добро бе пичка му материна. на еден беден аеродром со 10-тина полетувања и слетувања дневно ке се деси авиони да се слупаат во воздух.
http://tocka.com.mk/1/95301/izbegnata-golema-avionska-nesreka-nad-makedonija
јас лично сум бил во амстердам повеке пати и сум гледал како на секои 60 секунди полетува и слетува авион.
КАТАСТРОФА, како и се друго во државата ни нај мила.
Се нервираш непотребно, нашиот аеродром со 10 слетувања нема скоро никаква врска со погоре споменатиот случај...
Еден од пилотите не се придржувал кон дадената рута...
По судирот на два авиона над Швајцарија, секој авион стана опремен со ТCAS, Traffic Collision avoidance system, со што практично е невозможно 2 авиона да се удрат во воздух, бидејки и во двата авиона се палат милион алерт копчиња ако 2 авиона дојдат до определено растојание во воздух...
Но, познавајки ја нашата ни новинарска фела, секако, ова ке се напумпа до бесвест, и аман крв не паднало...
Над Дубаи се разминавме со некој огромен Ербас во воздух, башка и пилотот ни кажа да гледаме дека од страна ке помине друг авион, и изгледаше импресивно, разминување на 2 авиона кои идат во спротивен правец со над 500-600 km/h ...
Рутите на авионите се даваат уште додека се на земја, така да, едниот од нив не се придржувал кон висината на која требало да ја прелета Македонија.
Верувам дека filipv е поупатен во случајов...