Автор Тема: Градина  (Прочитано 156688 пати)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
Одг: Градина
« Одговори #780 на: 14 Октомври 2023, 22:35:06 pm »
Знае некој дали воопшто некој продава жичана ограда со висина од 2.5 метри, зборам за онаа зелената како пластифицирана што е
?

pojdi prashaj nad zelezara vo tie shto prodavaat profili..mislam deka eden sam ja plete, pa mozda kje moze da ti zavrshi rabota

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #781 на: 22 Октомври 2023, 15:54:09 pm »
Еве како ги врзав тајмерите од лидл.

https://photos.app.goo.gl/gzwUQRdZVnEBYQur8

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #782 на: 28 Ноември 2023, 13:48:18 pm »
Имате ли некаде видено кај нас weed puller за корнење?
 во Меркур и Електрометал немаа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #783 на: 28 Ноември 2023, 18:44:34 pm »
Мтд види, имаат он лине.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #784 на: 31 Март 2024, 11:55:09 am »
Има некој искуство со пластеник, која е најефтина варијатнта за нешто преку сила 4х5 или 4х6, гледам со пвц цевки ги праат, ма да и тие не се баш ефтини. Како држат после година најлонот и цевките од сонцето.
 Имам едно мало место на 4-5км од дома 600-700кв, деновиве планирам да најдам најдам надлежен од селата да ми кажат вода како да пуштам оти има во близина некој викендици со чешми .
 Планирам ако суредам за пластеник и нешто леи од околу со други култури, наводнувањето да го оставам на чешма со славина со тајмер, за да не се замарам јас да одам на секое. Другото е дрва обошје и остатоци од лозје, ќе си остани да си се наводнува од небото како и досега.
Некој искуство и со ова тајмерите ако има нека сподели. Хвала липо.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #785 на: 01 Април 2024, 09:41:49 am »
Секој втор човек со кого правам муабет е со идеја на парче земја да си сади и одгледува храна, пред се за свои лични потреби. Не се освестуваме што јадеме, а само не потсетуваат од време на време кога ќе вратат некој камион од Хрватска со наш зеленчук.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #786 на: 01 Април 2024, 10:43:10 am »
.
« Последно менување: 01 Април 2024, 23:15:53 pm Bicikle »

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 395
  • The best or nothing.
« Одговори #787 на: 01 Април 2024, 22:29:30 pm »
Има некој искуство со пластеник, која е најефтина варијатнта за нешто преку сила 4х5 или 4х6, гледам со пвц цевки ги праат, ма да и тие не се баш ефтини. Како држат после година најлонот и цевките од сонцето.
 Имам едно мало место на 4-5км од дома 600-700кв, деновиве планирам да најдам најдам надлежен од селата да ми кажат вода како да пуштам оти има во близина некој викендици со чешми .
 Планирам ако суредам за пластеник и нешто леи од околу со други култури, наводнувањето да го оставам на чешма со славина со тајмер, за да не се замарам јас да одам на секое. Другото е дрва обошје и остатоци од лозје, ќе си остани да си се наводнува од небото како и досега.

Отвори на гугл, poljoinfo forum. Имаш многу идеи, а и направени пластеници, па опрема за садење, итн. Углавном, никој не преферира со пластични цевки.
Најбитно е, да го ојачаш по средина. Нас една година, без ојачување, од снегот се свитка најлонот. И најлон имаш неколку класи. Прво ставивме некој тенок, се скина за 2 години, потоа некој средна класа, подебел, па тераше 5/6 години.
Ако можеш и на дрвата спроведи капка по капка систем. Дедо ми имаше големо буре, кое се полнеше со вода, па си тераше таа вода низ системот. Можеш и прихрана да им даваш така на дрвата. Верувај многу значи.
А лозјето, само еднаш се вади (зашто, не знам), ама убаво вадење/поливање на корењата. Хамбург, прва класа.

Не знам кое годиште си, ама секоја чест, што сакаш да работиш земјоделие. За жал, немам ниви, ниту пари за ниви, а имотот се подели и раздели, па ќе купуваме по пазари сега.  :)

пс: Ако треба било каков совет пиши, многу лета поминував на село, и помагав на постари луѓе. И совет од мене, Што и да правиш или садиш, ќути си и терај. Завидливи сме како народ...

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3478
« Одговори #788 на: 02 Април 2024, 13:20:03 pm »
Ја веќе 4та година со ред, од марулче, кромидче, спанаќ, графче, грашок па до домати, пиперки, краставици, тикви, јагоди, малини, капини, барем тие основни работи да си ги имам во двор, се е покриено со капка по капка. На есен планирам да правам стакларник, не пластеник, ама отом-потом, планови се менуваат. :D

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2082
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #789 на: 02 Април 2024, 15:24:45 pm »
Ја веќе 4та година со ред, од марулче, кромидче, спанаќ, графче, грашок па до домати, пиперки, краставици, тикви, јагоди, малини, капини, барем тие основни работи да си ги имам во двор, се е покриено со капка по капка. На есен планирам да правам стакларник, не пластеник, ама отом-потом, планови се менуваат. :D
Да не имаш за продавање семенски компири жолта агрија холандски едно 10килиграми за садење? проверив по апетки нема таков нема ни да има ако некој има барем 2 година да се немој 3-4 година нема компир од тоа да фрлам у земља таман коа се решив семето го повлекле , црвени земав жолти ми треба

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3478
« Одговори #790 на: 02 Април 2024, 23:29:11 pm »
Немам компири, а и се што имам од семиња е мк потекло, си тргам семе и сушам година за година.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #791 на: 02 Април 2024, 23:33:06 pm »
Кипер во последно имаат мн добар компир, повкусен немам пробано и за пржење и за печење и варен, везе немам ни од кај е ни шо е, ама ако планираш да садиш, дефинитивно  него да земиш за ртење.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2082
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #792 на: 03 Април 2024, 08:41:23 am »
Знам и јас зимав за јадење од таму мене,ми треба за семе оние ситни компири семенски за во земља /по аптеки прашав жолта агрија нема има други ама тој жолт нема

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #793 на: 03 Април 2024, 09:54:36 am »

Еве ти една идеја, различна од она што вообичаено се прави. Видеото е во мала резолуција, ама се гледа постапката и материјалите.
https://www.youtube.com/watch?v=nOGV3ucTLsE

Отсутен FrozeN666

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
« Одговори #794 на: 07 Април 2024, 15:26:03 pm »
Домаќини која трева е најдобра за тревник?

Во странство Buffalo ја ставаат ама ја нема тука. Ептен како тепих изгледа.