Автор Тема: Како се чисти кондензација во фар - без отворање.  (Прочитано 16191 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Пред некој месец ми се замагли едниот фар. Всушност задниот поклопец се имал олабавено и кога ја миев колата на четки влегло малку вода. Значи круцијално е да се знае дека фарот не пропушта вода и е сосем исправен.
Се замагли скоро целиот и изгледаше грозно. Недела-две се возеше колата и кондензацијата на фарот беше иста. Сеуште таму и нема абер да се мрдне.
Ми текна да употребам силика гел.

Тоа всушност го користам за да се намали влажноста во торби со скапи работи. Па штом работи таму можеби ќе работи и тука.
Овој метод посебно е ефикасен на возила со повеќе отвори на фарот.
Фарот изгледа вака.

Значи вака изгледа фарот фабрички.

Јас го извадив капачето од долгите светла и ставив лепенка. Од задната страна на лепенката залепив силика гел, и ја залепив дупката.
Сега изгледа вака.

Трпение - спасение.
Во рок од недела дена се тргна 95% од кондензацијата, а за две недели фарот е како излезен од фабрика. Толку добро работи ова што нема ни да го тргнам силика гелот.
Секако колата е возена најнормално во текот на тие 2 недели, и сеуште се вози веќе месец дена откога е ставен силика гелот.

Идејата позади ова е што долгите фарови се користат многу ретко и кратко и не се загреваат колку средните. Тоа овозможи да го користам тој отвор за долги светла, кој всушност е постојано ладен. А кога се загрева не е ништо страшно, зошто со тоа се регенерира гелот. Win-Win ситуација.

Ни отворање фар, ни бутур. 10 минути работа, 20 денари и трпение.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
Одг: Како се чисти кондензација во фар - без отворање.
« Одговори #1 на: 08 Јуни 2011, 17:28:04 pm »
 ::) ::) ::) ::) а од кај се купува тоа чудо  ??? ??? ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2 на: 08 Јуни 2011, 17:35:59 pm »
::) ::) ::) ::) а од кај се купува тоа чудо  ??? ??? ???
Не се купува. (А може и знае некој каде има) јас имам кесички што ми дошле во несесер, во кошула, во шумечи таблети има на капачето. И ги користам за друго. Ама не сум купил. Тие кесички ги ставаат во се што треба да се заштити од влага. Би требало да имаш низ дома.

П.С. Знае некој каде има силика да се купи?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #3 на: 08 Јуни 2011, 17:59:19 pm »
Ја ке ви шитнам...Кажете само колку ви треба :))) Треба да добијам за две недели некоја количина :))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #4 на: 08 Јуни 2011, 18:07:09 pm »
Ја ке ви шитнам...Кажете само колку ви треба :))) Треба да добијам за две недели некоја количина :))

6 кила за мене имам влага у подрум,па ако се покаже ке шитнеме и на комшиите  ;D ;D ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #5 на: 08 Јуни 2011, 18:09:26 pm »
хахах...10 кг ми се само порачани...Ако земеш 6 кила ке ти ги дадам со рабат :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #6 на: 08 Јуни 2011, 18:49:53 pm »
 а ако ти е изгубено капачето за средни или дугачки светла не е битно и ти е напунет фарот со мушички и со секое перење на колата кондензира :) :) :)  вади го и фрли го ?! :) :) :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7 на: 08 Јуни 2011, 18:52:46 pm »
а ако ти е изгубено капачето за средни или дугачки светла не е битно и ти е напунет фарот со мушички и со секое перење на колата кондензира :) :) :)  вади го и фрли го ?! :) :) :)
Мушички во фарот? Епа тие ќе останат... Само ќе се исушат и нема да се гледаат. А влагата со време ќе ја апсорбира гелот. Само може да му треба повеќе време.
Пробај, би требало да работи, само зависи на што кола. Ако не се загрева капачето, сигурно ќе може.

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #8 на: 08 Јуни 2011, 18:58:33 pm »
Мушички во фарот? Епа тие ќе останат... Само ќе се исушат и нема да се гледаат. А влагата со време ќе ја апсорбира гелот. Само може да му треба повеќе време.
Пробај, би требало да работи, само зависи на што кола. Ако не се загрева капачето, сигурно ќе може.

на пежото 206ката моето :) ке пробам да ти кажам зж многу лошо изгледа а и дека без капаче ми се прља ептен ...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #9 на: 08 Јуни 2011, 18:59:14 pm »
А шо стана со шпоретот и печењето на фарот? Нели имаше една таква опција?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 08 Јуни 2011, 19:01:56 pm »
А шо стана со шпоретот и печењето на фарот? Нели имаше една таква опција?
Ова е за алтернативно решение. Кое јас лично го искористив. А печењето на фар беше за да можеш да го отвориш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #11 на: 08 Јуни 2011, 23:10:07 pm »
Дечки, ај не терајте ОТ каде што нема потреба. Стварно нема потреба да се тера муабет за ребра во тема за чистење фар. Можеби на некого ќе му стреба ваков совет, стварно нема потреба да се гуши секоја тема.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #12 на: 14 Март 2012, 09:32:42 am »
a da fuknese fen za 5 minuti barut ke bese ....  ;)

Отсутен Darko-HPG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 204
« Одговори #13 на: 14 Март 2012, 10:40:58 am »
Извади ги капачињата и со фен од надвор, ќе го исушиш, али ако има бајаги вода внатре, пак ке ти замагли.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #14 на: 14 Март 2012, 12:11:21 pm »
Bravo za Deni. Jas imav silika gel odamna staveno vo farot i pozitiven e efektot :)