Автор Тема: Средување на бандажи  (Прочитано 202403 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Средување на бандажи
« Одговори #540 на: 14 Март 2017, 09:47:55 am »
Фала мармалад, ќе однесам да ги исправи и да ги стави летните па потоа ќе ги носам некаде на балансирање. :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #541 на: 14 Март 2017, 09:48:06 am »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #542 на: 14 Март 2017, 10:09:09 am »
Ај пошто не можам да најдам соодветна тема, дали Григориј балансира гуми ?

Сакам да ги исправам бандаживе и да ги монтирам летните па 2 пати да не вадам ставам гуми само.
Глигориј не балансира (нема балансерка), а и исто така убедува дека не треба да се балансираат тркалата после исправање бандаши. Ја искрено, не му го поштуем тој совет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #543 на: 15 Март 2017, 11:31:45 am »
Ај пошто не можам да најдам соодветна тема, дали Григориј балансира гуми ?

Сакам да ги исправам бандаживе и да ги монтирам летните па 2 пати да не вадам ставам гуми само.
Глигориј не балансира (нема балансерка), а и исто така убедува дека не треба да се балансираат тркалата после исправање бандаши. Ја искрено, не му го поштуем тој совет.
Едноставно не можам да го поднесам Глигориј, со неговата филозофија за небалансирање на
тркалата по неговиот зафат, башка е многу арогантен вампир.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #544 на: 15 Март 2017, 11:34:39 am »
напнат лик! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #545 на: 15 Март 2017, 11:38:52 am »
Се додека си ја врши неговата работа коректно - не ме интересира друго. А си ја врши работата, не дека не. 5 минути муабети, ќе му ги истрпам, додека му ги оставам и зимам бандашите од работилница. Немам намера да се натегам околу другите совети. Ни ми е другар, ни брат па да мора да го нешто поштуем и слушам, ни па муабети многу да терам.
Пример.
Глигориј: „И слушај што ти кажува чичко Глигориј, немој да си ги носел на балансирање, јас за твое добро ти викам, да си заштедиш 1000ден.“
Јас: „Аааа, фала, нема да ги носам, сеа ќе ги монтирам на кола и терам“
Јас: Излегување од кај Глигориј, тркалата правац у Stop&Go (пошто имаат доста модерни и квалитетни балансерки).

Фала многу, пријатно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #546 на: 15 Март 2017, 13:52:18 pm »
Тоа стоп &го во Битола кој простаци се како демек ново, ја однесов таму да ги менам гумите , ко се вратив онакви олова за челични бандаши ми швркнале на алуминиумски бандаш...
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #547 на: 15 Март 2017, 14:29:24 pm »

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #548 на: 21 Март 2017, 08:29:23 am »
Викендов закаснив да отидам кај Борче а пошто немам друг ден слободен во наредните 2 недели реков ајде ќе идам кај Глигориј.
Ги проверивме сите 4 бандаши, сите беа криви многу, особено задните.
Мораше само едниот да го грее и да го исправи, за работата секоја чест, виртуоз е за исправање, со чистење на гума залепена од внатрешната страна, поминување со шмиргла, малку спреј ... нова ѕивана за да не дише итн.
Во исто време променет и сетот од зимски на летни кај него.

За Глигориј можам се добро да кажам освен односот со луѓе. Терсене фкрај, иако јас важам за човек кој трпи и дослушува.

Саат ипол ме удави за да не ги балансирам гумите. Абе немате појма, вакви се, такви се, ако бандашот е прав, нема потреба .. итн.
Нејсе.

Гумите летни ми се возени 1 сезона.

Задоволството ме чинеше 4900 денари. Со промена на гуми и исправање. 225/40/R18

Искочив за да одам накај дома, пред Систина влече цела кола во десно малку, а ми рече да му се јавам за да му кажам ( да потврдам негова теорија ) дека нема потреба од баласирање.
Не му се јавив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #549 на: 21 Март 2017, 09:40:18 am »
Ако влече, провери нешто друго да не е - криви/излижани гуми, центрирање... Со балансирање не верувам дека ќе ти се среди влечењето.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #550 на: 21 Март 2017, 09:50:07 am »
Чудна работа, на зимскиот сет не ми влечеше. Летниве се стари една сезона со помалце од 7000км.

Кога ги монтиравме летните го сменив сетапот - задните ги ставив напред, предните позади.

Многу чудно, ќе видам во Мотоцентар што ќе кажат во среда.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #551 на: 21 Март 2017, 09:52:05 am »
Предницата да не сака центрирање
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #552 на: 21 Март 2017, 09:54:31 am »
Може нагибот не е ист како предните... И провери си го притисокот уште еднаш.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #553 на: 21 Март 2017, 09:56:49 am »
@Klen Не верувам, лани ја центрирав, проверував пред 3 месеци камен е.
@marmlad Ништо чудно, притисокот е добар - ги пумпам 2.5 бари, толку се препорачани дури 0.1 над. Мене ми мириса на гумите, како да не се правилно потрошени задните па сега завлекува.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #554 на: 21 Март 2017, 12:42:29 pm »
Извади ја на убав пра пат. Често има бразди по Скопјево и поголемите гуми знаат да завлекуваат.