови. Плус, сите брендови на VW ти овозможуваат да си докупиш гаранција (педерски потег, знам, ама постои, плус, реално, можеш да ја избоксираш гаранцијата да ти влезе во цената на возилото) па да имаш на колата дополнителна гаранција, за мирна глава.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #177 на: 27 Јануари 2015, 09:59:41 am »
Koкретниот муабет е за 1.2 и 1.4 ТСИ.
1.8 е друг муабет.

Пак ќе кажам, за 1.2 ТСИ, знам за многу случаи... За другиве, не стигнала таква информација до мене.

Што се тиче за копчињава - и ја мислам на тоа, слободно бујрум види :)
На првото Кеди ни се изљушти само контролерот за светла, друго мука немаше. Тоа го продадовме со ~550000 км и уште си вози :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #178 на: 27 Јануари 2015, 10:01:29 am »
А колке е гаранцијата??? Стандардна?
Искрено не знам...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #179 на: 27 Јануари 2015, 10:05:54 am »
Стандардна за мене беше две години. Може да се докупи (мислам) до 5 години (кога јас ја земав колата немаше таква опција, иначе ќе купев). Дополнително, доколку колата е одржувана кај нив, генерално не прават проблеми доколку се јави некој дефект и вон гаранција, и признаваат или комплет трошоци, или добар процент од трошоците (Kulanz, Ex-Gratia).

На сајтовиве на Porsche MK не можам да најдам никаква информација околу гаранција. Ќе им се јавам во Маркетинг сега, да ги искарам.