Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1289429 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #11490 на: 19 Декември 2021, 22:56:17 pm »
Сето ова уз Дуран Дуран?!
Добро е што нема d&b во кола, ќе направел Порш 911 :D
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #11491 на: 21 Декември 2021, 17:12:47 pm »
 :o

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #11492 на: 21 Декември 2021, 17:42:22 pm »
^- што е со грдиов волан?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #11493 на: 22 Декември 2021, 22:04:57 pm »
Убаво текстче (Фала Гугл за преводот): https://www.walter-magazin.de/auto/walter-roehrl-und-alfa-romeo-giulia-gtam-alfatier

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #11494 на: 23 Декември 2021, 08:08:19 am »

Најдобриот цитат од целата приказна

"Ich hab wirklich schon im Vorfeld überlegt. Ich hab den Prospekt sogar schon geblättert. Aber der Preis. Fast 180.000. Da krieg ich ja bald zwei M4 dafür. Und die sind perfekt. Haben aber natürlich ned so viel Emotionen wie so ein Alfa. Der ist dafür nicht in allem Perfekt. Das Differential macht nicht zweimal das Gleiche, einmal sperrt es gut und er geht schön quer, aber in der nächsten Kurve zieht das innere Rad nur einen schwarzen Strich auf die Straße. Und ich glaub, wir haben hier nicht mal mehr eine Alfa-Werkstatt in der Gegend. Wo soll ich denn damit hin? Aber ganz ehrlich: wenn einer viel Geld hat, dann kann er sich so ein Auto schon hinstellen. Und erst recht, wenn er vielleicht einen alten GTA auch noch hat, dann muss er ja quasi kaufen!“

Парафразиран превод:

Навистина размислувал да си купи Џулија и го разгледувал проспектот. Но, 180 000 евра му се многу затоа што за тие пари добива две М4ки. М4ките се перфектни споредени со алфата, но немаат толку емоции колку една Алфа. Алфата не е во сите работи перфекна. Диференцијалот е непредвидлив и не секогаш ја прави истата работа во кривини. Еднаш пренесува сила/заклучува во кривина како што треба и имаш убава линија во самата кривина, но на наредната кривина внатрешното тркало прави само една црна линија на асфалтот (улицата). Плус, немаме никаков алфа сервис во близина кај што живеам (некаде во селскиот/планински Бајерн и нема каде да ја носам на сервис. НО, ако некој има толку пари да даде за неа, може да си го купи и да не му ја мисли многу. А па ако има и стара ГТА, тогаш сакал нејќел МОРА да ја купи.

Мој коментар: Јас мислам најмногу мерак му има направено затоа што е непредвидлива во споредба со М4ка/Порше 911 кои и после 200к км со нивното подвозје/пренос/мотор се брзи ама предвидливи и конзистентни (досадни на некој начин).

Феноменална кола, феноменален шофер.

@Simo - Carrier159 за превод од германски на англиски користи го овој преведувач (https://www.deepl.com/translator). Многу подобар е од гугл транслејт.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1075
« Одговори #11495 на: 23 Декември 2021, 08:32:01 am »
A koj e ovoj walter ? :)

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11496 на: 23 Декември 2021, 08:44:38 am »
Walter е чокеот! :)
Шофериште!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #11497 на: 23 Декември 2021, 09:01:56 am »
Го разбирам цел живот у поршиња е, нормално е да му скурчи прецизност и предвидливост. Ако има толку мерак на непредвидливост, нека купи масл кар, стар мустанг, корвета, вајпер, гт40.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #11498 на: 23 Декември 2021, 09:43:16 am »
Море Yellow bird-от мислам дека го покака тро од непрецизност на задница. Мислам беше Yellow bird, кога качуваше на рампа да се уклучи малце ја стисна и забега тро задницата ;D

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #11499 на: 23 Декември 2021, 23:47:55 pm »
Ај да не отварам нова тема да си прашам тука... дали знае некој на 2.0TS CF2 до каде или како треба да бидат изолирани бомбините. На интернет видов 2 варијанти..

Кај мене моментално е вака, дали да им ставам Heatshrink tube кај што нема изолација или да ги оставам
(сликава е од 1.6ТЅ)
https://cloverbreakers.com/wp-content/uploads/2019/02/P1010215.jpg

А тука гледам дека сите се покриени како што треба..ова е 2.0TS CF2
https://cloverbreakers.com/wp-content/uploads/2019/02/P1010210.jpg

Дали е можно тој пред мене да бапнал од 1.6ТЅ бомбини ?

What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Follow me on IG: https://www.instagram.com/disco_volante159/#

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11500 на: 24 Декември 2021, 00:02:37 am »
Првата слика е од CF3 бобини. Ако имаш такви, не ги дирај. ништо не им ставај ништо.
Дали се 1.6 или 2.0 исти се бобините. Разлика е само CF2 и CF3, Имаат и различно врзување: CF2 бобините палат прв и четврти цилиндер голема и мала унакрсно и трет со втор цилиндер голема/мала унакрсно, додека CF3 палат секој цилиндер своја бобина за двете свеќици.

Ако бобините работат, небитно е дали е CF2 ili CF3, дури и нема разлика дали е унакрсно или не палењето.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #11501 на: 24 Декември 2021, 00:12:50 am »
Првата слика е од CF3 бобини. Ако имаш такви, не ги дирај. ништо не им ставај ништо.
Дали се 1.6 или 2.0 исти се бобините. Разлика е само CF2 и CF3, Имаат и различно врзување: CF2 бобините палат прв и четврти цилиндер голема и мала унакрсно и трет со втор цилиндер голема/мала унакрсно, додека CF3 палат секој цилиндер своја бобина за двете свеќици.

Ако бобините работат, небитно е дали е CF2 ili CF3, дури и нема разлика дали е унакрсно или не палењето.

Mене моторот ми е 100% CF2, значи сепак се сменети бомбините и се ставени од CF3, ако добро те разбрав?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11502 на: 24 Декември 2021, 00:25:24 am »

Mене моторот ми е 100% CF2, значи сепак се сменети бомбините и се ставени од CF3, ако добро те разбрав?
Да.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #11503 на: 24 Декември 2021, 00:33:01 am »

Да.

Фала ти Симо, научив нешто ново денес...искрено појма немав дека може да пасуваат од CF3 на CF2 затоа ми беше чудно :) .

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11504 на: 24 Декември 2021, 00:35:51 am »
Да не едитирам, пошто веќе ја прочита пораката: Реално, нема никаква разлика. Можно е на CF3 да е сменет начинот „една бобина еден цилиндер“, од две причини: Првата е - да уштедат некој цент на HT кабли, а втората е - полесна детекција на лоша бобина. Кај CF2, и откако ќе откаже една бобина, моторот ќе пали на сите четири цилиндри, поради начинот на врзување на бобините. Но, еден цилиндер ќе работи само со главната свеќица, а друг цилиндер, само со помошната.
Како и да е, уживај, не чачкај доколку работи. И гледај свеќиците да ти се ОК и оригинални пропишани NGK. На плин ако возиш, 60-тина илјади им се доволно.