Автор Тема: Манијаци се движат низ Скопје!  (Прочитано 20736 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Манијаци се движат низ Скопје!
« Одговори #75 на: 31 Мај 2011, 17:49:10 pm »
 Во никој случај не може да се забрани вработување на луѓе што не се од Скопје на пример во приватни фирми или високо образовни институции, каде пред се треба квалитет, не би било фер на некој екстремно талентиран да не му се пружи шанса да напредува, како пример ќе го земам еден мој многу добар другар што во моментов е професор на електро факултетот во Скопје, да останеше во Охрид ќе беше обичен програмер со плата од 12000 денари, а сега ќе образува генерации и генерации студенти. Но може да се спречи вработување во државна администрација, да се спречи вработување на некфалификувани работници, која е логиката секретарката на заменикот министер за земјоделие да е од Гевгелија кога истата работа може да ја врши и девојка од Скопје.
  Јас факултетот не го завршив во Скопје нити пак некогаш сум имал желба да живеам или работам во Скопје, татко ми работи 20 години приватно, јас работам 2 години приватно во сопствена фирма, а работам и земјоделие во преспа имам овоштарници, во рок од 2 години успеав со свој труд да го купам кангуто и пумата, имам доволно пари да прошетам да излезам да си направам по некој кејф и што ќе ми е мене да работам во Скопје. Никој не може да ме убеди дека со труд и мака не може да се снајде и во сопствениот град, сите чекаат некој друг да ги вработи и да им ги реши проблемите, е па пријателе кога не бива така испоти си го газот и снајди се.

Јасно, јасно и искрено. Иван ти е другар? ;D

Аааааа дени па кажи што те боли тебе, тоа е скроз друг муабет. Ние до сега не зборевме на ваква тематика, но и тука е сличен муабетот, неможеш да генерализираш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #76 на: 31 Мај 2011, 17:51:59 pm »

Цобе ми беше асистент.  ;)
« Последно менување: 31 Мај 2011, 17:53:38 pm Deni »

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #77 на: 31 Мај 2011, 17:58:21 pm »
За мене си беше наменето ;D, али нема везе, браво за времето...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #78 на: 31 Мај 2011, 18:47:21 pm »
Во словенија луѓето од нивната провинција прчат курот и уживаат со доволно пари и заработувачка а кај нас како цигани се.

Грешка си...Во Словенија, Германија, Швицарска, Австрија итн итн луѓето не патат од комплекс дека се жители на села или помали градови...Жителите  кон патната сигнализација, заштитната мрежа и огради не се однесуваат со нив како да се дел од нивните кокошарници или материјал за изградба на обори за свињи...Жителите во тие држави не го ораат асвалтот него нивите...
Парите си ги заработуваат чесно, а за тоа се грижи државата, но и они за неа...Кај нас државата не се грижи за никого, односно тие сељачки искомплексирани копита кои ни ја водат државата мислат дека Скопје ке го направат Париз ако направат триумфална капија...Прво ние треба да триумфираме над самите себе си, да триумфираме над нашите комплекси и фрустрации кои ги имаме, а потоа да почнеме да се градиме како луѓе а не стока...

И темава на муабетоф забега....
Мислам дека ке треба да иде под кључ ? :)
АЈ пак да си збориме за гуртни, 5-ти цилиндар, запечени клипчиња, криви добоши, гумици на баланштангла, скинат штраф при вадење на грана, итн ...

Поздраф
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #79 на: 31 Мај 2011, 18:56:38 pm »
Во словенија луѓето од нивната провинција прчат курот и уживаат со доволно пари и заработувачка а кај нас како цигани се.

Грешка си...Во Словенија, Германија, Швицарска, Австрија итн итн луѓето не патат од комплекс дека се жители на села или помали градови...Жителите  кон патната сигнализација, заштитната мрежа и огради не се однесуваат со нив како да се дел од нивните кокошарници или материјал за изградба на обори за свињи...Жителите во тие држави не го ораат асвалтот него нивите...
Парите си ги заработуваат чесно, а за тоа се грижи државата, но и они за неа...Кај нас државата не се грижи за никого, односно тие сељачки искомплексирани копита кои ни ја водат државата мислат дека Скопје ке го направат Париз ако направат триумфална капија...Прво ние треба да триумфираме над самите себе си, да триумфираме над нашите комплекси и фрустрации кои ги имаме, а потоа да почнеме да се градиме како луѓе а не стока...

АЈ пак да си збориме за гуртни, 5-ти цилиндар, запечени клипчиња, криви добоши, гумици на баланштангла, скинат штраф при вадење на грана, итн ...

Поздраф
+1 ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #80 на: 31 Мај 2011, 19:02:50 pm »

Грешка си...Во Словенија, Германија, Швицарска, Австрија итн итн луѓето не патат од комплекс дека се жители на села или помали градови...Жителите  кон патната сигнализација, заштитната мрежа и огради не се однесуваат со нив како да се дел од нивните кокошарници или материјал за изградба на обори за свињи...Жителите во тие држави не го ораат асвалтот него нивите...

Нормално немаат комплекс, кога има пари нема комплекс, и да цивилизован народ се, не се како некој сељаци кои ги има кај нас. Само зашто мене ме цитираш со муабетов.

Само пак да потсетам, јас зборувам за нормалниот свет од провинција што и те како го има, а не за некои копитари кои ги има и во главните градови, негрешете душа има многу добри луѓе од провинција кои во главните градови се борат за живот затоа што неможат да преживеат во нивните матични градови. Тие што имаат пари не им треба во скопје да доаѓаат, еве на пример јас ќе се женам за девојка од пробиштип, они си имаат кеш и воопшто не ни размислуваат за доѓање во скопје, дури и ме моли да идеме во пробиштип да живееме, јас не прифаќам затоа што знам дека јас таму скоро сигурно нема да најдам работа која мене ќе ме задоволи.

Значи кога зборите за копитарите одвоете ги другите луѓе кои се на место, мојот муабет е да не генерализирате затоа што навреувате луѓе кои се ок.

Значи не е тешко да ме сватите:

Немојте да судите зашто провинцијалците се селат во скопје, него љутете се затоа што ни доаѓаат копитари кои не сакаат ништо да прифатат и живеат со комплекс и целите на тоа да се очистат или образоваат сељандурите кои веќе живат во скопје. Затоа што до сега сите провинцијалци и дојденци ги ставате во еден кош.

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #81 на: 31 Мај 2011, 19:43:52 pm »

[/Грешка си...Во Словенија, Германија, Швицарска, Австрија итн итн луѓето не патат од комплекс дека се жители на села или помали градови...Жителите  кон патната сигнализација, заштитната мрежа и огради не се однесуваат со нив како да се дел од нивните кокошарници или материјал за изградба на обори за свињи...Жителите во тие држави не го ораат асвалтот него нивите...

Поздраф

Не не’ е грешка целото болд зашо има право чевеков ;)
« Последно менување: 31 Мај 2011, 19:45:56 pm NetworX »
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #82 на: 31 Мај 2011, 19:46:15 pm »
[Во словенија луѓето од нивната провинција прчат курот и уживаат со доволно пари и заработувачка а кај нас како цигани се.
Абе види мајсторе, може не сфаќам се што сакаш да објасниш но сфаќам како е дојдено до ова последново што го цитирам.
Кога ќе му забраниш на Стојанче да дојде во Скопје и да се смести тука, нема да му се исплати ни да бара работа во Скопје. А штом ќе го изолираш од Скопје ќе седне во Св Николе и ќе размисли што и како треба да прави. Ако му е тешко ќе најде земјоделски задруги или што и да било. Е кога ќе се здружат Св Николчани после нема да биде лесно да ги дупат монополи и слично, ќе имаат заеднички средства за работа, ќе имаат размена на знаење и искуства и животот ќе им биде песна, како на нив така и на нивните поколенија.

Не велам дека Стојанче сам ќе ја оправи државата. Се тоа мора плански и координирано да се прави и од страна на државата (под услов да сака да го реши проблемот нормално). Еве јас се влечам по педијатри деновиве, таков ми е периодот, сите викаат, додека не го натераш детето нешто да направи само, тоа само ќе лежи на грб и ќе плаче за цицка. Кога ќе го оставиш на зорт и ќе му ПОКАЖЕШ макар и еднаш како да се снајде детето ќе се снајде.

Словенците така направиле. Нема населување во Љубљана. Ама затоа има во словенија едно чудо други градови и едно чудо села кои личат на градови. И тоа е така зошто државата ги изолирала од Љубљана ама им обезбедила субвенции, пласмани и пазари на стоките, осигурувања исто како да се вработени во град и слично, бескаматни кредити за средства за работа, инфраструктура, економска и социјална сигурност и од тоа бенефит имаат и државата и народот и земјоделците.

Американците велат: Difficult times require drastic measures. Да не беше случајно лесно кога ја лечеа хиперинфлацијата во 90-тите? Не беше. Но успеаја.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #83 на: 31 Мај 2011, 19:57:33 pm »
Немојте да судите зашто провинцијалците се селат во скопје, него љутете се затоа што ни доаѓаат копитари кои не сакаат ништо да прифатат и живеат со комплекс и целите на тоа да се очистат или образоваат сељандурите кои веќе живат во скопје. Затоа што до сега сите провинцијалци и дојденци ги ставате во еден кош.
Целосно си сфатен.
Да сумаризирам. Ај да кажам не треба да се стопираат провинцијалците да доаѓаат во Скопје. Туку све што се однесува сељачки и нецивилизирано да се опне по џебот, ама така сочно. Па на кого му се исплати да биде сељак во скопје нека повели да видиме колку време ќе издржи. На кого не му се исплати нека се оправи. Кој не е ни за едното ни за другото марш назад од каде дошол...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #84 на: 31 Мај 2011, 20:57:48 pm »
Нормално немаат комплекс, кога има пари нема комплекс, и да цивилизован народ се, не се како некој сељаци кои ги има кај нас. Само зашто мене ме цитираш со муабетов.

Нема врска цитатот со муабетот во целост...Коментарот ми беше концентриран на она со прчењето. Затоа и цитатот да не ме сватиш погрешно.
Каде што има работа, каде што има организација, каде што државата не го лаже населението има и пари...Многу едноставно...Јако земјоделије, добар пласман, квалитетни производи, добар маркетинг, малку ум и оп паричка...
Се додека слушам говњиви говори како овие денови на телевизијава кај нас, ми се гади, па ми се повраќа и ме фака пролив ог смрдеата која ја шират копитарите на телевизијава...Цела европа ја прошетав и долго време престојував насекаде но вакви булшитови има само на посраниов балкан...

Олабајте и дајте да се пребациме на лагери, потисни, ламели, федершајбни итд :)
Дајте малку Лав, Пис енд Рокенрол :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #85 на: 31 Мај 2011, 21:29:24 pm »
Абе не си ласкајте...5 години водев фирма во Скопје, имав платен стан а си патував секој ден. Нејќам на Слика да го видам Скопје а не да живеам таму.
Имав понуда пред 3 години да раотам во Скопје и пак ги одбив пошто треаше таму да седам.
Така да не си ласкајте....не секој сака да живее во таа Џунгла ;D

Ја знаете таа..велес Велес убааав град кога пак ќе дојдам јааас, на стариот мост крај Вардарот, повторно да застанаааам.... ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #86 на: 31 Мај 2011, 21:31:09 pm »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #87 на: 31 Мај 2011, 21:35:56 pm »
Епа за глупи плавуши што не излегле од нивната улица подалеку нормално дека Скопје е сон на исте Соништа. ;D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #88 на: 31 Мај 2011, 22:28:57 pm »
Интересна тема...Дефинитивно сообраќајов во градов е хаос и треба да се реши бидејќи вака не иде. Незнам какви али треба некои огромни казни да има. Не спомнавте дека 95% од возачиве во работно време низ град зборат на мобилен. Па земи бре една блутут слушалка ако веќе збориш, ама не скапа му е и мора да му е зафатена едната рака и после се дешава тоа што се дешава. Исто баткиве од ЈСП на партизанска искачаат во 3та лента...Таа жолтата линија нацртана само за нив стварно треба да ја користат а не коли да застануваат во неа. Арно ама на никој не му текнало дека треба да направи и места каде тие коли ке може да застанат и луѓето да завршат работа. Исто со таксистиве стварно неам коментар како се понашаат. А за велосипедистиве јас на лето 70% од превозот ми е на велосипед. Тотално сте во право кога викате дека треба да се вози каде што е за тоа предвидено, но јас на пример од карпош до симпо возам горе на тротоар стигам до симпо и до универзална а некогаш и до после бунаќовец буквално нема место каде да возам на тротоар затоа што колите се паркирани горе а и плус има пешаци(и пак истата работа значи нема место каде да застанат односно да паркирааат колите и се прави целиот хаос). И ко за крај мислам дека уште долго долго хаосов нема да биде решен

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #89 на: 31 Мај 2011, 22:35:13 pm »
Интересна тема...Дефинитивно сообраќајов во градов е хаос и треба да се реши бидејќи вака не иде. Незнам какви али треба некои огромни казни да има. Не спомнавте дека 95% од возачиве во работно време низ град зборат на мобилен. Па земи бре една блутут слушалка ако веќе збориш, ама не скапа му е и мора да му е зафатена едната рака и после се дешава тоа што се дешава. Исто баткиве од ЈСП на партизанска искачаат во 3та лента...Таа жолтата линија нацртана само за нив стварно треба да ја користат а не коли да застануваат во неа. Арно ама на никој не му текнало дека треба да направи и места каде тие коли ке може да застанат и луѓето да завршат работа. Исто со таксистиве стварно неам коментар како се понашаат. А за велосипедистиве јас на лето 70% од превозот ми е на велосипед. Тотално сте во право кога викате дека треба да се вози каде што е за тоа предвидено, но јас на пример од карпош до симпо возам горе на тротоар стигам до симпо и до универзална а некогаш и до после бунаќовец буквално нема место каде да возам на тротоар затоа што колите се паркирани горе а и плус има пешаци(и пак истата работа значи нема место каде да застанат односно да паркирааат колите и се прави целиот хаос). И ко за крај мислам дека уште долго долго хаосов нема да биде решен

Ни требаат повеќе како човеков за да ја вратат темава ко што беше...
Колку и да се тепате кој е подобар град ќе ви се смачи лупајки се и ќе видите дека врти сучи пак си во Македонија :)
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.