На членот му треба NAS - компјутер кој има повеќе харддискови и служи ИСКЛУЧИВО за складирање на податоци (видео, аудио и др.)
Јас имам токму таков со Intel Atom процесор залемен на матичната (ECS 954GCD-M), 4гб рам и 3 х 2ТБ hdd. Го возам на Nas4Free OS, и hdd-ата ми се конфогурирани во raidz-1 конфигурација - ако цркне 1 хдд уште ги имам сите податоци. Троши околу 35W. Филмовите ги пушта, преку ист WD TV Live како што има pirat_07, и без проблем пушта fullhd .mkv фајлови ~ 40GB.
Доколку некој се мисли за 4/4+ bay NAS еве ви помош:
DIY NAS комфигурација:
1. MB Asus E35M1-M - 5 sata i 1 eSata порт, можност за зголемување на бројот на хардовите со RAID картица (која со флешување на фрмверот би работела како за даље, тестирана дека подржува 16гб рам (иако по спецификација се само
5500 од Сет
2. 2x8gb DDR3 ram ~ 6000 од Грција (доколку со вози на RADI-Z - софтверски раид во ZFS фајлсистем математиката е 1GB Ram на 1ТВ хард)
3. Напајање 400W ~ 4000
4. Кутија (мој предлог е некоја од Fractal Design) ~ 6000 од e-shop.gr
---------------------------------------------------------------------------------
за 21-22 000 добивате дааалеку појак и "попроширлив" НАС
Подоцна можете да додадете 1/2 Intel NIC-ови и да направите link aggregation доколку едниот порт го гуши протокот на податоци, и нормално ако имате свич кој го подржува ова (Секој по околу 20ина евра кошта)
На оваа конфигурација ставате Freenas и ги имате сите можности како и комерцијалните NAS решенија (WOL, browse-ање на фајлови преку мобилни/таблети, NFS, headless операција, торент клием, uPnP) + Freenas работи на ZFS фајлсистемот, кој е многу поробусен од другите (прогуглајте). Башка што ако ја префрлиш инсталацијата (флеш дискот) и дисковите од еден во друг компјутер се би требало да работи супер, што не е случај со комерцијалните NAS решенија.
После тоа ако сакаш да ти иде уште побрзо купуваш SSD или 2 за да кешира фајлови.
Втора опција е да купите HP Microserver за 23500 со следниве спецификации:
AMD Turion™ II NEO N40L processor (1.5 GHz, 15W, 2MB
4GB (1 x 4GB) PC3-10600E DDR3 UB ECC
Embedded NC107i PCI Express Gigabit Ethernet Server Adapter
150W Non-Hot Plug, Non-Redundant Power Supply
На ова повторно би било најдобро да ставите Freenas.
Трета (и според мене најскапа) опција е да купите готово NAS решение од познатите брендови