Автор Тема: Заштита и сјај на понови возила  (Прочитано 39870 пати)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Заштита и сјај на понови возила
« на: 11 Јануари 2011, 11:42:15 am »
Ме интересира дали упоребавате заштита ( претпоставувам некаква восочна ) на возилата понови од 2 години ?
Би сакал совет, за тип на средство или место на квалитетна услуга од овој тип.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Заштита и сјај на понови возила
« Одговори #1 на: 11 Јануари 2011, 12:12:41 pm »
Најдобра заштита е да ја сокриеш колата од сонце во летно време. Гаража на пример.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #2 на: 11 Јануари 2011, 13:13:33 pm »
Препорачливо е да се полираат возилата и од естетски и од заштитни причини, само не ти препорачувам сам да го правиш тоа, освен ако имаш машина за полирање, еднаш ја полирав рачно колата, две недели ме болеше раката. Имаше огласи на пазар3 за полирање и слики пред и потоа, разликата е доста голема особено кај постари возила. Инаку еден совет од мене во случај да ви ја посере врапче колата, итно да се измие, страшно го нагризува лакот, смешно звучи ама од искуство пишувам

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3 на: 11 Јануари 2011, 13:24:00 pm »
Не е толку страшно да ти се посери врапче :)  Нема да го нагризи лакот, но ќе остави мала трага што ќе се познава само кога ќе гледаш со лупа. На тоа место малку потемен ке биди лакот, воопшто небитно.

Ако сакаш да ја зачуваш бојата и лакот, тогаш не ја носи колата во перални каде мијат со четки. Исклучиво да се пери со оние средстват што се нанесуваат со пумпа и да се оплакни со вода под притисок. Ако ја периш со четка за 1 година целиот лак ќе биди изгребан на сонце. Не купувај црвена боја оти многу бргу старее. Можеш да употребуваш восок, но не е неопходно. На секои 5-6 години можеш да ја носиш на машинско полирање.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #4 на: 11 Јануари 2011, 18:48:24 pm »
Значи не го разбравте моето прашање, многу е убаво напишано. За серки од врапчиња знам, колата ми је у идеални услови, ( подземна гаража ) со не голема промена на температура во однос на надворешна ( зимо до 14, лето до 22 ). На перење идам у washfabrik и нема никакви проблеми со гребење.

Јас сакам колата да биде заштитетна од надворешни влијанија, + да сија.  Знам дека има средства кои го прават тоа, и знам дека има шизици што се нудат. Е сеа, ми треба искуство и препорака. Толку барав.

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #5 на: 11 Јануари 2011, 19:15:59 pm »
Значи не го разбравте моето прашање, многу е убаво напишано. За серки од врапчиња знам, колата ми је у идеални услови, ( подземна гаража ) со не голема промена на температура во однос на надворешна ( зимо до 14, лето до 22 ). На перење идам у washfabrik и нема никакви проблеми со гребење.

Јас сакам колата да биде заштитетна од надворешни влијанија, + да сија.  Знам дека има средства кои го прават тоа, и знам дека има шизици што се нудат. Е сеа, ми треба искуство и препорака. Толку барав.

Da ne otkrivame topla voda. Veke 50 godini se stava "Carnauba" na sekoi 6 meseca i toa e se sto nekomu mu treba. Eventualno kvaliteten polir posle 10 godini ako ja cuvash voopsto dotogash !

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #6 на: 11 Јануари 2011, 21:02:52 pm »
Дали тоа некој во Скопје го продава, и дали некој масира коли со тоа ?

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #7 на: 11 Јануари 2011, 21:15:43 pm »
Дали тоа некој во Скопје го продава, и дали некој масира коли со тоа ?

Ne mi se dopaga da reklamiram nekogo il nesto, ali cisto kako "mainstream" startna tocka...
SONAX Xtreme Восок 1 целосна заштита
SONAX Авто Тврд Восок
« Последно менување: 11 Јануари 2011, 21:17:52 pm SceMax »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #8 на: 11 Јануари 2011, 21:19:11 pm »
Нема гајле, не е никакво рекламирање ако линкаш до релевантни производи.

Интересно делуваат восоциве.. треба човек да земе и да проба.

А иначе, измет од птици итекако нагризува лак ако не се исчисти на време..

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #9 на: 11 Јануари 2011, 21:21:13 pm »
Нема гајле, не е никакво рекламирање ако линкаш до релевантни производи.

Интересно делуваат восоциве.. треба човек да земе и да проба.

А иначе, измет од птици итекако нагризува лак ако не се исчисти на време..

Nemam gajle, samo rekov deka ne mi se dopaga !
Jas ne sum cistel izmet od ptici vrz hauba ili krov so denovi pa nisto ne e nagrizano. Se zavisi od kvalitetot na lakot na voziloto a sekako i od "kvalitetot" na izmetot na soodvetniot perduvest donator.
« Последно менување: 11 Јануари 2011, 21:22:49 pm SceMax »

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #10 на: 11 Јануари 2011, 21:26:01 pm »
Не е толку страшно да ти се посери врапче :)  Нема да го нагризи лакот, но ќе остави мала трага што ќе се познава само кога ќе гледаш со лупа. На тоа место малку потемен ке биди лакот, воопшто небитно.
уживај не е толку страшно и јас така викав додека не ми ја посра и ми го нагриза лакот ама не само лакот туку и бојата беше нагризана до метал сум се чудел, ја санирав со боја компјутерски ми ја направија и со стапчиња за уши ја нанесов среќа мала беш гребнатината

Отсутен SceMax

• Јуниор
  • **
  • In Diesel We Trust !!!
« Одговори #11 на: 11 Јануари 2011, 21:31:40 pm »
уживај не е толку страшно и јас така викав додека не ми ја посра и ми го нагриза лакот ама не само лакот туку и бојата беше нагризана до метал сум се чудел, ја санирав со боја компјутерски ми ја направија и со стапчиња за уши ја нанесов среќа мала беш гребнатината

Tolku ti se salam bojata i lakot ...sigurno se na baza na petrol :):)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12 на: 11 Јануари 2011, 21:34:25 pm »
Не е толку страшно да ти се посери врапче :)  Нема да го нагризи лакот, но ќе остави мала трага што ќе се познава само кога ќе гледаш со лупа. На тоа место малку потемен ке биди лакот, воопшто небитно.

ha ha, cool. Ми се нема случено такво нешто.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #13 на: 12 Јануари 2011, 00:18:25 am »
:D :D :D

Што радиоактивни пилиња ќе имавме бреееее :) Мада и ја имам разбрано дека може да напраи беља.
Јас планирам да си ја почастам колата напролет, со некое од средствата на Sonax у комбинација со машинско полирање. Имаше некое од тие средства, нешто како нанолак, што прави дополнителен заштитен слој на површината, и спречува оштетување коа некој талент на паркинг ќе се паркира до тебе и ќе ја отвори вратата као да го освоил универзумов. Не знам дали тој лак нуди доволно добра заштита против, еве на пример, мачки. Кај мене у маало има неколку улични мачки, што практикуваат да се качат на хауба или на кров, и имам приметено дека оставаат рецки со ноктињата.

Имам земено средства за чистење и одржување на бандажи (исто од Sonax) кои навистина функционираат. Првично мислев дека поише е реклама него ли било што друго, ама кога ги искористив, се уверив дека има поента. Најтопло ги препорачувам на сите кои сакаат да си ги заштитат бандажите.
« Последно менување: 12 Јануари 2011, 00:22:07 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #14 на: 13 Јануари 2011, 02:45:23 am »
Ако не ти е тешко пушти го линкот од точниот производ.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni