Автор Тема: Лукоил промовираше еколошко гориво  (Прочитано 24654 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Лукоил промовираше еколошко гориво
« Одговори #75 на: 08 Јули 2011, 12:04:45 pm »
многу ми е збунувачки.......значи продаваат:
*еуродизел
*ектодизел(еуродизел+ адитиви) што нема логика,подобро би ставиле адитив во резерварот со еуродизел
*биодизел немаат  ??????

ако е еуро дизел со адитиви,тогаш немаат на продажба биодизел!!!

јас си мислам дека биодизелот е сега прекрстен во ектодизел.само го смениле името.

Ги мешаш поимите. Како можи био дизел да е исто со ЕКТО дизел. Био дизел е гориво кое  е добиено по друг пат, не е од нафта. А ЕКТО си е дизелот што го знаеме сите, само модифициран или подобрен или како и да е.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #76 на: 08 Јули 2011, 12:05:56 pm »
lukoil nemaa od toa gubreto biodizel sto gi rasipuva kolite.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #77 на: 08 Јули 2011, 12:17:15 pm »
*еуродизел
*ектодизел(еуродизел+ адитиви) што нема логика,подобро би ставиле адитив во резерварот со еуродизел
*биодизел немаат  ??????

јас си мислам дека биодизелот е сега прекрстен во ектодизел.само го смениле името.

Ги мешаш поимите. Како можи био дизел да е исто со ЕКТО дизел. Био дизел е гориво кое  е добиено по друг пат, не е од нафта. А ЕКТО си е дизелот што го знаеме сите, само модифициран или подобрен или како и да е.

ако е така како што викаш, по логика зошто не ставиле адитиви во резерварот каде што го чуваат еуродизелот?
и ако било кој да отиде и да става дизел нормално е дека ќе го одбере дизелот со адитив.
ако имаш кола со основнен пакет и кола со фул за исти пари ,која ќе ја одбереш?
нема логика.
затоа прашувам ако има некој што ќе изнесе некој факти кој држат вода па да се уверам вака само ????????
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #78 на: 08 Јули 2011, 12:37:55 pm »
Eurodizel V (za motori so euro V standard) - kako dizel koj odi na novite masini so zadolzitelni aditivi;
EKTOdizel (euro III standard) - so standardni aditivi + plus po nesto plus, sto tocno prasajte nekoj pumpas sigurno ke vi kaze;

Biodizel po zakon mora da ima na sekoja benziska kolku sto jas znam, NO ova e Makedonija! :D

Ima edna logika sto mene mi se vrti niz glava, a toa e deka vo EU naskoro ke se zabrani prodazba na EURO III benzini, ako i vekje ne e, pa ke mora da go uguraat nekade, a toa sme sekogas nie Balkanice, a ova mnogu dobro mi se povrzuva so objaveniot tekst za toa kade se se prodava ovoj tip na Diesel, a toa sme samo Rusija, nie i tie nadvor od EU... Ova e moe razmisluvanje ako gresam prostete! :)

E sega moeto kolice e EURO III taka da mi e gajle, vie so novite koli, mislete mu ja! :D
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #79 на: 08 Јули 2011, 12:43:45 pm »
*еуродизел
*биодизел немаат  ??????

Ги мешаш поимите. Како можи био дизел да е исто со ЕКТО дизел. Био дизел е гориво кое  е добиено по друг пат, не е од нафта. А ЕКТО си е дизелот што го знаеме сите, само модифициран или подобрен или како и да е.

ако е така како што викаш, по логика зошто не ставиле адитиви во резерварот каде што го чуваат еуродизелот?
и ако било кој да отиде и да става дизел нормално е дека ќе го одбере дизелот со адитив.
ако имаш кола со основнен пакет и кола со фул за исти пари ,која ќе ја одбереш?
нема логика.
затоа прашувам ако има некој што ќе изнесе некој факти кој држат вода па да се уверам вака само ????????

Било која бензинска во светот која продава Биодизел тоа гориво мора да ја носи ознакта Б5 или Б6 евентуално Б20. Бројките до Буквата Б го означуваат процентот на гориво добиено по Биолошки пат, рестото си е стандарден дизел.

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #80 на: 08 Јули 2011, 12:47:06 pm »
Brojkata do B-to e procentot na rastitelno gorivo vo samiot dizel, kaj nas mislam deka imaat na Makpetrol 6-ka, ova go slusnav od pumpas zatoa sto nekolku nedeli me jadese zosto ustvari se vika B6 i morav da prasam! :P
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #81 на: 08 Јули 2011, 15:21:01 pm »
*еуродизел
*биодизел немаат  ??????

И јас мислам, дека е вака како што вика Осмица... 

Био дизел, е создаден по вештачки хемиски пат... бар ја така мислам...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #82 на: 08 Јули 2011, 15:23:45 pm »
Јас утре ке се јавам и ќе прашам и ќе ви кажам дали чини или не чини?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #83 на: 08 Јули 2011, 23:13:48 pm »
Денес до Скопје и назад со ЕКТО ....може сугестија ама не верувам секој ден сум во кола....како да има побрз одговор од педалата за гас...ај тоа нејсе може сугестивно е...ама не ми е јасно...повеќе ми троши...??????
Логикава нели вели ако е подобро гориво со адитиви, подобро согорува, подобра искористеност, ова она, треба помалку да троши не повеќе...?
Со клима вчера, некна, и 3 дена пред тоа и со возење стандард....околу 140 просек.... 5,6 до 5.8.

Денес 6.3 ....????
« Последно менување: 08 Јули 2011, 23:15:37 pm Sportex »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #84 на: 08 Јули 2011, 23:47:34 pm »
ne panicete, i kaj mene pocna da cadi, si rekov otide, rikna pak turboto,
sivo, crno, belko, pogotovo na laden motor, samo malce 1-2 minuti raboten vo mesto za da zagree, sega veke posle 3 nedeli, nema nisto osven malce crno koga ke ja stisnam, sto e normalno, mislam deka mi se cistese sistemot za gorivo i rezorvoarot i sve ostalo, od grana, izduv, interkuler od garez i voda i ostala sranja, dajte mu malce vreme i sansa mometalno   ;)
7.2 so normalno vozenje, so gazenje 8.5-9 vo grad od prilika litar sum pomalce pozz do site

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #85 на: 08 Јули 2011, 23:53:32 pm »
ne panicete, i kaj mene pocna da cadi, si rekov otide, rikna pak turboto,
sivo, crno, belko, pogotovo na laden motor, samo malce 1-2 minuti raboten vo mesto za da zagree, sega veke posle 3 nedeli, nema nisto osven malce crno koga ke ja stisnam, sto e normalno, mislam deka mi se cistese sistemot za gorivo i rezorvoarot i sve ostalo, od grana, izduv, interkuler od garez i voda i ostala sranja, dajte mu malce vreme i sansa mometalno   ;)
7.2 so normalno vozenje, so gazenje 8.5-9 vo grad od prilika litar sum pomalce pozz do site

Од што да се чисти кај мене нова е колава...??

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #86 на: 09 Јули 2011, 00:01:46 am »
 ;D ;D ;D ;D ;D  od zapek  ;D ;D ;D ;D  kako gubre se vozi kaj nas si kazuva faktot deka do ne taka odamna ne se priznavase garancija na bos pumpa, i koga ke dojdea od stranstvo avstrija germanija grcija tuka im cadea na lugeto kolite i ne idea tromi bea taka da ne znam ne sum do tolku semoken i seznaen.... tro samo  ;) ;) ;)

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #87 на: 09 Јули 2011, 00:13:54 am »
*еуродизел
*биодизел немаат  ??????

абе рики не спориме дека биодизелот е правен по хемиски пат....знаеме за тоа и се согласуваме,но не се согласуваме и незнаеме што дизел има во ектодизел.дали има мешавина од био и еуро + адидиви...кој знае да објасни.погоре убаво ги поставив работите.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #88 на: 09 Јули 2011, 00:33:05 am »
*еуродизел
*биодизел немаат  ??????

абе рики не спориме дека биодизелот е правен по хемиски пат....знаеме за тоа и се согласуваме,но не се согласуваме и незнаеме што дизел има во ектодизел.дали има мешавина од био и еуро + адидиви...кој знае да објасни.погоре убаво ги поставив работите.

Биодизелот ти е само одреден процент „Био“ да не речам зејтин од репка :) на пример Б6 6% и така. Не е препорачлив за новите дизел системи, али е по-еколошки дрн дрн ;)
Ектодизел е можно да е Еуродизел со адитиви, добар маркетиншки потег пошто уште не смеат да увезуваат свое гориво, цената de jure може да ја симнат за колку таму денар два, ама де факто е друга ситуација  :D

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #89 на: 09 Јули 2011, 00:34:55 am »
џиџи се е на "можно".никој незнае со сигурност да каже. :)
форд фиеста 1,4 тдци